Lukács
7 °C
22 °C

Folyamatos adatmentés - mert naponta egyszer nem elég...

2005.11.28. 14:40

A mai munkaállomások és hordozható számítógépek általánosan gyengén védettek, habár az üzletileg kritikus adatok egyre nagyobb hányadát tartalmazzák. Ki ne hallott volna elveszett, ellopott notebook-okról, vagy nem mentett munkaállomásokban diszk-meghibásodás miatt elveszett adatokról. Ugyanígy komoly problémát jelent, hogy még ha van is mentés, egy visszaállítás esetén a mentés óta keletkezett adatok bizony elvesznek.

Az IBM Magyarországon is megkezdte az új, folyamatos file szintű védelmet biztosító termékének forgalmazását. A IBM Tivoli szoftvercsalád új terméke, az IBM Tivoli Continuous Data Protection (CDP) for Files V2.1 egy valós idejű adatvédelmi megoldás.

A háttérben futó program egy védett file írásakor azonnal másolatot is készít az elmentett állományról. Ezek a másolatok a file rendszer egy erre a célra dedikált részén jönnek létre, és több verzióban tárolják az adott file korábbi állapotait, ezáltal a visszaállítás során beállítható egy kért időpontnak megfelelő- pld. vírusfertőzés előtti utolsó jó - állomány összetétel is.

A mentéshez felhasználható tárterületek típusa a következő lehet:

  • Helyi lemez: ez lehet egy második hard diszk is.
  • Távoli (hálózati share, vagy file-szerver) vagy átmenetileg csatlakozó (USB hard-disk) állományrendszer
  • IBM Tivoli Storage Manager alapokon felépített integrált vállalati mentési és archiválási keretrendszer. Ez Tivoli HSM for Windows megoldásával kiegészítve a régen nem használt állományok automatikus szalagra migrálása is megoldható.

A CDP tipikusan alkalmas például a hálózathoz átmenetileg csatlakozó gépekkel való együttműködésre. Az off-line időszakban történt változások a lokális diszkre kerülnek, de amint a hálózati kapcsolat helyreáll, automatikusan megindul az adott állományok replikácója. Ugyanígy alkalmas file szerverek folyamatos védelmére, csökkentve vagy megszűntetve a mentési időablakokat, vagy az utolsó mentéshez képest jelentkező potenciális adatkiesést. A megoldás lehetővé teszi, hogy a Tivoli Sanergy termékével a nagyobb mennyiségű adatot tartalmazó szerverek mentése egy meglévő SAN hálózat segítségével történjen. A termék fejlesztői nagy gondot fordítottak arra, hogy az installáció egyszerű maradjon: ez lehetővé teszi, hogy 30 másodperces installáció és a mentendő állományok 2-3 percig tartó kijelölése után a megoldás az ötödik perctől már biztosítsa a védett állományok védelmét!

A termék jelenleg Windows környezetek mentését teszi lehetővé, további platformok támogatása hamarosan várható.

További információ: www.ingram.hu/ibmcdp/