Jenő
3 °C
8 °C

A Rover városi vagánya, a Streetwise

2004.06.03. 09:47
Már Magyarországon is kapható az MG Rover csoport egyik legújabb modellje, a manapság oly divatos ún. urban on-roader (városi szabadidő-autó), a Rover Streetwise. A Rover paletta legfiatalabb darabja a népszerű Rover 25 alapjaira épül, de egy teljesen más filozófiát jelenít meg egyedi formavilágával és egyéniségével. A Streetwise megemelt karosszériájával és masszív kinézetével a városi kisautók és a szabadidőautók közötti űrt tölti be. Ez a modell azoknak készül, akik nem elégednek meg egy szolid autóval, hanem egy olyan különleges és praktikus járműre vágynak, amely megfelel a városi autózás minden kihívásának. Ennek a vásárlói körnek az aktív modern életstílusát jeleníti meg a Streetwise.

Az új Rover rendelkezik egy szabadidő-terepjáró számos előnyével, mint a jó kilátási jellemzők és a robosztusság, ugyanakkor néhány alapvető hátránytól megszabadult: sokkal takarékosabb és egyszerűbben kezelhető, mint terepjáró "testvérei".

#alt# A Streetwise nagyobb kerekeket és megemelt futóművet kapott, illetve a masszívabb és tartósabb kialakításhoz hozzá tartoznak a robosztus, műanyag lökhárítók, kerékjárat ívek és műanyag koptatócsíkok, mind karcmentes szürke, szemcsés felülettel. A Streetwise ezzel nem csak feltűnést kelt, de a városban gyakori kisebb koccanásoknak is kitűnően ellenáll. A hazánkban kapható felszereltségi szinten a lökhárítók a karosszéria színére fényezett betéteket kapnak. Az alapfelszereltséghez tartozó tetősínek 65 kg-os terhelhetőségükkel hatékonyan egészítik ki a tágas belső- és csomagteret. A 16 collos egyedi könnyűfém keréktárcsák a 205 mm széles gumikkal és az alapfelszereltség részeként járó ködfényszórók teszik igazán vagánnyá az autó külsejét. A külső fényezéshez a Rover paletta 12 legszebb színe közül választhatunk.

#alt# A Streetwise belső tere a szériafelszereltség részeként különlegesen kialakított, sportos üléseket rejt elöl és hátul egyaránt. Az ülések és az utastér kárpitja ún. Sebring kárpit, amely valódi bőr és szövet kombinációjából áll és három változatban kérhető: fekete, kék vagy piros díszítésekkel. Az autót alapfelszereltségként négy különálló üléssel szállítja a Rover, de kérésre 60/40 arányban dönthető, háromüléses "pad" is kérhető hátra. A 60/40 arányban dönthető hátsó ülések, és az elöl és hátul is megtalálható tárolóhelyek még praktikusabbá teszik a Streetwise belső terét.

#alt# A Streetwise Magyarországon 3 és 5 ajtós változatokban, SE kivitelben kapható. Az alapárban benne foglaltatnak többek között az elöl és hátul is elektromos ablakemelők, a fűthető és elektromosan állítható külső tükrök, a CD-s rádió, a bőr bevonatú kormánykerék és váltógomb, és az állítható magasságú vezetőülés deréktámasszal. Az utasok biztonságáról az EBD-vel (elektronikus fékerőelosztó) kiegészített ABS és a vezető és utasoldali légzsák gondoskodik. Opcionálisan pedig olyan extrák közül választhatunk, mint a tolatóradar, vagy a GPS navigációs rendszer.

#alt# Az Streetwise négy motorral rendelhető: az 1,4 literes könnyűfém K-sorozatú benzinmotor 103 lóerős változatával, a 101 lóerős L-sorozatú turbódízellel és a 109 lóerős 1,6 literes benzinmotorral. Mindegyik motor dinamikusan mozgatja a könnyű autót, az erősebb verziókkal pedig városi vagányhoz méltó gyorsulásokat lehet produkálni.

#alt# A Streetwise sportos jellegét mi sem bizonyítja jobban, hogy a Rover csapata az 1,4 literes, 103 lóerős motorral felszerelt autóval esélyesként indul a World Cup Rally-n, ahol legfeljebb 1400 köbcentiméteres, gyári motorral, váltóval és fékekkel felszerelt autók indulhatnak.

A Rover márka fejlődésében a Streetwise modellnek fontos szerep jut, amit ékesen bizonyít, hogy ezen a modellen találkozhatunk először a jól ismert "viking hajó" embléma megújult változatával.