Natália
-3 °C
8 °C

Tehén

2006.07.26. 10:00

Kritikus és elismerő véleményekre egyaránt utaznak a CowParade budapesti szervezői.

Június 30. és szeptember 10. között több, mint félszáz életnagyságú tehénszobor látható Budapest forgalmasabb pontjain. A világ közel 40 városában megrendezték már ezt a nemzetközileg ismertté vált kiállítást, ami annak idején Zürichből indult és mindenhol egyfajta közvetítő szerepet igyekszik betölteni az alkotói szcéna, a gazdasági szféra és különböző helyi társadalmi szervezetek között. Ezt már a legtöbb budapesti tudja, hiszen a kiállítás indulása óta az esemény jókora nyilvánosságot kapott, nem utolsó sorban egy igazságtalanul meghurcolt, olvadó jégkrémet formáló szobor kapcsán. A szervezők a szobrot azóta felújították és a napokban kiállítják újonnan megtalált helyére bízva abban, hogy a kiállítás hátralévő heteiben nem kerül újabb politikai csatározások kereszttüzébe.


Amit viszont kevesebben tudnak az, hogy a tehenek kiállítói nem kisebb feladatra vállalkoztak, mint Budapest városképének és mindennapjainak színesítése és ezen keresztül egy valódi közösség-építő, társadalmi párbeszéd kialakítása egyfajta képzőművészeti gondolkodásmód mentén.


A kiválasztást megelőzően az alkotások mindegyike átesett azon a többkörös pályázati szűrőn, amelyet a szervezők még az előkészítés során állítottak fel. A szponzorációra ajánlott pályázatnak a formai feltételeken felül meg kellett felelnie a kiírás missziójának is. Egészen pontosan alapvető kritérium volt, hogy bár az alkotóknak nem szükségszerűen kellett hivatásos képzőművésznek lennie, az ötlet mögött megbúvó indíttatás mindenképpen képzőművészeti gondolkodásból táplálkozzon. A tehenek tehát nem csupán dekoráció tárgyaivá vált marhák, hanem minden esetben tartalmat, üzenetet hordozó szituációk.


A CowParade budapesti szervezői a kiállítás indulása óta egy megnövelt kapacitású fórumot üzemeltetnek az esemény hivatalos honlapján (www.cowparade.hu), és hamarosan egy SMS-alapú szavazórendszert is működésbe léptetnek. Ezen felül szívesen fogadnak minden elismerő, vagy éppen kritikus visszacsatolást és bíznak abban, hogy ezekkel a visszajelzésekkel az esemény valóban életre kel a vélemények cseréjén, ütköztetésén, a kiállított alkotások értelmezésén keresztül.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.