Lukács
7 °C
22 °C

Színpadra magyar!

2003.08.04. 10:17
Augusztus 2-án reggel a szokásosnál is butábban ébredtem. Rögtön az első gondolatom nem az volt, hogy a mai egy különleges nap lesz, mert ma ismét, sőt harmadszor játszunk a Szigeten. Ezzel szemben arra gondoltam, hogy mit akar tőlem a világ már megint, miért szükséges nekem már megint ébren lennem, ráadásul ilyen korán.

Két gyermekem már ordított, hogy apa gyere játszani. Eleinte csendes visszafogottságomban próbáltam arra utalni, hogy én egy óriási művész vagyok, s mint ilyen, kiemelt alvásjogosultsági elbánást érdemlek. Nem értették. A saját érdekükben, nevelési céllal, rájuk vágtam az ajtót. Ezután a feleségem érdeklődött, hogy kérek e kávét? Értetlenségemnek adtam hangot (elég magasan visítót), vajon mikor nem kértem én kávét, és egyáltalán, hogyan lehetséges a napnak ebben a korai szakaszában bejönni a szobába kávé nélkül?! Nejem válaszképpen röviden összefoglalta, hogyan értékeli az utóbbi időkben kifejtett tevékenységemet: állítólag én egy önző és felfuvalkodott hólyag volnék, aki az Emil.Rulez! zenekar valamint a Magánszám cimű televízió műsor által reá rótt hatalmas művészi terhekre való hivatkozással nem csinál semmit, csak délig alszik, majd követelőzik. Az emberi kicsinyességnek és a hiú birtoklásvágynak e rideg megnyilvánulásától végképp felébredtem.
- Művészetem a tébolyból táplálkozik! - jelentettem ki fensőbbségesen, miközben a magam készítette kávét hörpölgettem. Kár volt megszólalnom. A fiam ugyanis a "tébolyt" "gameboynak" értette, és nagyon sírt, amikor kiderült, hogy nem kap.
- Apa, ma dolgozni mész vagy koncertezni? - sértett vérig kislányom a maga gyermeki ártatlanságával. Feleségem kajánul vigyorgott, a kávém elfogyott, a hőmérséklet elérte a 30 fokot, a gyerekek kiabáltak, 14 nem fogadott hívást észleltem a telefonomon. Augusztus 2. visszafordíthatatlanul elindult....

A Szigeten például azért jó fellépőnek lenni, mert előtte sokan felhívják az embert, és ilyeneket mondanak:- Szia, Karcsi vagyok, tudod, egy bölcsibe jártunk, te, hallom ma játszotok, tudnál szerezni 13 belépőt, de mondjuk, ha nem megy, akkor végül is elég 11 is, mert a Moloko miatt amúgy megvennénk, de titeket a barátnőm annyira nem szeret! Nagyobb szabású fellépés előtt sajnos a zenekari tagoknak is több alkalommal fel kell hívniuk egymást. Ez sajnos nem kedvez a hangulatnak ilyenkor. Kezdő zenészeknek elárulom, hogy a legjobban a "jaazmavan?!" kérdéssel lehet a többieket a leghatékonyabban megőrjíteni.

Idén ráadásul még annyival is bonyolultabb a helyzet, hogy egész augusztusban stúdióban vagyunk a második lemezzel. S ez bizony azt jelenti, hogy a fele cucc a stúdióban, a másik fele a próbateremben, az egyik gitár szervízben, a másikra másfajta húrt raktunk, de akkor azt vissza kell húrozni, és ki honnan jön és mikor, de akkor hánykor találkozunk a bejáratnál, de nem érted, hogy én már bent leszek, de akkor meg miért kérded, hát mert nálam lesz a jegyed te hülye, az nem lehet, mert már nálam van, akkor ez kié, hülye, ez a tavalyi stage-pass, és legfőképpen: "jaazmavan" ?! Délutánra azért minden kialakult, összefutottunk a próbateremben, bepakoltuk a cuccot, indulás a Szigetre. Már a buszban jó volt a hangulat, talán a zsizsegés a legjobb kifejezés erre, sztorik, számsorrend, telefonálás, sör. A megérkezés a Szigetre döbbenetes volt, egy perc alatt egy másik világban találtuk magunkat. Hömpölygő tömeg, melynek minden egyes tagja nagyon haragszik ránk, hogy miért hajtunk be közéjük egy busszal. Aztán bedugult a "főút", megrekedtünk egy szippantós kocsi mögött. Inkább kiszálltunk, és hömpölyögtünk a tömeggel. Nagy nehezen megtaláltuk a sátrunkat, üresen nagynak tűnt, be is indult a szokásos para: mi van, ha ma lesz először, hogy nem jön senki?! Aztán pakolás, beállás, és hirtelen koncert lett. Hogy pontosan hogyan van ez ott fent a színpadon, hogy miért olyan nagyon jó ott fent állni, azt csak buta közhelyekkel tudnám leírni, úgyhogy inkább lefényképeztem. Szerintem mindenki alapítson zenekart. Főleg ha még nincs gyereke, de már nyert a lottón!