Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

4D Ultrahang a Telki Magánkórház szülészetén

2004.05.04. 11:14

2004 januárjától új 4 D-s ultrahanggal bővült modern orvostechnikai berendezéseink köre. A szülészeten alkalmazott négydimenziós ultrahangunk segítségével olyan minőségű kép és videofelvétel ("baba mozi") készíthető a magzatról, amely alapján már a méhen belül felismerhetőek a kicsi vonásai.

A 4D jelölés négy dimenziót takar, ami azt jelenti, hogy az általunk látott három dimenziós kép valós időben mozog, így az anyaméhben lévő baba aktivitása is tanulmányozható (a 4. dimenzió az idő) . Ezzel a módszerrel a baba testfelépítését, alakját sokkal tisztábban, részletesebben lehet látni, mint az általában használt 2D-s ultrahangban, különösen a kicsi arca, kezei, lábai, ujjai esetén.

Újszülöttek fényterápiája

Egy olyan modern, csúcsminőségű fotóterápiás rendszert mutatunk be Önöknek, melyet a legújabb orvosi felfedezések figyelembevételével az újszülött csecsemők túlzott bilirubin koncentrációjának hatékony kezelésére fejlesztettek ki. A legtöbb egészséges újszülött (kicsit) besárgul a szülést követő napokban. Ezt élettani sárgaságnak nevezik, és azaz oka, hogy az újszülött vörösvértesteinek egy része szétesik, és a máj csak lassan tudja ezeket feldolgozni. A túl magas billirubin koncentráció károsíthatja az agysejteket, régebben ilyen esetekben vércserét végeztek.
Ma már, ha a sárgaság túlzott mértékűvé válik az újszülöttet fénykezelésnek vetik alá. A fényterápia kórházunkban olyan korszerű készülékkel történik, amelyben a baba testét hátulról éri a fény, mivel a készülék hordozható, az újszülött folyamatosan édesanyja mellett tartózkodhat, amikor is a babához bármikor hozzáférhet (kiveheti, visszateheti, szoptathatja).

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.