Vendel
5 °C
20 °C

Örülhetnek a horgászok:

2008.05.09. 10:36

A Tihanyi Belső-tavon - ellentétben sok más horgászvízzel - az országos tilalom ellenére is fogható a ponty. Az általános pontytilalom alól a festői Tihanyi Belső-tó felmentést kapott, így a kapitális halak szerelmeseinek legnagyobb örömére a tavon pontyra is lehet horgászni.

Bár az ország legtöbb természetes vizén május 5-től június 13-ig pontyhorgászati tilalom van érvényben, a Tihanyi Belső-tóra ez a tilalom nem vonatkozik. A tihanyi félsziget ékköve, a festői Belső-tó egész májusban és júniusban várja a pontyhorgászokat.

A Balatoni Halászati Zrt. a Balaton egész területére faji fogási tilalmat rendelt el a pontyra a kérdéses időszakban, így sok horgásznak a következő egy hónapban hanyagolnia kellene kedvenc hobbyját a pontyhorgászatot. Most azonban nekik is jó, hír, hogy a Tihanyi Belső- tavon, az országos tilalom ellenére is folyhat legnépszerűbb halunk horgászata. Különösen azok örülhetnek, akik a Balaton közelében laknak vagy üdülnek, hiszen nekik több mit egy hónapig csak a keszeghorgászattal kellett volna beérniük.

A Tihanyi Belső-tó mindig is kapitális pontyairól volt híres és bizony ma is gyakoriak a 6-10 kg-os potykák. A tóba április elején 50 mázsa pontyot telepített a tó kezelője a Tihanyi Belső-tó KHT. A telepített halak átlagsúlya 3 kg volt. Egész áprilisban jól ment a hal, a csónakos horgászok nem ritkán 6-8 darab pontyot vittek haza.

Természetesen a ponty mellett más halfajok is megtalálhatóak a Belső-tóban. Kiemelkedő a harcsapopuláció; gyakoriak a 8-9 kilós nagybajúszuak, de a jóval nagyobb példányok sem ritkák. A ponty és a harcsa mellett amúr, csuka és süllő is szép számmal fogható, s a gyerekhorgászok is büszkélkednek a kifogott 5-6 kiló kárásszal. Mind a partról, mind csónakból eredményes lehet a horgászat, bár sokan állítják, hogy a nádi pontyozásnál nincs élvezetesebb elfoglaltság.


Természetesen azok sem fognak unatkozni Tihanyban, akik nem a horgászat szerelmesei, hiszen a kirándulóknak vagy éppen a horgászok családtagjainak számos csodálatos kirándulóhely, túraútvonal áll rendelkezésükre. A kisgyermekeseket a Belső-tó melletti focipálya és játszótér, míg a finom borok kedvelőit a környékbeli pincék várják szívélyesen. Aki pedig egy kis csendes elmélkedésre, esetleg imádkozásra vágyik, annak az impozáns Tihanyi Bencés Apátságnál megfelelőbb helyet ajánlani sem lehetne.