Gyöngyi
9 °C
9 °C

Csak hármat kell aludni, és elmúlik...

2005.04.08. 15:26

"Hüvelygomba". Már maga a szó is rosszul hangzik, pedig a gombák minden egészséges nô szervezetében, hüvelyében megtalálhatók. A Candida gomba velünk él, de nem kell sok ahhoz, hogy a szervezet kényes egyensúlya felboruljon, és a gombák elszaporodjanak. Ilyenkor beszélünk gombás eredetű hüvelyi fertôzésrôl. A nôk 75%-a életében legalább egyszer találkozik vele, 40-50%-uknál pedig többször is elôfordul ez a betegség. Hajlamosító tényezô a terhesség, a cukorbetegség, az antibiotikumos kezelés, a magas hormontartalmú fogamzásgátló tabletták szedése és a legyengült immunrendszer. Szerencsére a gombás eredetű hüvelyi fertôzést már vény nélkül kapható gyógyszerrel, a Pevaryl G hüvelykúppal is lehet kezelni, ehhez azonban fontos, hogy biztosak legyünk a tünetekben. Akinek még nem volt hasonló panasza, célszerű felkeresnie a nôgyógyászt!

Honnan lehet felismerni azt, hogy a hüvelyfertôzés gombás eredetű? Aki már korábban találkozott ezzel a betegséggel, annak bizonyára ismerôsek a tünetek: a hüvelyváladék sűrű, fehér és túrószerű lesz, ehhez közepes vagy erôs viszketés társul. A vulvovaginalis candidiasis, más néven gombás eredetű hüvelyfertôzés a hüvelyi fertôzések egyik leggyakoribb fajtája. Viszonylag jól megkülönböztethetô a másik két fô fertôzéscsoporttól, a bakteriális fertôzéstôl - amelyet bô, krémszerű, fehér, sárgás vagy zöldes színű, "halszagú" folyás és enyhe viszketés kísér -, és a trichomonas-eredetű fertôzéstôl, amelyet az enyhétôl a bôig terjedô, habos, sárgászöld, kellemetlen szagú folyás, és fôleg vizeléskor vagy szex közben jelentkezô fájdalom jellemez. Ez utóbbi fertôzések gyanújával haladéktalanul nôgyógyászhoz kell fordulni!

A gombás eredetű hüvelyi fertôzést kezelni kell! Különben a kellemetlen tünetek sokáig megnehezíthetik az életünket, sôt partnerünket is megfertôzhetjük, és ô ismételten visszafertôzhet. Tévhit, hogy a kezelésre alkalmasak az intim mosakodószerek, mivel ezek nem tartalmaznak gombaellenes hatóanyagot!

Mik a Pevaryl G hüvelykúp elônyei?

  • A Pevaryl G hatóanyaga kiváló gombaellenes hatású, így, mivel a fertôzés okát kezeli, gyorsan megszünteti a gombás hüvelyfertôzés kellemetlen tüneteit.
  • Hatóanyaga gyorsan felszívódik és szétoszlik a hüvely nyálkahártyáján.
  • A teljes gyógyuláshoz a legtöbb esetben elég 3 nap.
  • A hüvelykúp könnyen felhelyezhetô, nem folyik ki, és nem hagy foltot a fehérneműn.
Mivel lehet segíteni a kezelés hatékonyságát?
  • Nem szabad megszakítani a kezelést akkor sem, ha a panaszok a 3. nap elôtt elmúlnak. Csak a folyamatos, három napos kezelés lehet igazán eredményes.
  • Meg kell próbálni elviselni a viszketést, mert a vakaródzás csak növeli a fertôzés kiterjedését.
  • A kezelés alatt kerülni kell a szexet.
  • Mikor nem szabad használni a Pevaryl G-t? Kizáró tényezô a hüvelykúp bármely alkotórészével szembeni túlérzékenység, ill. a terhesség. Ha fennáll a terhesség gyanúja, bármilyen kezelés alkalmazása előtt feltétlenül konzultálni kell az orvossal!

    A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét. Vény nélkül kapható gyógyszer. Előfordulhat az égő érzés átmeneti erősödése, mely a fertőzés megszűnésével roved idő alatt elmúlik. Ritkán túlérzékenységi tünetek léphetnek fel. Ellenjavallatok: Imidazol-tipusú antimikotikumok iránti túlérzékenység.