Erzsébet
0 °C
7 °C

Smokeout! Dohányzásszünet!

2003.11.21. 09:20
Lassan-lassan a "dohányzásról való leszokás" - téma esélyt kap arra, hogy kikecmeregjen a halogatható és eleve kudarcra ítélt dolgok kategóriájából. Talán a dohányzásról leszokni vágyók még nem ismerik a lehetőségeket, és akaraterejük mértékében hisznek a leszokás sikerében, de vannak már hatékony segédeszközök, rágógumik, tapaszok és még sorolhatnánk a pótszereket, amelyek költsége alatta marad a szenvedély tárgyának, a cigarettának. Ezek kipróbálására és a sikeres leszokásra ad alkalmat az Amerikai Egyesült Államokban már több mint 20 éves múltra visszatekintő, és immár Magyarországon is meghonosodott Füstmentes nap.

A mozgalom gyökerei

A tradícióvá növekedett nap alapötletét 1971-re datáljuk, amikor Massachusetts állam kormányzója, Arthur P. Mullaney arra kérte a polgárokat, hogy egy napig ne dohányozzanak, és a pénzből, amit aznap dohányárura költöttek volna, egy helyi középiskolát támogassanak. Az ötlet megfogant, és 1976. november 18-án már az Amerikai Rákellenes Társaság (ACS) tűzte zászlajára a célt. Sikerült is egymillió embert rábírniuk, hogy egyetlen napra bírják ki dohányzás nélkül. 1977-ben már minden állam csatlakozott a mozgalomhoz, ami ekkor kapta az egységes "Smokeout Day" elnevezést. Nem lebecsülendő annak a nemzetnek az oxigénspóroló teljesítménye, ahol jelenleg közel 47 millió ember - 25 millió férfi és 22,6 millió nő - a szenvedély rabja.
Az Egészségügyi Világszervezet kezdeményezésére november harmadik csütörtökét aztán nemzetközi szinten is Füstmentes Nappá nyilvánították.

A nap haszna

Részben az össztársadalmi megmozdulásnak és meggyőzőerőnek köszönhető, hogy az elmúlt 25 évben érzékelhetően nőtt az emberek tájékozottsága a dohányzás rendkívül kifejezett rákkeltő hatásával kapcsolatban - legalábbis Amerikában. A füstmentes napon államok-szerte számos felvilágosító és kultúrprogram segíti a helyes meggyőződés kialakulását, a függőség természetének megismerését és elkerülését, a leszokás különböző nem csodaszerekkel működő, mégis eredményes módozatait.

Ne füstölögjünk!

Bár az intézkedések egyesek számára szigorú tiltásoknak tűnhetnek, közelebb állunk a valósághoz, ha a dohányzási szokások "renormalizálásáról", újbóli helyes mederbe tereléséről beszélünk. Így fogalmaz az Amerikai Rákellenes Egyesület elnöke, Dileep G. Bal is. A másság elfogadásának divatos szlogenjei között észre sem vesszük, hogy a dohányzók és nem dohányzók közötti ellentét is egyfajta másságon alapul, és bizony egyikünk szabadsága csak szigorú korlátok között óvja meg a másik szabadságát, jogát az egészségre. Különösen a passzív dohányzásnak az aktívhoz mérhető káros hatásairól készült tanulmányok eredményeinek ismeretében vált fontossá, hogy ne az egészségesen élőktől követelje a társadalmi együttélés a nagyobb toleranciát. Egyáltalán nem a dohányzás okozta károk "túllihegése" tehát a sok-sok intézkedés alapja. A magyarországi 3,5 millió dohányzó közül mintegy 35-40 ezer embertárunktól kell elbúcsúznunk, mert szenvedélyének következményei okozzák halálát.
Jelentős részben tudatlanság miatt még mindig bagatellizáljuk a dohányzás káros hatásait. Gyakorlatilag nincs olyan betegség, melynek riziófaktorai között ne az egyik első helyen szerepelne a dohányzás, a különböző rákos megbetegedések 80 %-áért a dohányzás tehető felelőssé. Az egészségügy iránt érdeklődők közül is mintegy 33% nem tudja, hogy a súlyos, olykor csupán a végtagamputálásával kezelhető érszűkületes megbetegedés egyik első számú oka a dohányzás.

A leszokás gátja - a nikotinfüggőség

A legtöbb kudarc oka a leszokás során az erős nikotinfügőség. Ennek megoldására fejlesztették ki azokat a készítményeket, melyek - tapasz vagy rágógumi formájában - csekély mennyiségű nikotint juttatnak egyenletesen a szervezetbe, ezáltal csillapítják, vagy kioltják a cigaretta utáni sóvárgást. A vény nélküli Nicotinell tapasz és a Nicotinell rágógumi így csökkenti az elvonási panaszokat az alatt az idő alatt, amíg megszokja, hogy nem gyújt rá. A bejuttatott nikotin napi mennyisége egyébként sokkal kevesebb, mint a cigarettafüstből felszívódó nikotiné.

Csak egy napra van a leszokástól!

A nap kiváló alkalmat ad arra, hogy mindazon dohányzók, akik egész nap megállták cigaretta nélkül, másnapra is hosszabbítsák meg elhatározásukat, mondván; "Hiszen mindig csak egy napot kell kibírnom - a mait!" Biztatásul annyit, hogy Magyarországon már egymillió embernek sikerült teljesen elhagynia a cigarettát. Ráadásul, akinek sikerül, annak olyan, mintha napi több száz forint nyereségre tenne szert addigi életéhez képest. Ez a nyereség még akkor is megmarad, ha eleinte ennek egy részét olyan nikotinszomjat csökkentő tapaszra költi, amely segít leküzdeni a hiányérzetet.

Olvasson többet a dohányzásról való leszokásról és a Nicotinell termékekről!
http://www.hazipatika.com/topics/nikotinstop