Előd
7 °C
16 °C

Május 27-én ingyenesen tesztelheti a Photo hall képkidolgozási minőségét

2005.05.26. 09:19

A Photo hall a múlt heti, nagy érdeklődéssel kísért akcióját május 27-én megismétli. Ezen a napon a Photo hall honlapjának DigiPrint szolgáltatását minden regisztrált felhasználó ismét ingyenesen próbálhatja ki. A weboldalra feltöltött, maximum 30 digitális felvétel kidolgozását papírképre a Photo hall díjmentesen vállalja.

Az akció kiváló lehetőséget biztosít arra, hogy azok is meggyőződhessenek a digitális képkidolgozás kényelméről és magas minőségi színvonaláról, akik eddig a hagyományos fényképezést részesítették előnyben.

Napjainkra a hagyományos fényképezéssel és a digitális fotózással elérhető minőségi különbségek lényegében eltűntek. Ennek egyik oka, hogy jelentősen megnőtt az elérhető árú digitális fényképezőgépek technológiai színvonala. A 3-5 Megapixeles felbontású gépekkel minden különösebb beavatkozás nélkül olyan részletgazdagság érhető el, amelyet egy átlagos, 9x13-as vagy 10x15-ös méretű papírkép esetén több mint elegendő.

Van azonban egy ennél érdekesebb, és kevésbé ismert ok is: a filmre készített fotók és a digitális állományok papírképeinek "előhívása" egy ideje lényegében ugyanazzal az eljárással történik. Az egyetlen különbséget maga a negatív jelenti, s ez a különbség napjainkra sokkal inkább a hagyományos fotográfia hátrányává vált. Hiszen a kidolgozás során először hagyományos módon elő kell hívni a sérülékeny, karcolódásra hajlamos nyersanyagot, amely eleve felesleges időráfordítást és többletköltséget eredményez. Különösen, ha figyelembe vesszük, hogy ezt követően mi történik a negatívokkal? Speciális szkennerek segítségével feldolgozzák a negatív képeket. Lényegében tehát ugyanolyan fájlok készülnek belőlük, mint amelyeket a digitális fotózásnál maga a fényképezőgép állít elő.

Ettől a ponttól kezdve mindkét esetben hasonlóan, speciális előhívó berendezéseken, a hagyományos színes nagyításhoz hasonló módszerrel és valódi kémiai laborálási eljárással készülnek el a papírképek.

Talán mondanunk sem kell, hogy az így kapható végeredmény mind a hagyományos nyersanyagról, mind pedig a digitális állományból készült képeknél lényegében azonos. Mi több: gyakran felülmúlja az otthon, fotónyomtatón "kiprintelt" képek minőségét is. A Photo hall online DigiPrint képei színhűségben, részletgazdagságban, finomságban és élettartamban is megfelelnek a legmagasabb elvárásoknak.

De van még egy további kényelmi szempont is, amely a DigiPrint mellett szól. Ez pedig a laboráló rendszernek az a képessége, hogy képes korrigálni minden egyes fotó kontrasztját, színeltolódását és színtelítettségét is. Tehát számos olyan beavatkozást elvégez, amely otthon csak képszerkesztő programokkal, némi szakértelemmel és tetemes időráfordítással képzelhető el.

A Photo hall újabb, május 27-re meghirdetett ingyenes képkidolgozási akciója mindenki számára lehetőséget nyújt arra, hogy a digitális fényképezés és képkidolgozás magas minőségi színvonaláról maga is meggyőződjön. Méghozzá 30 kép erejéig ingyenesen és kockázatmentesen.

A Photo hall szolgáltatásairól, a DigiPrint Online-ról és a digitális fényképezéssel kapcsolatos tudnivalókról további hasznos információkat talál a www.photohall.hu weboldalon.