Salamon
6 °C
14 °C

Montessori óvoda

2005.05.20. 10:27
"ne vesztegessük a drága időt azzal, hogy olvasni tanítjuk a gyerekeket, hanem fordítsuk az energiánkat arra, hogy jó modort, tekintélytiszteletet, és egyéb gyakorlatban hasznosítható tudnivalókat adjunk át nekik."

Manapság a jó anyaság mércéje a legtöbbet teljesítő gyerek. Sok anya azt gondolja, hogy akinek a gyereke először olvas, az fog elhúzni a többiektől. De ez nem így van!

A kutatások azt mutatják, hogy minél hamarabb tanítanak meg egy gyereket olvasni, annál nagyobb valószínűséggel jelenik meg nála valamilyen tanulási probléma. Szóval ne vesztegessük a drága időt azzal, hogy olvasni tanítjuk a gyerekeket, hanem fordítsuk az energiánkat arra, hogy jó modort, tekintélytiszteletet, és egyéb gyakorlatban hasznosítható tudnivalókat adjunk át nekik. Tanulják meg, merre van a jobb és a bal, mi jó és mi rossz. A felnőtteket megfigyelve elsajátíthatják az alapvető udvariassági formákat. Csendesen belépni egy szobába, megtanulni bekötni a cipőfűzőt, hallgatni, ahogy a felnőttek mesét olvasnak, és türelemmel kivárni, míg rájuk kerül a sor, hogy iskolába menjenek.

Segíteni kell a gyerekeket, hogy megtanuljanak figyelni, feladattudatuk kifejlődjön, a munka szeretetével együtt, ez a Montessori filozófia sarkalatos pontja. A Montessori módszer szorgalmazza a kreativitást, a magabiztosság kifejlődését, és a vállalkozó-szellemet, mondják azok, akik ebben a szellemben nőttek fel:

Amikor Barbara Walters interjút készített Sergey Brinnel és Larry Page-dzsel, a Google kitalálóival, az elért sikereikkel kapcsolatosan nem a jónevű egyetemeket említették, ahová jártak, mint a Sanford vagy a Michigan, hanem a Montessori iskolákat. Brin szerint a beléjük plántált Montessori látásmódnak köszönhető az önirányításra és az ön-motivációra való képességük, a status quo megkérdőjelezésére való hajlamuk, és az a tendencia, hogy másként csináljanak bizonyos dolgokat.

Nemrégiben Jeff Brezost, az Amazon.com kitalálóját említették a Business Week magazinban: "Jeff Brezos már az óvodában kitűnt rendkívüli céltudatosságával. Anyja beszámolója szerint a fiatal Bezos a Montessori óvodában olyannyira elmélyült feladatának részleteiben, hogy az óvónőknek nehezen sikerült őt rávenni az újabb feladatokra. Ez a tulajdonság vezetett végül oda, hogy az általa alapított Amazon.com lett a legjelentősebb cég az interneten.

Julia Child, neves szakács és szerző mondta: Talán saját Montessori iskolai tapasztalatom által vezérelve, mindig arra bátorítom a gyerekeket, hogy a kezükkel dolgozzanak.

A felnőtt iránymutatásával kiválasztani saját feladataikat, megszerezni saját tudásukat, ez építi fel a személyiséget, és az általuk képviselt szellemiség táplálja a jövő sikerét. Úgyhogy az anyukák, jó ha megszívlelik a következő tanácsot: "Míg a gyerek kicsi, hadd legyen gondtalan. Betűk helyett taníts neki jellemet és jómodort. Olvass neki sokat és szoktasd fegyelemre, és jól megy majd minden az első becsengetéstől."

Carol Ann Hontz

(Az írás a Tomorrow's Child Magazine, Spring 2005, valamint The Reno Gazette, March 6, 2005 cikkeiből idéz.)

Budapest Montessori Óvodáink:
1147 Budapest, Padlizsán u. 11-13.
1021 Budapest, Völgy u. 1-3.
Tel: 06 20 4502009

2005 MÁJUS 24-ÉN,
17 19 ÓRA KÖZÖTT
ELŐADÁSRA ÉS ESZKÖZBEMUTATÓRA VÁRUNK MINDEN ÉRDEKLŐDŐT, SZÜLŐKET, NAGYSZÜLŐKET, PEDAGÓGUSOKAT, ÉS BÁRKIT, AKI SZÍVESEN MEGISMERKEDNE A MONTESSORI MÓDSZER ALAPELVEIVEL ÉS GYAKORLATÁVAL, A BUDAPEST II. KERÜLET VÖLGY UTCA 1-3. SZ ALATTI ÚJ ÓVODÁNKBA!