Orsolya
7 °C
19 °C

Ügyvéd

2006.01.23. 10:13

"Csak álltam, és nem tudtam mit mondjak. Egy vadidegen ember lobogtatta előttem az egyik ügyfelem szerződését és azt állította, hogy a mi irodánkból kapta. Egyszerűen megzsarolt. Mondtam neki, hogy egy aláírás nélküli papírral nem megy sokra. Szerencsére csak bepróbálkozott, és végül nem lett semmi. De azóta is rémálmaimban látom a jelenetet. Visszamentem az irodába és kiderült, hogy valaki véletlenül küldte neki a szerződés tervezetet, egy betűvel elírta az email címet."

Nem ez az egyetlen kellemetlen történet az ügyvédi irodákban arról, hogy miként kerülnek ki fontos iratok a házból. Nagy István, aki a Magyar Jogászegylet Fővárosi Szervezetének titkára számos ilyen történetet ismer. Szerinte az irodák informatikai védelme gyenge, a legtöbb ügyvéd többre tartja a páncélszekrényt, mint a tűzfalat, vagy a belső munkatársak hanyagságától, rosszindulatától védő EageleEyeOS-t. Ráadásul az ügyvédek jelentős része szerinte nehezen barátkozik meg az informatikával, azt meg végképp elképzelni sem tudják, hogy az alkalmazottak nyakában fityegő MP3 lejátszóra az összes ügyfél valamennyi szerződése ráfér.

Pedig minden szervezetben, így az ügyvédi irodákban is előfordulnak súrlódások, ellentétek. Itt is vannak merész ambíciókat dédelgető ügyvédbojtárok, akik szívesen lépnének az önállósulás útjára az előző munkahelyükön megismert ügyfelekkel. "Nagy a csábítás. Néhány ügyfél, aki már ismer minket és elégedettnek tűnik, aranyat érhet. Nem kell áttekinteni az anyagaikat, a fontosabb dolgok fejben vannak, a részleteket meg időben ki lehet vinni az irodából egy pendrive-on." - mondja Nagy István.

Nagy szerint az informatikai úton eltulajdonított adatok, információk az ügyvédi szakmában mérhetetlen károkat okozhatnak, de egyenlőre jellemzőbb a piti karriervágyból elkövetett üzleti és ügyvédi titok sértés. Nagy szerint különösen az ingatlanos ügyvédek vannak kitéve ilyesminek, hiszen a címlisták rendkívül kelendőek ebben a körben. Az ügyvédek között szerencsére gyorsan terjednek a hírek és a kamara is könnyen kizárhatja a renitenseket, ezért túl nagy stikliket csak ritkán engednek meg maguknak a távozó munkatársak.

"Engem szerencsére elkerültek eddig az ilyen esetek, de hallottam már ilyesmiről, és már az elvi lehetősége is roppant zavaró." - mondja Vargha Balázs ügyvéd, aki az elsők között vette meg az EagleeyeOS ONE-t, a cégek adatit védő programot. Vargha, aki saját bevallása szerint nem túl fogékony az újabb és újabb szoftverekre az interneten találkozott az EagleEyeOs leírásával, és azonnal letöltötte a programot. "Eljátszottam vele egy darabig, amíg mindent beállítottam, de most már minden egyes hordozható adattároló fel- vagy lecsatlakoztatásáról, illetve az azokon végzett fájlműveletekről e-mailben értesítést kapok!"