Katalin
3 °C
9 °C

Gálaest az erdélyi Ördöngösfüzes jövőházának felépítésére

2003.06.13. 09:31
Ördöngösfüzes 1.300 lelket számláló, felerészben magyarok által lakott kis falu az erdélyi Mezőség északi kapujában. Az ott élő magyarok úgy határoztak, hogy fölépítenek egy közösségi és kulturális központot - a Jövőházat -, amely nemcsak őket, hanem a környező településeken élő magyarokat is szolgálni fogja. Törekvésüket támogatandó a Mezőségi Őrzőkör és a RAMPA Alapítvány jótékonysági estet rendez a Pesti Vigadóban 2003. június 16-án, hétfő este 19.30 órai kezdettel.
Ördöngösfüzes 1.300 lelket számláló, felerészben magyarok által lakott kis falu az erdélyi Mezőség északi kapujában, Kolozsvártól északra 50, Szamosújvártól keletre 5 kilométerre, a mai Kolozs megyében (korábban Szolnok-Doboka Vármegye). A mezőségi települések többségével ellentétben még jelentős magyar közösség otthona, a híres mezőségi táncok egyik szülőhelye, üdítő színfolt a mezőségi Holt-Tengerben, ahol magyarság már csak szórványként található. Az írások először 1332-ben említik a falu nevét, akkor még Fises-ként. Az ördöngös jelzőt először 1750-ben említik a ma föllelhető régi iratok. Füzesnek azért nevezték, mert fűzfákban gazdag volt a vidéke, az ördöngös előtagot pedig a szájhagyomány szerint azért kapta, mert a korhadó fűzfák foszforeszkáltak, világítottak az éj sötétjében, és eleink ezt a különös éji világot az ördögnek tulajdonították.

A mai magyarok Ördöngösfüzesen néhány éve létrehozták a Szülőfalum Alapítványt mely a helybéli magyarokat egy idős tanárember - Lapohos András - vezetésével igyekszik összefogni, és amely 2001-ben fölépítette az Egyházi és Szórványmúzeumot. A múzeum tulajdonképpen egy kis házikó, mely régi korok emlékeit őrzi: fényképeket, festményeket, Bibliákat, oltárterítőket, lerombolt épületek makettjét. A múzeum - a Múlt Háza - felépítése után az ördöngösfüzesi magyarok most föl kívánják építeni a Jövő Házát, egy magyar közösségi és kultúrházat.

Néhány magyarországi fiatalember úgy határozott, hogy segítenek nekik. Magyarországon létrehozták a Mezőségi Őrzőkör Alapítványt, és elindult a bírósági nyilvántartásba vételi folyamat. A kezdeményezést fölkarolta a bajai RAMPA Alapítvány is. Ők rendezik azt a jótékonysági estet, melynek célja források gyűjtése az ördöngösfüzesi Jövőház fölépítésére, és amelyre 2003. június 16-án, hétfőn este 19.30 órai kezdettel kerül sor a Pesti Vigadóban (1051 Budapest, Vigadó tér 1.). A jótékonysági est fővédnöke Lezsák Sándor, az Országgyűlés Kulturális és Sajtó Bizottságának Alelnöke, valamint Tolvaly Ferenc, író, az EUTOP Budapest Rt. vezérigazgatója, a házigazda Betlen János lesz. Az est folyamán fellép Bubik István, Rácz Gyula és Csobolya József, a Szentendre Táncegyüttes és az Üsztürü Zenekar, Kubik Anna, valamint az Experidance Táncegyüttes.

Az estet a helyszín térítésmentes rendelkezésre bocsátásával támogatja a Művészeti és Szabadművelődési Alapítvány, kiemelt médiatámogató a Heti Válasz folyóirat.

Jegyek rendelhetők:

  • Tel: 06-1/340-55-35 (hangposta),
  • Mobil: 06-20/962-33-43
  • E-mail: ordongosfuzes@mail.datanet.hu

    Az előre megrendelt jegyeket a helyszínen lehet kifizetni és átvenni. Jegyek az előadás kezdete előtt, a helyszínen is vásárolhatók. A jegyek ára egységesen 8.000 forint, amelyből bejövő bevétel a Szülőfalum Alapítványt támogatja.

    Információ:

  • Felföldi Zoltán (30/966-8424)
  • Kata Péter (20/344-8136)
  • Zentai Andrea (20/962-3343)