Olivér
1 °C
5 °C

Kicsi, zöld és gazdaságos. Mi az?

2005.09.01. 16:56

Mitévő legyen az ember, ha nincs vezetékes gáz a háza környékén, vagy van annyira környezettudatos, hogy megújuló energiával akar fűteni? Mitévő legyen az ember, ha már unja az erdőirtást, vagy csak a fahasogatást és a fakazán naponta hatszori megrakását? Mitévő legyen az ember, ha fűteni akarja a tanyáját, műhelyét, vagy éppen temperálni télen a nyaralóját? Mitévő legyen az ember, ha elege van a PB-gáz árának folyamatos emelkedéséből, és szeretne 6o-7o%ot spórolni a fűtésszámláján?

Több évtizede felmerült már a kérdés, hogyan lehetne fával ugyanolyan kényelmesen fűteni, mint gázzal vagy olajjal. A probléma megoldása egyszerű, még ha elsőre kicsit furcsán is hangzik: cseppfolyósítani kell a fát. A "folyékony fának" is nevezett pelletet több mint 20 évvel ezelőtt fejlesztették ki, és az új "zöldenergia" Észak- és Nyugat-Európában gyorsan elterjedt, de pl. Olaszország is a legnagyobb pellet-fogyasztók közé tartozik. Mára Ausztriában az új építésű házak már mintegy 35%-át pellettel fűtik, Svédország a tavalyi évben több mint egymillió tonna pelletet fogyasztott.

Mi is az a pellet? A fafeldolgozó iparban keletkező hulladékot (fűrészpor, faforgács) megszárítják, és kötőanyag hozzáadása nélkül, nagy nyomáson apró rudacskákká préselik, azaz pelletálják. Az így kizárólag természetes anyagot tartalmazó pelletrudakat zsákokban vagy tartálykocsiban szállítják a felhasználás színhelyére, ahol lerakják egy erre a célra kialakított tartályba vagy tároló-helyiségbe, mondjuk a pincébe, vagy a fáskamrába.

A modern pellet-égőknél a tüzelőanyag adagolása és az égéshez szükséges oxigén mennyisége elektronikusan szabályozott. A processzoros vezérlés révén a tűz aktuális teljesítménye mindig a fellépő energiaigényhez alkalmazkodik, automatikusan eloltja/begyújtja a tüzet. A pellet folyamatos áramlásától a hamu magától lökődik a hamukamrába. Házunk és a tartály méretétől függően 2-8 hétig is elduruzsol magában pellet-kazánunk.

A pellet megújuló, zöld energia, fahulladék újrahasznosításával készül. A pellet nedvességtartalma 10-14% között marad, így az égés hatásfoka jobb (5kWh/kg), mint a gyakran 40%-nyi vizet tartalmazó tűzifa esetében. A szabályozott égés miatt károsanyag-kibocsátása a fafűtéséhez képest is alacsony, a fosszilis tüzelőkkel (gáz, szén) összehasonlítva pedig egyenesen elenyésző.

A pellet fűtőanyag ára kicsit magasabb, mint a tűzifáé, de tömörebb anyag, és jobb az égés hatásfoka is, így kevesebbet kell belőle vásárolni. Bármennyire is automata, végeredményben a pelletkazán is egy fatüzelésű kazán, így több gondoskodást igényel mint egy gázkazán, de a fűtési költségekben jelentkező tetemes különbség mindenképpen megéri a fáradtságot: a pelletfűtés a szokásos fűtési rendszerek (Pb-gáz, elektromos áram, olajfűtés) költségének csupán kb. 25-30%-ába kerül, így a kezdeti beruházás 1-2 fűtési idényen belül megtérülhet.

A pellet fűtés ugyanúgy illeszthető a fűtési rendszerünkhöz mint egy szokványos kazán, egyaránt alkalmas a használati melegvíz és a fűtési melegvíz-energia előállítására is. A piacon különböző teljesítményű kazánok elérhetők, a tipikus családi ház kifűtésére alkalmas mérettől (15-35kW) kezdve, a 100kW-nál is nagyobb kapacitású eszközökig, melyek már akár iskolák, intézmények, társasházak, üzemcsarnokok, fóliasátrak kifűtésére is alkalmasak. A tüzelőanyag hosszútávú, zavartalan ellátásáról a régióban már tucatnyi pelletgyár gondoskodik.

Az alábbi táblázatban az összehasonlítás kedvéért összefoglaltuk a hazai energiaárakat*:

FűtőértékEgységárNettó Ár Ft/GJÁFABruttó Ár Ft/GJ
Tűzifa14,0MJ/kg15,0Ft/kg1 07125%1 339
Fapellet18,0MJ/kg25,0Ft/kg1 38925%1 736
PB gáz45,9MJ/kg220,4Ft/kg4 80215%5 523
Tüzelőolaj39,0MJ/kg213,0Ft/kg5 46225%6 827
Áram3,6MJ/kWh25,7Ft/kWh7 13925%8 924

(* Az adatok tájékoztató jellegűek.)

A világ legnagyobb kazángyártó cégei gyorsan reagáltak az új piaci igényekre, és szinte valamennyien kifejlesztették a saját pellet-tüzelő berendezéseiket (Buderus, Gilles, Viessmann, stb.) Ezek ára ugyan elég borsos, de több európai ország is jelentős állami támogatást nyújt új biokazánok vásárlásához. Nekünk magyaroknak egyelőre annyi vigaszunk lehet, hogy van már hazai fejlesztésű és gyártású, a hazai pénztárcával is megfizethető saját pellet-kazánunk, melyet állami támogatású hitelre is meg lehet vásárolni.

További információk: www.pellet.hu