Salamon
6 °C
14 °C

Donizetti: Roberto Devereux

2005.09.01. 15:07

Szeptember 10., szombat 19.30 óra
Nemzeti Hangversenyterem
A POZSONYI FESZTIVÁL
ÉS A MŰVÉSZETEK PALOTÁJA
KÖZÖS PRODUKCIÓJA
Donizetti: Roberto Devereux

Opera 3 felvonásban - koncertszerű előadás olasz nyelven

Elisabetta Edita Gruberova
Roberto Devereux Michal Lehotský
Nottingham Albert Schagidullin
Sara Ulbrich Andrea
Közreműködik: Szlovák Filharmonikus Zenekar (Pozsony), Nemzeti Énekkar (karigazgató: Antal Mátyás)
Vezényel: Friedrich Haider

Gaetano Donizetti keveset játszott, 1837-ben született történelmi nagyoperája, a Roberto Devereux előadásával és a parádés szereposztással az est valódi csemegét ígér. A címszerepben a prágai, a bécsi és a berlini operaházak visszatérő sztárvendége, Michal Lehotský fiatal szlovák tenor, Nottingham szerepében a számos versenygyőzelem után Berlin, Bécs, Salzburg és Stockholm operaszínpadait meghódító Albert Schagidullin orosz bariton, Sara szerepében pedig az ugyancsak számos verseny nagydíját birtokló fiatal magyar mezzoszoprán, Ulbrich Andrea lesznek hallhatóak.
A hírhedten nehéz, "nyaktörő" futamokkal, hatalmas hangközugrásokkal és "elénekelhetetlen" magasságokkal megtűzdelt főszerepet a sajtó által csak "prima donna assolutának", a bel canto királynőjének tartott Edita Gruberova énekli. "Még egyetlen bel canto szerepet sem tanulmányoztam és érleltem annyi ideig, mint Elisabettáét" - nyilatkozta Gruberova 1990-ben, amikor Bécsben először énekelte a szerepet. Elisabettaként nyújtott alakítása kapcsán a kritika nemcsak a Gruberovát mindig jellemző tökéletes technikai megvalósítást emelte ki, hanem drámai kifejezőerejét is. A Shakespeare királydrámáihoz hasonlóan szövevényes cselekmény kivételes színészi adottságokat kíván, s hogy ez nem okoz gondot Gruberovának, ahhoz nagyban hozzájárultak kivételes adottságai, amelyeknek köszönhetően tágabb repertoárral rendelkezik, mint számos pályatársa. Hatalmas hangterjedelme és gazdag hangszínpalettája nemcsak koloratúr-, de drámai és lírai szoprán szerepeket is megközelíthetővé tesz számára.
Az est érdekessége, hogy Gruberovát szülővárosának zenekara, a pozsonyi Szlovák Filharmonikus Zenekar kíséri, amelynek élén Friedrich Haider áll. Tanulmányait Bécsben végezte, de legfőbb mesterének Nikolaus Harnoncourt-t tartja. Vendégkarmester Európa több jelentős operaházában (Stuttgart, Strasbourg, Hamburg, Barcelona stb.), és Richard Strauss összes zenekari dalának lemezfelvételével számos díjat nyert.

További információ: a www.mupa.hu-n.
Művészetek Palotája