Katalin
3 °C
9 °C

A Magyar Nagylexikon

2004.03.24. 09:08
Március 14-én délben munkatársaival lezárta az utolsó kötet utolsó 111 oldalának tördelését. Március 15-én 13 órakor, a befejezés megnyugtató érzésével vette át Mádl Ferenc köztársasági elnöktől a Széchenyi-díjat dr. Várnai Györgyi, a Magyar Nagylexikon Kiadó vezérigazgatója.

Május 22-én megjelenik a Magyar Nagylexikon 18. kötete, és ezzel több mint 100 évvel a Pallas Nagy Lexikona után elkészült egy új eredeti nagylexikon. Ezzel a teljesítménnyel az Ön neve akár már szócikk is lehetne.

Rajtam kívül még sokan kerülhetnének bele, akik a 10 év alatt dolgoztak ezen a hatalmas méretű és magas színvonalú munkán: a főszerkesztők, a szakszerkesztők, a szerzők, a lektorok, a nyomda, amely a tartalomhoz illő formát, ezt a gyönyörű bordó-arany sort kivitelezte. Természetesen nem maradhatnak említés nélkül azok a családtagok, akik tolerálták ezt a feszes menetet.

Világunkat a pénz, a média és az Internet uralja. Ebben a világban még mindig van létjogosultsága egy nemzeti nagylexikonnak?

#alt#
Fotó: MTI
A közönség visszaigazolja, hogy nem álmokat kergetünk. Minden kötet megjelenésekor ezres nagyságrendekkel nő a tulajdonosok tábora. Ma, a 18. kötet megjelenése előtt már több tízezer könyvespolcon sorakoznak a kötetek. Az emberek tisztában vannak az értékekkel. Túl azon a szellemi vagyonon, ami az emberiség tudásából ebben a 18 kötetben felhalmozódott, nem elhanyagolható az a tény, hogy valószínűleg ez az utolsó könyvbe kötött egyetemes magyar nagylexikon, tehát egyedi értéke is van. Nem féltem az Internettől a könyvespolc gyártókat, az Index és a könyv is jól megférnek együtt a világban.

Tudatos az utolsó kötet megjelenésének májusi időzítése?

Nem. Véletlen. Évente két kötet jelenik meg, május utolsó hétfőjén és november utolsó hétfőjén immár 7 éve. De mélyen hiszem, hogy egy Unióba lépő kis ország vagyonnal felérő hozománya a Magyar Nagylexikon. Átéltem ezt az érzést Dániában, amikor egy szerencsés véletlen folytán tanúja lehetettem, mekkora örömünnep volt az egész ország számára nemzeti lexikonjuk megjelenése. Hasonló büszkeségre, remélem, nekünk is van okunk. Az én személyes életemben pedig május 22. épp olyan gyönyörű nap lesz, mint március 15. volt, amikor ezt a megtisztelő díjat átvettem.