Gyöngyi
9 °C
9 °C

Tehén

2006.07.26. 10:00

Kritikus és elismerő véleményekre egyaránt utaznak a CowParade budapesti szervezői.

Június 30. és szeptember 10. között több, mint félszáz életnagyságú tehénszobor látható Budapest forgalmasabb pontjain. A világ közel 40 városában megrendezték már ezt a nemzetközileg ismertté vált kiállítást, ami annak idején Zürichből indult és mindenhol egyfajta közvetítő szerepet igyekszik betölteni az alkotói szcéna, a gazdasági szféra és különböző helyi társadalmi szervezetek között. Ezt már a legtöbb budapesti tudja, hiszen a kiállítás indulása óta az esemény jókora nyilvánosságot kapott, nem utolsó sorban egy igazságtalanul meghurcolt, olvadó jégkrémet formáló szobor kapcsán. A szervezők a szobrot azóta felújították és a napokban kiállítják újonnan megtalált helyére bízva abban, hogy a kiállítás hátralévő heteiben nem kerül újabb politikai csatározások kereszttüzébe.


Amit viszont kevesebben tudnak az, hogy a tehenek kiállítói nem kisebb feladatra vállalkoztak, mint Budapest városképének és mindennapjainak színesítése és ezen keresztül egy valódi közösség-építő, társadalmi párbeszéd kialakítása egyfajta képzőművészeti gondolkodásmód mentén.


A kiválasztást megelőzően az alkotások mindegyike átesett azon a többkörös pályázati szűrőn, amelyet a szervezők még az előkészítés során állítottak fel. A szponzorációra ajánlott pályázatnak a formai feltételeken felül meg kellett felelnie a kiírás missziójának is. Egészen pontosan alapvető kritérium volt, hogy bár az alkotóknak nem szükségszerűen kellett hivatásos képzőművésznek lennie, az ötlet mögött megbúvó indíttatás mindenképpen képzőművészeti gondolkodásból táplálkozzon. A tehenek tehát nem csupán dekoráció tárgyaivá vált marhák, hanem minden esetben tartalmat, üzenetet hordozó szituációk.


A CowParade budapesti szervezői a kiállítás indulása óta egy megnövelt kapacitású fórumot üzemeltetnek az esemény hivatalos honlapján (www.cowparade.hu), és hamarosan egy SMS-alapú szavazórendszert is működésbe léptetnek. Ezen felül szívesen fogadnak minden elismerő, vagy éppen kritikus visszacsatolást és bíznak abban, hogy ezekkel a visszajelzésekkel az esemény valóban életre kel a vélemények cseréjén, ütköztetésén, a kiállított alkotások értelmezésén keresztül.