Nándor
7 °C
23 °C

A szívatástól is búcsúzik a honvédség - 136 év után megszűnik a sorkatonaság

2004.09.27. 09:30
Szívatás, beultrázás, fókázás, riadtszemű kopaszgyík. Ezek a kifejezések is elbúcsúznak a honvédségtől, a sorkatonákkal együtt...

Szívatás, beultrázás, fókázás, riadtszemű kopaszgyík. Ezek a kifejezések is elbúcsúznak a honvédségtől, a sorkatonákkal együtt. Vannak olyan szokások, amelyekhez kezdettől fogva nem szabad ragaszkodni. Az újoncok megalázása ilyen. Lealacsonyító. Volt. És vannak olyan hagyományok is, amelyek hasznosak egy adott korban, ám másfél évszázaddal később az idő már túllépett rajtuk. Kardforgatásra ma már nem tanítanak katonát. Juhász Ferenc honvédelmi miniszter szerint éppen ideje volt megválni a bevonultatott fiatalok emberi méltóságát sértő, lealacsonyító rítusoktól is, amelyeknek nincs helye a jövő hadseregében.

A modern hadkötelezettség szülőhazája Franciaország. A francia forradalom megvédésére fogadták el a sorozást és a kötelező katonai szolgálatot bevezető törvényt 1789. szeptember 5-én. Magyarországon a polgári forradalmak hagyományait követve 1848-ban született jogszabály arról, hogy a férfiak fegyveres szolgálatára igényt tart a nemzet, az általános hadkötelezettséget 1868-ban vezették be. Franciaországban 1996-ban jelentették be, hogy szakítanak a sorkatonasággal. Magyarországon idén döntött a kormány arról, hogy nem hívnak be több fiatalt és önkéntesekre, profikra bízzák a katonai feladatokat.

A civilek tömeges kiképzését életre hívó XIX. századi körülmények nem összehasonlíthatók a XXI. századiakkal. Magyarország biztonságáért már nem a katonák tesznek a legtöbbet. Ne számoljunk széles mezőn nagy gyalogosrohamokkal. A reális új fenyegetésként jelentkező terrorizmus katonai elhárításában pedig sokkal hasznosabb a magyar fejlesztésű, az olimpiai játékokon is készültségben lévő speciális vegyvédelmi laboratórium, mint egy őrbódéban posztoló baka.

A modern hadviselésben bevethető katona különlegesen képezett és olyan bonyolult eszközöket használ, amelyek elsajátítására féléves kiképzés nem elegendő. Katonai elismeréseket már nem itthon, a hazai laktanyák falai közt lehet szerezni, hanem nemzetközi együttműködésekben. Ilyen jellegű dicséretekben nincs is hiány, a feladatukat kiválóan ellátó alakulatok tagjai között azonban nincs, nem is lehet sorkatona. Külföldi bevetésük ugyanis - a közeli múlt rossz történelmi tapasztalatai miatt - az alkotmányban tiltott.

A sorkötelezettség eltörlése nem jelenti azt, hogy az országot fenyegető katonai támadás esetén kitűzzük a fehér zászlót. A hadkötelezettség megmarad, azaz fegyveres konfliktus esetén fegyvert kell fogni. Ennek jelenleg és a belátható jövőben realitása nincs. Felesleges erre képezni fiatalokat. A laktanyákban pedig legalább spórolnak az ultrával.