Cardio-CT: a szívinfarktus korai diagnosztikával megelőzhető!

2010.04.16. 09:15 Módosítva: 2011.03.11. 15:07
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
Magyarországon minden harmadik ember szívbetegség következtében hal meg. A hirtelen szívhalál nem kíméli az aktív sportolókat, egészséges életmódot élőket sem. Ma már hazai magánklinikán is elérhető a legkorszerűbb koszorúér diagnosztikai vizsgálat, a Cardio-CT, mellyel közel 100 %-os biztonsággal kizárható a koszorúér betegség.

Magyarországon évente megközelítőleg 40.000 ember halálát okozzák a szív- és érrendszeri megbetegedések. Ez azt jelenti, hogy a mai napon is 100 ember hal meg ennek következtében. A korai felismeréssel megelőzhetőek, illetve eredményesen kezelhetők a később súlyos állapotot, sok esetben pedig halált okozó koszorúér-betegségek.

Mire alkalmas a Cardio-CT diagnosztikai vizsgálat?

A szív- érrendszeri betegségek esetében a Cardio-CT jelenti a világszínvonalú orvos-diagnosztikai csúcstechnológiát. A Cardio-CT vizsgálattal a páciensek és kezelőorvosaik a testbe történő behatolás nélkül, csupán egy jódtartalmú kontrasztanyag beadásával győződhetnek meg a szív koszorúereinek állapotáról, az érfalak vastagságáról, a falban található esetleges lerakódás típusáról, annak mértékéről, valamint a szívizom rendellenes működéséről.

A vizsgálat során a CT berendezés a szívet minden irányból feltérképezi és milliméternél is vékonyabb szeletekben készít keresztmetszeti képeket. Az így elkészült képsorozatból a készülék képes 3 dimenzióban, vagy akár mozgás közben 4 dimenzióban megjeleníteni a szívet és a koszorúereket. Így akár a vizsgált személy is láthatja koszorúerei állapotát, sőt,a számítógép segítségével az orvosok egy-egy koszorúéren filmszerűen, az ér belsejében is végig haladhatnak.

A szívinfarktus korai diagnosztikával megelőzhető!

A panaszmenetes állapotban korai diagnosztikaként végzett Cardio-CT vizsgálat - egyedülálló módon - képes a szűkületet még nem okozó, de infarktus veszélyt jelentő fiatal plakkok kimutatására is. A vizsgálat során akár az erek keresztmetszete is vizsgálható, amelyből megállapítható például az érszűkület mértéke is. Lehetőség nyílik a szív többi részének - pl. pitvarok, kamrák, vénás rendszer - térbeli vizsgálatára, ill. az esetleges koszorúér fejlődési rendellenességek kimutatására.

A korai diagnosztikai vizsgálat panaszmentes esetben is felismeri a kezdődő koszorúér betegségeket, így lehetőség van a megelőzésére.

A vizsgálat menete

A felvételek elkészítése előzetes orvosi konzultációt követően

vénáskontrasztanyag beadása mellett történik meg a Cardio-CT berendezésben. A dél-budai magánklinika 2008. áprilisában helyezte üzembe a 2 x 64 szeletes „Dual Source CT" készüléket, mely a jelenleg elérhető legkorszerűbb Cardio-CT készülék a világon.

Maga a vizsgálat mindössze 1-2 percet vesz igénybe, fájdalom-mentes és semmiféle kellemetlenséggel nem jár. A berendezés zajtalan, nem okoz bezártság érzetet. A vizsgálat mindössze egy vénás injekció okozta, vérvételhez hasonló tűszúrással jár. A vizsgálatok a magánklinikán előre egyeztetett időpontban történnek, így nincs várakozás. A vizsgálat költsége az alkalmazott csúcstechnikához igazodik, ám még mindig kevesebb, mint egy dohányos éves cigaretta költsége!

A klinika radiológus és kardiológus szakorvosai néhány nap alatt elkészítik a leletet, melyhez a felvételeket tartalmazó CD-t is mellékelik.

Vizsgálati javaslat

Amennyiben 40 év feletti és igaz Önre az alábbi állítások közül legalább kettő, fontolja meg, hogy további információkat kér a Cardio-CT vizsgálatról, vagy részt vesz a klinika által szervezett nyílt napon, ahol a központ szakembereitől kaphat részletes tájékoztatást a vizsgálatról:

  • Dohányzik
  • Túlsúlyos
  • Magas a vérzsír szintje
  • Magas a vérnyomása
  • Cukorbeteg
  • A családjában volt szív és érrendszeri megbetegedés
  • Igazolt koszorúér betegsége van
  • Stresszes életet él
  • Mellkasi fájdalmai vannak
  • Fizikai teljesítőképessége jelentősen csökkent az utóbbi időben

Az egészségtudatos életmód és a rendszeres szűrések mellett a korszerű korai diagnosztikai vizsgálatok jelenthetik a legfontosabb tényezőt az egészség megőrzésében, és a gyógyuláshoz vezető kezelés megválasztásában!

http://cardio-ct.ellatas-szervezes.hu

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.