Salamon
6 °C
14 °C

Németh Kristóf egy éve a sör nagykövete

2004.10.04. 10:16
Forgat, nyári fesztivált szervez, művelődési házat igazgat, rendezvények házigazdája, és nem mellékesen az ország Sörnagykövete

#alt#A sörök választéka napjainkban egyre bővül. Ma már nálunk is megtalálható szinte a sörök teljes típusválasztéka, a világostól a barnán át, a gyümölcsízesítésűtől az alkoholmentesig. Természetesen a sörivási szokások nem változnak gyorsan. Még ma is „világos” sörök fogynak a legjobban, és a nyári szezonális sorfogyasztás a legjellemzőbb.
– A sör nagyon egészséges üdítőital, ami alacsony alkoholtartalma miatt főleg nyáron nagyon kedvelt. Természetesen vannak erősebb típusú sörök is, amelyeket az igazi sörkedvelők inkább télen fogyasztják. Van már miből választani. A sörital alkoholtartalma is változtatható. Lehet light, alkoholmentes, de lehet éppen sörkoktél is. Ez a változás mindenképpen előremutató – vélekedik a sör nagykövete, aki maga is nagy kedvelője a sörkoktéloknak. – A sörkoktélok különböző sörök összekeveréséből, vagy gyümölcsös lével, citrusos szörppel, buborékos üdítőitallal való hígításával készülnek. Amerikában, sőt Belgiumban is kóstolgattam ilyen koktélokat. Már Magyarországon is találkoztam velük egy – egy éteremben.
– Nagykövet úr! Változott-e a sörről alkotott véleménye, sörivási szokása kinevezését követően?
– Igen. Rám is jellemző lett az igényesség. Önkéntelenül odafigyelek ma már minden apró jelre, részletre, ami hozzátartozik a sörkultúrához. Ez azért érdekes, mert ha az ember tisztában van ezekkel a kis titkokkal, amiknek a sörrel kapcsolatban stimmelnie kell, akkor nagyjából meg tudja ítélni egy vendéglátóhely szakmai komolyságát. Egészen apró dolgok ezek. Például ha úgy csapolnak, hogy belelógatják a habba, a sörbe a sörcsap száját, az alapvető hiba. A profi csapos nem töltöget rá, nem habosít, hanem egy mozdulattal addig tölt, amíg kell. Az sem mellékes, milyen pohárba tölti, vagy milyen poharat ad az üveges sörhöz a pincér. Mindig a típusnak megfelelő pohárban kell a sört felszolgálni. Nem csak a márkajelzés miatt, hanem azért is mert nagyon nem mindegy, milyen a pohár alsó része, ahol meg kell fogni. Mennyire barázdált, hiszen a poharat az ember a barázdákon fogja meg, így nem melegíti fel a kéz melege a poharat. Ezek apróságok, szertartások. Nem kerül pénzbe, de a vendéggel való kapcsolattartást erősíti. Kár lemondani róluk.
– A sörnagykövet nem csak a sört, de a kultúrált sörivást is népszerűsíti. Egy évnyi tapasztalat birtokában, hogy látja, milyen a jó sörivót?
– Szomjas és igényes. Ebben persze benne van a mértéktartás is. A jó sörívó a sörkultúra részének tartja, hogy nem issza az asztal alá magát. Ez szerintem természetes. A sörivó társasági ember, hiszen a sörözés általában mindig társasági esemény. A jól szervírozott sör, nem melegszik fel néhány perc alatt, ezért nem kell azonnal kiinni az egészet. S amíg kifogy a korsóból, jókat lehet közben beszélgetni.
– Nem rég jött meg Amerikából. Előtte Afrikában járt. Csak úgy falja a földrészeket. Mit tapasztalt sörügyben?
– Én a színpadon és a kamera előtt csak alkoholmentes sört ihatok, hiszen legtöbbször utána vezetek. Az idén azonban alkalmam nyílt kipróbálni több tengeren túli finomságot is. Tunéziában járva a forróságban előszeretettel kortyolgattuk a helyiek kedvelt folyékony kenyerét, amit néhány fokosan szolgálták fel a tengerparti hőségben is. Nemrég jöttem haza New Yorkból, ahol turistáskodni voltunk a kedvesemmel, Zsófival. Sok féle sörrel találkoztam, koktélokkal is, de az igazi nagy találkozás az amerikai metropolis egyik olaszok lakta városrészében Little Italiben, azaz kis Itáliában történt. Valószínűtlen a történet, de megtörtént. Az utcán sétálva kiabáltak utánunk: Ott van a sörnagykövet, ott van a sörnagykövet! Meglepő volt, megfordultunk. Két fiatal pár volt a tettes, akik Amerikában élnek, és az interneten követik a magyar eseményeket. Onnan értesültek nagyköveti kinevezésemről. Azóta újdonsült barátaink egészségére már itthon is többször emeltünk poharat. Egyébként tényleg sok tapasztalatot szereztem a sör világában. A sört országon belül igyekszem népszerűsíteni, Magyarországot pedig az országhatáron kívül. Amikor kineveztek, azt tudtam, hogy Farkasházi Tivadart követem, de hogy valójában miből áll ez a tisztség, mennyire veszik komolyan az emberek, azt nem lehetett tudni. Döbbenetes számomra, hogy külföldön milyen óriási ötletnek tartják és elismerik. Ott is tudják, hogy nem az egyes sörmárkákat képviseli a sörnagykövet, hanem magát a sörivást és a sör kultúráját népszerűsíti. Ilyen értelemben ez nagyon sikeresen működik, aminek nagyon örülök.