Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

Csak hármat kell aludni, és elmúlik...

2005.04.08. 15:26

"Hüvelygomba". Már maga a szó is rosszul hangzik, pedig a gombák minden egészséges nô szervezetében, hüvelyében megtalálhatók. A Candida gomba velünk él, de nem kell sok ahhoz, hogy a szervezet kényes egyensúlya felboruljon, és a gombák elszaporodjanak. Ilyenkor beszélünk gombás eredetű hüvelyi fertôzésrôl. A nôk 75%-a életében legalább egyszer találkozik vele, 40-50%-uknál pedig többször is elôfordul ez a betegség. Hajlamosító tényezô a terhesség, a cukorbetegség, az antibiotikumos kezelés, a magas hormontartalmú fogamzásgátló tabletták szedése és a legyengült immunrendszer. Szerencsére a gombás eredetű hüvelyi fertôzést már vény nélkül kapható gyógyszerrel, a Pevaryl G hüvelykúppal is lehet kezelni, ehhez azonban fontos, hogy biztosak legyünk a tünetekben. Akinek még nem volt hasonló panasza, célszerű felkeresnie a nôgyógyászt!

Honnan lehet felismerni azt, hogy a hüvelyfertôzés gombás eredetű? Aki már korábban találkozott ezzel a betegséggel, annak bizonyára ismerôsek a tünetek: a hüvelyváladék sűrű, fehér és túrószerű lesz, ehhez közepes vagy erôs viszketés társul. A vulvovaginalis candidiasis, más néven gombás eredetű hüvelyfertôzés a hüvelyi fertôzések egyik leggyakoribb fajtája. Viszonylag jól megkülönböztethetô a másik két fô fertôzéscsoporttól, a bakteriális fertôzéstôl - amelyet bô, krémszerű, fehér, sárgás vagy zöldes színű, "halszagú" folyás és enyhe viszketés kísér -, és a trichomonas-eredetű fertôzéstôl, amelyet az enyhétôl a bôig terjedô, habos, sárgászöld, kellemetlen szagú folyás, és fôleg vizeléskor vagy szex közben jelentkezô fájdalom jellemez. Ez utóbbi fertôzések gyanújával haladéktalanul nôgyógyászhoz kell fordulni!

A gombás eredetű hüvelyi fertôzést kezelni kell! Különben a kellemetlen tünetek sokáig megnehezíthetik az életünket, sôt partnerünket is megfertôzhetjük, és ô ismételten visszafertôzhet. Tévhit, hogy a kezelésre alkalmasak az intim mosakodószerek, mivel ezek nem tartalmaznak gombaellenes hatóanyagot!

Mik a Pevaryl G hüvelykúp elônyei?

  • A Pevaryl G hatóanyaga kiváló gombaellenes hatású, így, mivel a fertôzés okát kezeli, gyorsan megszünteti a gombás hüvelyfertôzés kellemetlen tüneteit.
  • Hatóanyaga gyorsan felszívódik és szétoszlik a hüvely nyálkahártyáján.
  • A teljes gyógyuláshoz a legtöbb esetben elég 3 nap.
  • A hüvelykúp könnyen felhelyezhetô, nem folyik ki, és nem hagy foltot a fehérneműn.
Mivel lehet segíteni a kezelés hatékonyságát?
  • Nem szabad megszakítani a kezelést akkor sem, ha a panaszok a 3. nap elôtt elmúlnak. Csak a folyamatos, három napos kezelés lehet igazán eredményes.
  • Meg kell próbálni elviselni a viszketést, mert a vakaródzás csak növeli a fertôzés kiterjedését.
  • A kezelés alatt kerülni kell a szexet.
  • Mikor nem szabad használni a Pevaryl G-t? Kizáró tényezô a hüvelykúp bármely alkotórészével szembeni túlérzékenység, ill. a terhesség. Ha fennáll a terhesség gyanúja, bármilyen kezelés alkalmazása előtt feltétlenül konzultálni kell az orvossal!

    A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét. Vény nélkül kapható gyógyszer. Előfordulhat az égő érzés átmeneti erősödése, mely a fertőzés megszűnésével roved idő alatt elmúlik. Ritkán túlérzékenységi tünetek léphetnek fel. Ellenjavallatok: Imidazol-tipusú antimikotikumok iránti túlérzékenység.Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.