Jolán
-1 °C
7 °C

4D Ultrahang a Telki Magánkórház szülészetén

2004.05.04. 11:14

2004 januárjától új 4 D-s ultrahanggal bővült modern orvostechnikai berendezéseink köre. A szülészeten alkalmazott négydimenziós ultrahangunk segítségével olyan minőségű kép és videofelvétel ("baba mozi") készíthető a magzatról, amely alapján már a méhen belül felismerhetőek a kicsi vonásai.

A 4D jelölés négy dimenziót takar, ami azt jelenti, hogy az általunk látott három dimenziós kép valós időben mozog, így az anyaméhben lévő baba aktivitása is tanulmányozható (a 4. dimenzió az idő) . Ezzel a módszerrel a baba testfelépítését, alakját sokkal tisztábban, részletesebben lehet látni, mint az általában használt 2D-s ultrahangban, különösen a kicsi arca, kezei, lábai, ujjai esetén.

Újszülöttek fényterápiája

Egy olyan modern, csúcsminőségű fotóterápiás rendszert mutatunk be Önöknek, melyet a legújabb orvosi felfedezések figyelembevételével az újszülött csecsemők túlzott bilirubin koncentrációjának hatékony kezelésére fejlesztettek ki. A legtöbb egészséges újszülött (kicsit) besárgul a szülést követő napokban. Ezt élettani sárgaságnak nevezik, és azaz oka, hogy az újszülött vörösvértesteinek egy része szétesik, és a máj csak lassan tudja ezeket feldolgozni. A túl magas billirubin koncentráció károsíthatja az agysejteket, régebben ilyen esetekben vércserét végeztek.
Ma már, ha a sárgaság túlzott mértékűvé válik az újszülöttet fénykezelésnek vetik alá. A fényterápia kórházunkban olyan korszerű készülékkel történik, amelyben a baba testét hátulról éri a fény, mivel a készülék hordozható, az újszülött folyamatosan édesanyja mellett tartózkodhat, amikor is a babához bármikor hozzáférhet (kiveheti, visszateheti, szoptathatja).