Orsolya
7 °C
17 °C

Világszerte hirdetéssel a nukleáris leszerelésért

2006.10.12. 10:13

Szeptember közepén a nemzetközi Humanista Mozgalom különböző szervezetei globális kampányt indítottak a nukleáris leszerelésért. A nukleáris fegyverkezés elleni fellépés időszerűségét bizonyítja az észak-koreai kormány által a napokban végrehajtott kísérleti atomrobbantás, melyet a humanisták nyilatkozatban ítéltek el. A jelenlegi atomhatalmak képmutató felháborodásával szemben azonban a kampány kezdeményezői nem csak Észak-Koreát szólítják fel arra, hogy azonnal hagyjon fel az atomkísérletekkel, hanem egyben követelik az összes atomhatalomtól – ideértve Oroszországot, az Egyesült Államokat, Kínát, Franciaországot, az Egyesült Királyságot, Pakisztánt és Izraelt – , hogy számolja fel nukleáris fegyverkészleteit.

Semmi sem igazolja, hogy egyes államok tömegpusztító fegyverekkel rendelkezhessenek, míg másoknak ugyanezt megtiltják. A jelenlegi tendencia az atomfegyverrel rendelkező országok és csoportok megsokszorozódásához fog vezetni, s ez veszélyezteti a világbékét, sőt az emberiség fennmaradását is. Az atomfegyverek arzenálja már most meghaladja a 30 000 bombát, ami a bolygónk elpusztításához elengendő mennyiség több mint hússzorosa, és ami még aggasztóbb, mindez egy olyan világban történik, ahol egyre gyakoribb a kultúrák és vallások összeütközése.

A humanisták nemzetközi kampánya többek között egy 30 másodperces TV-klip sugárzásából áll, melyet Dél- és Közép-Amerikától az Egyesült Államokig, valamint Nyugat- és Közép-Európától a különböző afrikai és ázsiai országokig jelenleg több mint 280 televíziócsatornán, valamint pályaudvarokon, repülőtereken, futballstadionokban és köztereken elhelyezett óriásképernyőkön láthatnak az emberek. Magyarországon tizenegy TV csatorna sugározza a társadalmi célú hirdetést, melyben Silo, a mozgalom alapítója és az új humanizmus szellemi irányzatának atyja, a nukleáris fegyverek leszerelésére és minden megszálló csapat kivonására szólít fel. A klip több nyelven megtekinthető a www.silo.ws oldalon.