Melinda, Vivien
2 °C
8 °C

Újra nyit a Casino Lido

2005.12.15. 10:13
Új - talán a legszebb - kaszinóval bővül a belváros. Amit a Kádári évtizedek véletlenül megkíméltek, azt sikerült tönkre tenni a '90-es években. De az új tulajdonosoknak köszönhetően a Lido újra a régi.

A belváros legújabb kaszinója nyit a város egyik legrégebbi és talán egyik legszebb épületében, az Erzsébet híd lábánál lévő Klotild palotában, az egykori Belvárosi Kávéház helyén. Több éves előkészítő munka előzte meg a most folyó rekonstrukciós munkákat. Az elmúlt évtized nem kímélte a szecessziós építészet eme ékkövét sem, a restaurátorokat megdöbbentő kép fogadta, mikor megkezdték a munkálatokat. Érdekes, hogy nem a Kádári évtizedek rombolták a legtöbbet, mivel a korábbi Imperial kaszinósok elbeszélései szerint a '90-es évek közepéig még nagyon kellett vigyázni az épületbelsőre, a díszítésekre és az eredeti állapot fenntartására. Ám mikor a kaszinókoncesszió lejárt és az Imperial kaszinó bezárt, diszkósok bérelték ki a helyet. Vélhetően ekkor meszeltek le freskókat, mely korábban jellemzően a megszálló szovjet csapatok '"műemlékkonzerváló" módszere volt. Az aranyozott stukkókat sem kímélték, mivel kellett a hely a nagyméretű hangládáknak, így ahol útban volt, egyszerűen leverték azt.

#alt#

Az új tulajdonosok vállalták, hogy teljes egészében restaurálják az épületbelsőt és a homlokzatot. Ennek köszönhetően újra régi fényében tündökölhet a Lido, ezúttal ismét kaszinóként, az emeleten hangulatos étteremmel.

A Klotild ikerpalotákat Giergl Kálmán és Korib Flóris tervezte 1899-ben. Ez az időszak a "boldog békeidők", az Osztrák-Magyar Monarchia korszaka volt, mikor is Budapest, az ország frissen alapított (egyesített) fővárosa a legnagyobb ütemben épült, szépült. A város kozmopolita törekvéseinek egyik legszebb épületegyüttese az akkori Eskü téren szecessziós stílusban emelt Klotild paloták, mely rendkívül igényes kialakítású házak megteremtették azt a nagyvárosi építészeti légkört és hangulatot, amely a századfordulón itt élhető életformát - kétségkívül csak a tehetősebb rétegek számára - napjainkig oly vonzóvá tette.

"A Belvárosban a régi kúria telkének egy részét a király őfelsége vásárolta meg s nagyszabású, díszes bérházakat fog rajta emeltetni. Közel ehhez, de beljebb a Dunához, Klotild főhercegasszony vásárolt meg két átellenes telket, melyek az új hídra nyíló utca két belső sarkát foglalják el. E pompás fekvésű helyekre aztán igazi monumentális házakat terveztetett. (_) melyek, mintegy kapudíszéül is szolgál az új híd felüljárójának." (Vasárnapi újság, 1900)

Klotild és Matild, a két öreg hölgy, valamint a tér többi épülete "olyanok voltak, mint a cukrászdobozok. Ott keringőzött a napfénnyel a dunai szél; ragyogtak az állomáson a bérkocsik, amelyekből az imént szálltak ki a szarvaslábú grófnék; tiszta ruházatú öreg nyugdíjasok üldögéltek a padokon; a gyékénykosaras virslis és a császárzsemlye-szagú pék kezet csókolt a feketeruhás szobalányoknak, midőn becsengetett; a probírmamzellek kígyózó dereka és a kalaposnék fehér blúza, regényességre vágyakozó virágárusnék bájoló mosolya és a könyvkereskedők ezüstfeje tették hangulatossá a városrészt." (Krúdy Gyula: Bukfenc)

A Ferenciek teréről nézve, a bal oldali épületben, a Lidoban 1901-től a budapesti kávéházi kultúra hírnevét méltán öregbítő, fényűző stílusáról híres Belvárosi Kávéház működött, amely a város üzleti és szellemi életének közkedvelt fóruma volt.

#alt#

A reggeli órákban a még ébredező vendégeket álomittas mámorukból a napi friss sajtó átböngészése közben a híres "belvárosi reggeli" ébresztette fel. Délelőtt már elkezdtek szállingózni a törzsvendégnek számító művészek, akiknek szinte ez volt a második otthonuk. Krúdy Gyula szivarfüstbe burkolózva, feketét kortyolgatva itt írta a Szindbád novellák nagy részét, s a betérő ismerősök ezeknél az asztaloknál vitatták meg az aktuális politikai vagy esztétikai kérdéseket. Délután kalapos hölgyek betértek egy-egy kellemes barátnői csevelyre, miközben illatos teát és ínycsiklandó cukrászsüteményeket fogyasztottak. A csendesebb sarkokban szerelmes párok ültek egymással szemben. Az ifjú urak gyönyörködtek mátkájuk csillogó tekintetében és gyöngyöző kacajában, a kisasszonyok szemlesütve pislogtak és hallgatták udvarlói kedves bókjait. Szürkületkor üzletemberek és brókerek csatlakoztak a művészek asztaltársaságához, ahol egy jó pohár bor és ízletes falatok mellett éjszakába nyúlóan vitatkoztak mindenről, ami csak foglalkoztatta őket. "Péchy Andor, a neves lóversenyjátékos, ügyvédírnok korában csak akkor evett bőséges vacsorát, ha Rohonczy Gida vagy Ráth Karcsi meghívta a Belvárosi Kávéházba." (Krúdy Gyula: Péchy Andor, vagy egy magyar illúzió)

Ide az emberek haza jártak. Volt, aki a legendák szerint a postáját is ide kérette. A remek konyha, a pesti vendéglátás, a gyönyörű enteriőr és törzsvendégek pompás harmóniát alkottak. Budapest szívében ez igazi szellemi és üzleti csomópont volt. Híres revü és varieté műsorok, később kaszinó otthona is lett a Lido. A második világháború után naponta három előadással várta vendégeit, így a nevetés, a jó hangulat, szórakoztatás és szórakozás beleívódtak a falakba.

Reméljük sikerül újra visszavarázsolni a békebeli kor hangulatát, ízeit. Térjenek be Önök is egy jó kávéra, vacsorára vagy éppen egy kis játékra.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Értékeljen, nyerjen!

Van kedvenc légitársasága? Írja meg véleményét itt!