Emma
5 °C
8 °C

A szépség egyenlő a sikerrel?

2004.06.29. 11:38
A plasztikai sebészet egyre népszerűbb hazánkban is. A mai világ által közvetített, a szépség egyenlő a sikerrel tendenciája nemcsak az ismert médiasztárok köreiben érvényesül, hanem a "hétköznapi" emberek is egyre gyakrabban szánják rá magukat a beavatkozásra. Tíz esetből nyolc-kilenc alkalommal általában hölgyek jelentkeznek, az utóbbi időben az urak is egyre több kedvet éreznek "sármos" külsejük javítására - tudjuk meg Dr. Gáspár Leventétől a Telki Magánkórház plasztikai sebészétől.

Az orvos tapasztalatai szerint az abszolút sláger egyelőre még mindig az emlőplasztika, ezen belül a nagyobbítás, felvarrás, de egyre több az emlőkisebbítő műtét is. A hasplasztika, zsírszívás és az orrműtét szintén közkedveltek.

A plasztikai beavatkozások, műtétek az egészségre csak annyira veszélyesek, mint egy egyéb sebészeti (urológiai, nőgyógyászati stb.) operáció. Ezeknél a műtéteknél a legnagyobb kihívást az egészséges páciens esztétikai igényének formába öntése jelenti, egészsége megőrzése mellett. Nem mindennapi feladat megérteni és megértetni a kért műtét lehetséges esztétikai kimenetelét. Minden esetben lelkiismeretesen és részletesen tájékoztatni kell a pácienst a tervezett beavatkozás lépéseiről, lehetséges kockázatairól, szövődményeiről, azok elhárítási, kezelési lehetőségeiről. A plasztikai sebészet egy folyamatos "párbeszéd" az orvos és a páciens között, melynek az a célja, hogy az elvárások a megelégedettségre módosuljanak.

- A plasztikai sebészet esztétikai része olyan páciensekkel foglalkozik, akiknél a testi "torzulás", korrekcióra szoruló elváltozás lelki, pszichés depressziót okoz. Magyarul csak olyan pácienst szabad megoperálni, aki reálisan értékeli testi mibenlétét, és a korrekten végzett műtét eredménye, amennyiben elvárásainak megfelel, elégedetté teszi. Sajnos sokan egy elvesztett állás, megbomlott kapcsolat helyreállítását, rendbetételét várják a megszépülésüktől. Őket udvariasan, kellő körültekintéssel, sajnos el kell utasítani. Ha az ember követi ezt a filozófiát, ritkán érik meglepetések- avat be a sebészet lelki világába dr. Gáspár Levente.

A két leggyakoribb műtét a mellplasztika és a hasplasztika

- A plasztikai sebészetben, így az emlőnagyobbításnál is a műtéti indikációt a páciens állítja fel, azaz ő kéri a műtétet. A műtét a legújabb negyedik generációs ún. cohesive gél implantátumokkal abszolút biztonságos. Az általános, minden beavatkozásnál felléphető szövődmények (vérzés, sebgyógyulási zavar, fertőzés, kóros hegképződés) itt is előfordulhatnak, de az aprólékos gondos műtéti technika és az alkalmazott antibiotikumok, ill. speciális technikák ezeket minimalizálják. Az egyetlen implantátummal kapcsolatos szövődmény, amiről tudni kell, az implantátum körüli, minden esetben meglévő vékony tok megvastagodása, zsugorodása. Ennek okát pontosan nem ismerjük, de az előbb említett technika és a rendszeres kontroll révén valószínűségét csökkenthetjük - mondja az orvos.

- A hasplasztika során nemcsak a felesleges bőr-zsír lebenyt távolítjuk el, hanem a meglazult hasfalizomzatot is rekonstruáljuk. Az egyének fájdalomtűrő képessége különböző, az általunk végzett speciális technika révén minimális fájdalom, inkább feszülés érezhető.