Katalin
3 °C
9 °C

A látható kincs

2005.11.02. 10:02
Az idén 55 éves születésnapját ünneplő MKB Bank rendhagyó módon köszönti ügyfeleit és a művészetkedvelőket: egyedülálló Képzőművészeti Gyűjteményének bemutatkozó kiállítását 2005. október 20. és november 27. között a KOGART Galériában (Budapest, VI. Andrássy út 112.) tekintheti meg a nagyközönség.

Az MKB Bank Gyűjteménye most először kerül egységes egészként bemutatásra az érdeklődők számára, egy reprezentatív helyszínen, tudatos művészettörténeti koncepció alapján válogatva és rendezve. Ez a klasszikus értékeket felvonultató kiállítás azonban nemcsak a magyar festészettörténet remekeit kívánja bemutatni, hanem egyben azt is érzékelteti, hogy a magyar pénzügyi szektor képviselője a fő tevékenysége mellett miként teremt új értékeket és őrzi nemzeti kultúránk kincseit.

#alt#

Az MKB Bank Gyűjteménye a magyar festészet mintegy másfél évszázados periódusát öleli fel, a 19. század elejétől a 20. század közepéig. A közel háromszáz darabot számláló kollekció legjelentősebb 120-150 alkotása kerül kiállításra a KOGArt Galéria mindhárom szintjén, amelyek között a klasszikus magyar festészet kiemelkedő képviselőinek muzeális értékű alkotásai mellett a kevésbé ismert mesterek jelentős képei, akvarelljei, szobrai is helyet kapnak.

Az idén 55 éves MKB Bank a magyar pénzintézetek közül elsőként ismerte fel műalkotások vásárlásának fontosságát és jelentőségét. A kilencvenes évek legelején a pénzintézet is találkozott azzal a problémával, hogy a magyar kultúra komoly értékei elkallódnak, ha nem mutatkozik irántuk felelősségét tudó intézményi kereslet. Erre válaszolt az MKB Bank, amikor tudatos fejlesztési koncepciót alakított ki, és a magyar festészet mára már klasszikussá vált értékeinek gyűjtése lett a Bank által folytatott művészet pártoló tevékenység alapja.

#alt#

Az MKB Bank Képzőművészeti Gyűjteményének első darabjai mintegy másfél évtizede kerültek a Bank tulajdonába. Megvásárlásuk indítéka az értékmentés volt. A pénzintézet felismerte, hogy a magyar kultúra elveszítheti nemzeti kincseit, ezért helyes cselekedetnek tűnt, hogy egy olyan intézmény vásárolja meg a bizonytalan helyzetbe került nevezetes műalkotásokat, amely gondoskodni tud, és gondoskodni akar e közkincsek megőrzéséről és láthatóvá tételéről, akár oly módon is, hogy a megvett alkotásokat tartós letétként a Magyar Nemzeti Galéria rendelkezésére bocsátja, az állandó (vagy alkalmanként az időszaki) kiállításon történő bemutatás céljára. Azokban az években számos komoly értéket képviselő művészeti alkotás került kereskedelmi fogalomba, így a mostani kiállítás két vezér alkotása, Székely Bertalan Csónakázó szerelmesek és Barabás Miklós Egy utazó cigánycsalád Erdélyben című képe.

#alt#

A pénzintézet célja, tehát nem a műalkotások birtokba vétele, hanem társadalmi felelősség vállalásként a magyar értékek hosszú távú megőrzése a jelen és jövő, művészet iránt fogékony nemzedékeinek számára. Ezt a törekvést példázza a most megnyílt kiállítás címe is. A "Látható Kincs" elnevezés méltóan összegzi a pénzintézet szándékát: az MKB Bank Képzőművészeti Gyűjteményét közkinccsé kívánja tenni, most már nemcsak saját ügyfelei, hanem a széles művészetek iránt érdeklődő nagyközönség számára is. A kiállítás szimbólumaként választott festmény is ezt az üzenetet hordozza, hiszen Székely Bertalan: "Csónakázó szerelmesek" című művét, amely a Bank tulajdona, a Magyar Nemzeti Galéria állandó kiállításán tekinthetik meg a látogatók.

#alt#

Az MKB Bank által vállalt értékek skálája kétségkívül igen széles, a Pannonhalmi Apátsággal közösen újra felelevenített különleges magyar borkultúra éppen úgy hozzátartozik ehhez, mint a muzsika. E téren a magyar zenei élet egyik legkiemelkedőbb képviselője Liszt Ferenc Kamarazenekar, amellyel az MKB Bank évek óta együttműködik.

Az MKB Bank a klasszikus értékek mellett az élő alkotók és újra-alkotók felé is kiemelt figyelemmel fordul. A Képzőművészeti Gyűjtemény friss szerzeményei épp ezért származnak a modern magyar képzőművészet fontos, élő alkotóitól, mestereitől, mintegy megmutatva azt az utat, amelyen - nem feledve természetesen a klasszikus művek iránti elkötelezettséget sem - a Bank vezetése és szakemberei a további szerzeményezésben járni kívánnak.