Cecília
4 °C
12 °C

...és eszed mennyi van?

2005.02.18. 10:39
És eszed mennyi van? - e csipkelődő kiszólás jegyében indított országos elmebajnokságot az Interpress Magazin. A Pilvax étteremben tartott sajtótájékoztatón elhangzott: a játékra és megmérettetésre a www.elmebajnoksag.hu honlapon egy teszt kitöltésével lehet jelentkezni. Az IPM-Elmebajnokság kétfős csapatok vetélkedése, társával kéttagú csapatot alkotva bárki jelentkezhet rá, ha még nem múlt el 30 éves, de már betöltötte a 17. életévét. (A továbbjutás már nem a kor függvénye...) A döntő nyertesei egy különleges Bajkál-tavi tudományos expedíción vehetnek részt. A IPM-Elmebajnokság védnöke Egri János, a zsűriben szakértők és az egyetemek professzorai is helyet foglalnak. (Mind harmincon túliak, akik egyetértenek Oscar Wilde bölcs iróniájával: Már nem vagyok annyira fiatal, hogy mindent tudjak!) Az élő elődöntőknek a debreceni, a veszprémi, a szegedi egyetem, valamint a szombathelyi és az egri főiskola ad helyszínt, a döntőt május első felében Budapesten rendezik. Az egyes helyszíni vetélkedők házigazdája Szabó Győző színművész lesz.

Az Interpress Magazin és kiadója mind nagyobb figyelmet fordít a "jövő nemzedékére" is, mondta dr. Mezővári Gyula, a lap főszerkesztője. Feladatának tartja az elmélyült tudás, az átfogó tájékozódás és a kreatív gondolkodás iránti igény erősítését a fiatalok körében. Az IPM-Elmebajnokság meghirdetésével ehhez kíván hozzájárulni. A megmérettetés egy olyan formáját ajánlva, ahol a játék és a tudás összefonódva erősíti egymást. Az IPM Elmebajnokság kiemelt támogatója a VitaPlus Kft., melynek ügyvezetője Tőzsér Tamás a sajtótájékoztatón kifejtette: természetes tartották, hogy a szellemi aktivitás erősítéséhez egy kis plusszal maguk is hozzájárulnak.

#alt#
Dr. Mezővári Gyula, Szabó Győző,
Dr. Egri János, Balogh István, Tőzsér Tamás

Az elmebajnoksághoz maga a magazin is segítséget nyújt, hisz alapfeladatának tartotta és tartja, hogy a tudomány, az irodalom, a művészet meghatározó témáit és szereplőit megismertesse olvasóival. Így járul hozzá az olvasási kultúra ápolásához - élénkítéséhez, illetve elmélyítéséhez. A negyedik évfolyamát élő IPM ma már ismét meghatározó szerepet tölt be az ismeretterjesztés terén. A magazinban a tudomány és az irodalom, mint a világ megismerésének két eszköze egymást, kiegészítő egységet alkot, de úgy, hogy a szórakozni, kikapcsolódni vágyók számára is vonzó.

Persze az IPM-Elmebajnokság ötlete sem előzmény nélküli. Az Interpress Magazin az újraindulása (2002 júliusa) óta minden hónapban kétoldalas IQ-tesztet ad közre, amelyet elismerten magas intelligenciájú szakértők készítenek. Ez a teszt a lap egyik legnépszerűbb rovatává vált. Sok olvasó ott nyitja ki először a magazint s miután a megfejtéseket kontrollálta tér át az olvasnivalókra_ A teszt állandósult sikere adta az indíttatást, hogy ezt az IPM tudáspróbát - persze kiegészítve és átalakítva - szélesebb körben is ismertté, játszhatóvá, átélhetővé tegyék.

Mi az IPM-Elmebajnokság?

Mondhatnánk azt, hogy egy nemes küzdelem, ...hogy egy komoly szellemi megmérettetés,...hogy most megmutathatod országnak-világnak, mennyi eszed van,

de fogalmazzunk inkább úgy,

hogy egy játék: ahol nem a vak szerencse, és nem is a szavazatok száma dönti el, ki a legjobb, hanem a mérhető tudás, ahol a csapattagok számíthatnak egymásra, mert amit az egyik tud, tán a párja nem, vagy fordítva, s ahol kiderül: Gondolkodó Ember vagy-e?

Mert míg az ember levegő nélkül csak percekig képes élni, víz híján csak napokig, élelemtől megfosztva, pedig legfeljebb hetekig, addig jó gondolatok nélkül akár egy egész élet is leélhető. Csak az a kérdés: Minek?

Az IPM-Elmebajnokság fővédnöke: Dr. Egri János

Lehet egy kérdéssel több, Keresztkérdés, Elmebajnokság, Kérdezz, felelek. Ezen feledhetetlen televíziós játékok kötődnek a nevéhez - egyik sem külföldi licenc alapján került képernyőre s valamennyi műsor magán hordozta Egri János elképzeléseit. Jégkorongjátékosi múlt, sportközvetítői és sportszerkesztői gyakorlat után 1972-ben jelentkezett első önálló műsorával, a napjainkban már legendás emlékű Játék a betűkkel, című vetélkedővel. Ettől fogva több mint negyedszázadon átvezette a népszerűbbnél népszerűbb vetélkedőműsorokat.

Ma azonban már kerüli a nyilvánosságot. "A viszonyok megváltoztak, nem szeretnék szerepelni, ezért is utasítom vissza a meghívásokat, amelyek különböző show-műsorokból befutnak hozzám. Egyedül a sport jelenthet kivételt, a sportcsatornán szívesen közreműködök a jégkorongmeccseknél" - jelentette ki a minap egy az Indexnek adott interjújában. S hozzátette, időnként nemet kell tudni mondani azokra a felkérésekre, amelyek nem méltóak hozzá.

Épp ezért különösen megtisztelő, hogy Egri János elvállalta az IPM-Elmebajnokság fővédnöki tisztét.

Ki és hogyan vehet részt az IPM-Elmebajnokságon?

A www.elmebajnoksag.hu oldalán a regisztráció és egy 21 kérdésből álló teszt kitöltésével vehetnek részt a játékban a kétfős csapatok. Itt dönthetik el, hogy a debreceni (március 9.), veszprémi (március 16.), egri (március 23.), szegedi (április 14.) vagy szombathelyi (április 26.) elődöntőben kívánnak-e indulni.

Fordulónként a 100 legjobb eredményt elért csapat egy újabb tesztet kap. Közülük a legjobb 15 csapat jut az elődöntőbe. Az öt elődöntő győztes csapatai küzdhetnek meg a budapesti döntőben az IPM-Elmebajnokság fődíjáért, mely egy Bajkál-expedíció az IPM-mel.

A fődíj: Bajkál-expedíció

A 2005. év IPM-Elmebajnok csapata rész vehet a 9. Bajkál-Szibéria Expedíción az IPM-mel. Mi vár a győztesre a Bajkál-expedíción? Nos, Balogh István, az expedíció vezetője szerint zoológiai, botanikai, kulturális, néprajzi, vallási, fotós és videós, turisztikai és nem utolsósorban gasztronómiai kalandozás. Irkutszki ráhangolódás Szibériára. Szállásépítés. A tajga és a Bajkál-part bejárása kocsin, lóháton, gyalog, autóval. Horgászat és hegymászás. Esték a burjátok közt, sátorban. Nappalok a halászok, pásztorok, fókavadászok között_