Nándor
7 °C
23 °C

Információbiztonság az ingatlanszakmában

2006.01.30. 10:57
Osztódással szaporodnak az ingatlancégek, mert a tulajdonosok képtelenek megóvni adataikat - állítja Békesi Béla a Magyar Ingatlan Szakmai Levelezőlista vezetője. Szerinte az ügynökségvezetők éppen ezért saját maguk foglalkoznak a nagyértékű ingatlanokkal, de hiába, ha az alkalmazottak letöltik a gépről az adatokat, és saját szakállukra üzletelnek velük.

Tudvalevő, hogy az ingatlanos szakmában minden a cím. Aki tudja a címet, az ismerheti a tulajdonost is, és innentől kezdve bátran kínálhatja az ingatlant akkor is, ha arra egy másik forgalmazónak szerződése van. Az eladókért, illetve az eladó ingatlanokért folytatott versenyben az ügynökök időnként nemtelen eszközökhöz folyamodnak, bár abban minden szakmai szervezet egyetért, hogy a kilencvenes évek "címvadász vadkapitalizmusát" mára sikerült visszaszorítani. Számos szakmai szövetség jött létre, és bár ezek olykor egymással is ádáz küzdelmet folytattak, mindegyik a szakma megtisztítását tűzte zászlajára. "Ma már annyira sűrű dzsungel ez, hogy mindenki machétát hord magával" - szemlélteti az állapotokat Békesi Béla.

A hiénák tehát háttérbe szorultak, de munkatársak visszaélései ellen nincs védelem - véli több ingatlanos is. Ha egy nagyértékű ingatlant kínálunk, minden vevővel magunk tárgyalunk, magunk mutatjuk meg az épületet, vagy a területet, mert senkiben sem lehet megbízni - vázolja föl az ügynökség vezetők problémáját Békesi Béla. Ez sem jó megoldás azonban, mert az irodai gépeken tárolt adatok és információk így sincsenek biztonságban. Márpedig egy-egy nagyobb üzlet önmagában is elég vonzó lehet ahhoz, hogy a néhány százalékos jutalékért egy alkalmazott megkárosítsa az irodát.

"Elég gyakori eset" - válaszolta Tranyák József a Magyar Ingatlan Klub társelnöke, amikor arról kérdeztük, mennyire fertőzött a szakma az adatlopástól. Ennek oka részben az, hogy az ingatlanosok nem költenek eleget az adatvédelemre, sokszor csak későn ismerik fel ennek jelentőségét. Tranyák úgy fogalmazott, hogy rendkívüli módon elítéli, és etikátlannak tartja az ilyen eljárást. Szerinte egyre több ilyen esetről hallani a magyar piacon meghonosodott franchise rendszerben működő ingatlanforgalmazók háza tájáról is. Tranyák úgy véli, ennek az lehet az oka, hogy a cégek nem becsülik meg eléggé szerződéses partnereiket, a valóságban alkalmazottá váló ingatlanosok pedig elveszítik lojalitásukat.

EagleEyeOS
Ha öntől loptak már adatot, és ebből kár származott, kérjük írja meg nekünk az esetet, akár név nélkül is, az alábbi email címre: eagleeyeos@eagleeyeos.com

Ami az ingatlanosok közötti csúnya ügyeket illeti, tökéletes megoldás nincs, de az információ technológia oldaláról ma már rendkívül olcsón szerezhetünk védelmet a számítógépeken tárolt bizalmas adatokra - hívja fel a figyelmet Meksz Dezső, a SaveAs Rt. vezérigazgatója. Az EagleEyeOS szoftver egygépes változata akár ingyen is letölthető, illetve a kiterjesztett védelmi funkciók használatához pedig összesen 2500 forintért hozzá lehet jutni, mely által a konfigurációs felület jelszóval védhető, rejtett üzemmódban lehet futtatni, illetve megakadályozható a program futásának leállítása és eltávolítása a felhasználó által. Ez azt jelenti, hogy egy három gépes kis iroda tulajdonosa vagy vezetője 7500 forintért megakadályozhatja, hogy az alkalmazottak dokumentumokat, adatokat, vagy címlistákat másoljanak ki a rendszerből külső adathordozóra (Floppy-ra, CD-re, PenDrive-ra, stb).

Az EagleEyeOS One a telepítő által megadott e-mail címre riasztást küld a fel- vagy lecsatlakoztatott tárolókról, illetve lecsatlakozáskor az azokon végzett fájlműveletekről. "Talán nincs is olyan ingatlan, amelynek jutaléka ne haladná meg a totális információ védelem költségét, azaz az EagleEyeOS telepítését, ezért érthetetlen, hogy miként fordulhatnak elő még mindig ilyen esetek a szakmában"- véli Meksz.