Előd
7 °C
16 °C

Jegyezhető a piac legrövidebb futamidejű portfolióválasztásos befektetési alapja!

2006.04.05. 10:00

Az MKB Bank befektetési alapjainak palettáját áprilistól új termékkel, a Mozaik Tőkegarantált Befektetési Alappal bővíti. A Mozaik alapot elsősorban azoknak kínáljuk, akik a jegybanki kamatváltozások után a hagyományos betéti termékeken elérhető hozamnál jelentősebb megtérülést terveznek, s emiatt hajlandóak közepes szintű kockázatot is vállalni – nyilatkozta Bereczki Zsuzsa, a forgalmazó MKB Bank pénz- és tőkepiaci igazgatója.

A kockázatmérséklést az alaphoz adott tőkegarancia jelenti, míg az elérhető többlethozamot, azok a piaci instrumentumok biztosítják, amelyekbe az alap a befektetők pénzének egy részét fekteti. A bank három, egymástól kockázatvállalásában eltérő opciós stratégiát épített ki, az ügyfél a futamidő végén a legjobban teljesítő portfolió hozamát zsebelheti be. A termék nagy előnye, hogy rajta keresztül a kisbefektető olyan ígéretes termékcsoportok hozamából részesülhet, amely instrumentumokhoz egyébként egyedileg nem, vagy jelentős többletköltséggel tudna hozzáférni.

A portfolióválasztásos befektetési alapok fogalma nem új a magyar piacon, az MKB alapjának jegyzési időszakában is több versenytárs hasonló terméke érhető el a befektetési szolgáltatóknál. Az MKB megoldása a futamidő tekintetében kínál abszolút újdonságot: a piacon hasonló feltételek mellett a legrövidebb, mindössze 2,5 éves futamidejű befektetést kínál a bank, figyelembe véve a hazai befektetők preferenciáit / szokásait.

Ugyancsak újszerű a befektetési portfolió megválasztása is: a bank a hagyományos részvény-árupiaci– pénzpiaci opciós-felosztást alkalmazza, ám a konkrét portfolióelemek terén számos újdonsággal rukkol ki.

A részvényopciókon belül a portfolió-kockázat függvényében egyenként 15-25 százalékos súlyt képvisel a Nikkei és a Nasdaq részvénypiaci opció. A japán gazdaság fellendülésébe vetett hit stabil a világpiacon, ez érzésünk szerint meghatározza majd a tokiói tőzsde teljesítményét is – érvelt Dzsubák Attila, az MKB Alapkezelő kereskedési igazgatója a Nikkei szerepeltetése mellett. Az amerikai technológiai piacot követő indexhez kötött opció pedig annak az általános vélekedésnek a leképezése, mely szerint az új technológiai cégek papírjai az elmúlt 2 évben jelentősen alulárazottak lettek.

A nyersanyagpiacról – kockázatvállalás függvényében 5-7,5 százalékos súllyal – londoni réz-, illetve arany opciókat választott az alapkezelő, míg a 20-50 százalékos súlyt képviselő pénzpiaci oldalt Bubor-opciók teszik ki.

Az alap várható hozamát feltárandó, az alapkezelő munkatársai példaszámítással meghatározták az alap múltbeli teljesítményét. A 7,5 évre visszamenő visszamenőleges vizsgálat (back testing) 10,48 százalékos átlagos éves hozamot jelzett, az egyes instrumentumok természetesen ettől eltérő teljesítményt mutattak. A piaci környezet, az alap opcióinak jelentős diverzifikációja jó ajánlólevél ahhoz, hogy a hasonló befektetési alapoknál rövidebb futamidő alatt számottevő hozamot tudjunk biztosítani ügyfeleinknek – a tőkegarancia védelme mellett – hangsúlyozta az MKB igazgatója.

MKB Mozaik Tőkegarantált Alap

Minimális kibocsátás: 500 millió forint
Maximális kibocsátás: 5 milliárd forint
Jegyzési időszak kezdete: 2006. április 3.
Jegyzési periódus: 4 hét (a jegyzés hamarabb is lezárható).