Katalin
3 °C
9 °C

"Mi közöd a békéhez?"

2004.10.21. 10:11
2004. október 21-24.

Rá kell ébrednünk, nem létezik a világon az a kormány, gazdasági rendszer, tan vagy elmélet, amely helyettünk képes megteremteni az önmagunkkal és másokkal való együttélés harmóniáját. Holott mindennél jobban vágyunk a kiegyensúlyozott, békés életre! Mégis megelégszünk azzal, ha békétlenségeinkkel együtt élve több-kevesebb sikerrel egyáltalán elboldogulunk a fejünk fölé húzott rendszerekhez igazodva. Hogyan érhetjük el a vágyott békét? Fontos, hogy találjunk olyan fórumokat, amelyek mindenki számára járható utakat kínálnak, ahol segítséget, útmutatást kaphatunk belső és külső békénk megteremtéséhez, és valódi találkozásokat élhetünk át egymással és önmagunkkal.

Miért?

A rendezvényt szervező önkéntes civil körök célja az, hogy olyan találkozó jöjjön létre, amelyen a világ minden tájáról érkezők segítségével egyszerre elméleti és gyakorlati, az értelmi-, érzelmi- és spirituális intelligenciára ható élmény-összejövetel alakító részesei lehessünk. A Magyarországon és a térségben elsőként szervezett konferencia egyike kíván lenni a világszerte már zajló azon békerendezvényeknek, amelyeket egyfelől a nemzetközi SEAL Alapítvány (www.emk.hu/seal/sealhu.html, www.seal.org.uk) jegyez, másfelől az Erőszakmentes Kommunikáció ( www.emk.hu, www.cnvc.org ) hirdet.

Hogyan?

A konferencián több mint száz nemzetközileg elismert hazai és külföldi előadó, neves spirituális tanítók osztják meg velünk tudásukat, tapasztalataikat. Hozzájuk csatlakoznak nem állami szervezetek (NGO-k), mint például az Amnesty International, UNICEF. A közös útkeresés rendezvénye lesz a találkozó. Rövid előadások, és több száz (!) műhelyfoglalkozás együttesen valósítja meg az interaktív élmény-konferenciát. Nemcsak az értelemhez, hanem az érzelmekhez is szólni kívánunk.

A részvételi díjból a pedagógusok, nagycsaládosok, diákok és nyugdíjasok kedvezményt kapnak. A pedagógusok számára a rendezvény az OM által akkreditált rendszerben 30 pontot ér.

Mit (értünk békén)?

Az „Utak a békéhez – lélek a tanulásban” című nemzetközi találkozó célja, hogy a földi, emberi békét annak legszélesebb jelentésében, legteljesebb értelmében, nemek, fajok, népek/rasszok, vallások és egyéni megosztottságok szempontjából, társadalmi és globális nézőpontból tegye érthetővé és megélhetővé. Fontos, hogy mindnyájan megismerhessük a béke külső és belső jelentéseit, és képessé váljunk a mindennapokban megélni és továbbadni. Ezért is hangsúlyos része a konferenciának a „lélek a tanulásban” gondolatkör. Így a tanárok, a szülők és mindannyiunk személyes tapasztalatain keresztül megújulhat a világszerte krízisekkel, megválaszolatlan kérdésekkel küzdő oktatási rendszer, a gyerekekkel való tanulás módja.

Szülőként, tanárként és tanulóként egyre többen ébredünk rá, hogy racionális és érzelmi működésünket képviselő két féltekénk együttes működésének összehangolásával – vagyis az értelemmel és érzelemmel való tanulással a tanulási folyamat élménnyé tehető, s így hatékonysága fokozható.

A mostani konferencia előzményeként Jónai Éva Hava, aki eredetileg maga is gyakorló angol nyelvtanár és tanulásmódszertannal foglalkozó szakember, 1996-ban Keresztutak címmel szervezett hasonló nagysikerű nemzetközi konferenciát, amelyen a résztvevők megismerkedhettek azzal az átalakulással, ami az egész életen át tartó tanulás és nevelés területén világszerte folyik napjainkban. Jelen rendezvény a „Keresztutak” konferencia kiszélesítésére és hagyományoztatására törekszik. A konferencia célja az is, hogy a béke és a tanulás fentebb kifejtett értelmezésével kapcsolatos üzeneteink minél szélesebb körben eljussanak azon döntéshozókhoz is, akik felelősséget vállalnak az ország sorsa, fejlődése iránt.