Nándor
7 °C
23 °C

Marokkó, a legnyugatibb arab ország

2004.09.15. 09:14
A legnyugatibb arab ország. A legváltozatosabb éghajlatú és földrajzú afrikai ország. A hegyek, sivatagok, oázisok, tengerpart és óceán országa. Az arabok, berberek, tuaregek világa. Marokkó.

#alt#Az ország szívébe, Marrakeshbe leszállva egyből megtapasztalhatjuk, milyen lehet a forró afrikai szél. Pedig ez még nem is az igazi forróság, hiszen a város az ország mediterrán részén található. Marrakesh gazdag városnak számít, és ezt igyekszik is mutatni. A városban rengeteg a kert, a zöld park, az utak mentén pedig több tízezer pálmafa alatt lehet hűsölni. Marokkóban ugyanis a gazdagság jele a víz. És ha sok van a vízből, lehet locsolni is.

Az első, ami feltűnhet Marrakeshbe érve, hogy mindegyik ház ugyanolyan színű. Téglaszínűek a lakóházak, szállodák, múzeumok, mecsetek. A legenda szerint azért, mert Marokkó függetlenedésekor nagyon sok vér folyt, és az festette meg a házak falát. A helyiek szerint viszont azért, mert a sivatagi homok úgyis mindent rózsaszínre festene.

Marrakesh egyike a négy királyi városnak (Fez, Rabat, Meknes mellett). Itt található a világ egyik legrégibb egyeteme, a Medersa Ben Youssef. Helyi idegenvezetőnk, Szaid szerint a középkorban az európaiak ide jártak tanulni, most pedig a marokkói fiatalok tanulnak Európai nagy egyetemeiben.

Marrakeshben található az egyetlen fennmaradt szultánsír. Az egymást követő dinasztiák ugyanis mindent leromboltattak, ami az előző uralkodókra emlékeztette volna őket. A síremlék a szultán vallásosságának köszönhetően menekült meg a pusztulástól, nem merte megbolygatni a szent helyet. Ehelyett vastag fallal vette körül, így több száz évre zárva maradt a kíváncsi tekintetek elől. A múlt század elején találta meg egy kereskedő, aki a fal tövében épülő boltját szerette volna kibővíteni, és a fal megbontása után a sírokra bukkant.

A város legmagasabb épülete az 1190-ben épített Koutoubia mecset 69 méter magas minarete. Marrakeshben nem is lehet ennél magasabb épületet építeni. A mecsettől nem messze található Marrakesh legizgalmasabb része, a Jamaa El Fna tér és a szuk, vagyis a bazár. A téren a nap 24 órájában jövendőmondók, hennafestők, kígyóbűvölők szórakoztatják a turistákat. A tér egyben egy nagy szabadtéri étterem, ide gyűlnek vacsorázni a helyiek és persze a bátrabb turisták. Mindenképpen érdemes kipróbálni a frissen facsart narancslét.

#alt#A tér mellett található Marokkó egyik legnagyobb piaca. A szuknak nevezett bazár szűk utcácskáin minden kapható a kézműves termékektől, a gyümölcsökön át, a ruházati cikkekig. A szukban a legfontosabb szabály: alkudni kell, de nem szabad túl komolyan venni! Ez ugyanis itt a vásárlás része, egy játék a két fél között, és szinte a legkevésbé számít az ár. Úgysem fizetünk többet annál, amennyit ér nekünk.

Marrakesht elhagyva, a sivatag felé tartó úton teljes egészében elénk tárul Marokkó hihetetlen szépsége. A hegyek a legkülönfélébb színekbe pompáznak: kezdődik a vörössel, aztán minden átvált barnába és szürkébe, végül aranysárgába. A leghátborzongatóbb élmény egy pálmafa árnyékából felnézni az előttünk tornyosuló hegyre, melynek csúcsát nyáron is hó fedi.

Quarzazat felé utazva kirajzolódik az átmenet a mediterrán területek buja növényzete és a sivatag pusztasága között. A sivatag felé egyre ritkábbak és – európai szemmel – egyre egzotikusabbak a növények, míg végül csak a végeláthatatlan kősivatag marad, egy-egy pálmafával, illetve kisebb oázissal tarkítva.

Quarzazat az utolsó nagy gyülekezőhely a sivatagba tartóknak. Itt tankolják fel készleteiket, és szerzik be a sivatagi túrához nélkülözhetetlen felszerelést.

Itt található az afrikai Hollywood is. Megszámlálhatatlan mennyiségű filmstúdió épült eddig és megszámlálhatatlan épül most is. Itt forgatták szinte valamennyi, az ókori Egyiptomban, Görögországban, Rómában játszódó filmet. A stúdiókban azon túl, hogy az Asterix vagy a Gladiátor díszletei között sétálhatunk, azt is elárulják az idegenvezetők, a következő hónapban melyik nagy sztár forgat filmet a városban.

#alt#Quarzazat mellett található az egyik legnagyobb marokkói kazbah. Ezeket az erődöket berber törzsek emelték évszázadokkal ezelőtt, amikor még mindennapos volt az egymás közötti háborúskodás. Az alig lakott erőd szűk sikátoraiban bóklászva leírhatatlan hangulat vesz körül – mintha megállt volna az idő, évszázadokat repülünk vissza.

Az érzés megmarad az Agadir felé tartó úton is. Több tíz kilométerre, így több napi útra a legközelebbi lakott településtől asszonyok és férfiak művelik meg földjeiket, gyerekek őrzik a kecskéket.

A poros falvakkal övezett út végén szinte berobban a szemünk elé Marokkó egyik legújabb városa, az óceán partján fekvő Agadir. Az óriási kontrasztot az okozza, hogy Agadir szinte valamennyi épülete új, mert a várost 1960-ban egy nagy földrengés szinte földig rombolta.

#alt#A város tipikus üdülőhely, összes előnyével és hátrányával együtt. Előnye talán, hogy nők este is sétálhatnak egyedül (vagy inkább kettesben) úgy, hogy nem kell attól tartaniuk, hogy fiatal fiúk követik minden lépésüket, és mindenáron „beszélgetni” szeretnének. Hátránya, hogy semmit nem mutat Marokkóból. Leginkább azoknak ajánlott, akik az óceánparton szeretnék eltölteni szabadságukat, csak egy kicsit kíváncsiak egy másik országra.

A város klímája nagyon jó, a Kanári-szigetek felől érkező hűvösebb szellő kellemesen hűti a levegőt. Éjszaka pedig bárok, kocsmák tucatjaiból válogathatnak a szórakozni vágyók. Azért itt is akad látnivaló. A korán kelőknek mindenképpen érdemes elmenni a halpiacra, filmbe illő jelenetek zajlanak le egy-egy nagyobb fogás eladásakor. A közeli erődből pedig csodás kilátás nyílik az egész városra.

Könnyű átérezni az ország hangulatát. Az emberek figyelnek egymásra, egy mosollyal gyakran többet lehet elérni, mint szóval. Itt nem zavaró a tömeg sem, nem tűnik tolakodónak, hogy lépten-nyomon megkérdezik, hogy vagyunk. Ha betérünk valahova, nyomban forró mentateával kínálnak, ami rendkívül üdítően hat a negyvenfokos melegben. Egyszóval nagyszerű ország, csodálatos hangulattal.

A Budavár Tours utazási iroda a legtapasztaltabb marokkói utaztatóként szinte egész évben folyamatosan indít nappali charter járatokat az országba. Informatív weblapjukon nemcsak válogathatunk a széles szállás- és programkínálatból, hanem a szállások és városok többségének bemutatkozó filmjét is letölthetjük.

Budavár Tours