Olivér
0 °C
4 °C

Bemutatkozik a Telki Magánkórház laboratóriuma

2004.05.17. 09:51

- A Telki Magánkórház laboratóriuma 1998-ban, a Kórházzal együtt kezdte meg a működését - feleli Nagy Magdolna laboratóriumi szakasszisztens, akit arról kérdeztünk, mióta működik a laboratórium a Telki Magánkórházban. - Felszerelésünk a legkorszerűbbek közé tartozik, a laboratórium, akárcsak a kórház, az ISO nemzetközi szabvány szerint működik. Évek óta sikeresen veszünk részt az angol RIQUAS minőségbiztosítási rendszerében, amely garantálja a megbízható munkát. A legtöbb, rutin laboratóriumi vizsgálatot helyben végezzük, de jól megválasztott partnereink segítségével gyakorlatilag a létező összes laboratóriumi vizsgálatot el tudjuk végezni hozzánk forduló kedves betegeink számára.

- Miben különbözik egy átlagos laboratóriumtól?
- Nálunk nincs sorban állás, a vérvétel körülményei a legigényesebbeket is kielégítik - veszi át a szót Szabó Ildikó szakasszisztens. - Öt éve állandó stábbal dolgozunk, így aki másodszor jön hozzánk, már ismerősként üdvözöljük. A leletek az esetek túlnyomó részében megvárhatók, vérvétel után egy óra alatt elkészülnek. Tehát nincs szükség még egy fárasztó utazásra és sorban állásra, hogy a vizsgálat eredményét megtudják. Sokan nem tudják, de a laboratóriumi vizsgálatok megbízhatósága a mintavételnél dől el. Hiába a legjobb készülék és reagens, ha a minta a feldolgozás előtt órákig áll szobahőmérsékleten, főleg a mostanában gyakori kánikulai időkben. Mivel nálunk vérvételt követően a minták azonnal az automatákba kerülnek, ez a hiba itt nem fordul elő.

- Sokan azt gondolják, Önöknél a laboratóriumi vizsgálatok nagyon drágák. Igaz ez?
- Valóban mondják, hogy a vizsgálatok itt sokba kerülnek - mondja dr. Dobák András főorvos. - A legfontosabb és egyben leggyakoribb vizsgálatok, mint például a vércukor, a koleszterin, a vérkép és a vizelet-vizsgálat nálunk 1250 forintba kerül. Ez valóban nem kevés pénz, de ha valaki itt lakik a közelben, végiggondolta-e, vajon mennyibe kerül beutazni a városba a vizsgálatra, aztán másnap újra a leletért, főleg azok számára, akik folyamatos gondozásra szorulnak és ehhez rendszeres laboratóriumi vizsgálatok szükségesek (Pl. cukorbetegek, akik véralvadásgátló kezelésben részesülnek, infarktus után stb.)? Azt hiszem, egy-két vizsgálatra, főleg, ha az sürgős is, érdemes hozzánk betérni. Szeretettel várjuk a gyógyulni vágyókat!