Lukács
7 °C
22 °C

HP technológia a vatikáni könyvtárban

2003.07.28. 15:51
A HP (NYSE: HPQ) és a Szentszék bemutatott közös projektje milliók számára biztosít online hozzáférést a kéziratok, dokumentumok és ősi szövegek világszerte egyedülálló gyűjteményeként ismert vatikáni Apostoli Könyvtár óriási művészeti és kulturális örökségéhez.

A Szentszék honlapjának új szekciója (http://www.vatican.va/) több, eddig csupán tudósok és professzorok számára elérhető kézirat képét teszi közzé a világhálón.

Az V. Miklós pápa (1447-1455) által alapított, humán tudományokra (paleográfia, történelem, művészettörténet, antik irodalom, filológia) szakosodott Apostoli Könyvtár 1,6 millió (antik és modern kiadású) nyomtatott kötetet, 8300 ősnyomtatványt (köztük 65 pergamenre nyomtatott dokumentumot), 150 000 kéziratot és feljegyzést, 300 000 érmét és medált, valamint 100 000-nél is több nyomatot tartalmaz.

"A HP-nek köszönhetően a Vatikán már több mint egy évtizede elérhető az interneten a világ számára" - nyilatkozta a HP elnöke, Michael Capellas. "Legújabb közös projektünk - az eddigi partnerkapcsolatot kibővítve - milliók számára biztosít online hozzáférést a Vatikán Apostoli Könyvtárának régi kéziratokból és szövegekből álló, nagy hírű gyűjteményéhez."

"A Szentszék és a HP partnerkapcsolata a sokrétű kulturális tapasztalati háttér és az ágazatvezető technológiai szakértelem egyedülálló ötvözetét hozza létre" - mutatott rá Raffaele Farina SDB, a Vatikáni Könyvtár prefektusa.

"A projekt összekapcsolja a HP vezető technológiai pozícióját a Vatikán Könyvtárának tudományos, filozófiai, vallási és szellemi értékeivel. Ezt a benyomást tovább mélyíti a webhelyen hozzáférhető számtalan műalkotás lenyűgöző szépsége."

A partnerkapcsolat keretében HP rendszerek biztosítják a szolgáltatások magas szintű rendelkezésre állását, valamint a feldolgozás és a válaszadás rövid átfutási idejét. A HP infrastruktúrájának nagyfokú megbízhatósága, skálázhatósága és stabilitása a korábbinál gyorsabb hozzáférést biztosít a Vatikán Könyvtárához, és lehetővé teszi a bibliográfiai adatbázisban történő keresést.

A HP emellett képalkotási és nyomtatási eszközökkel szereli fel a könyvtár kéziratainak és kiadványainak sokszorosítását végző fotólaboratóriumot. A kutatók így hozzájuthatnak a ritka és értékes kötetek nagy felbontású elektronikus másolataihoz, amelyek aztán a jövő nemzedékei számára is megőrzik az ősi értékeket.

A Vatikán Könyvtára

A Vatikán Könyvtárának története V. Miklós pápa idejére (1447-1455) nyúlik vissza. Az ő magángyűjteménye adta a jelenlegi könyvtár magját. Később IV. Sixtus az 1475. július 15-én kiadott "Ad decorem militantis ecclesiae" kezdetű pápai bullával megteremtette az elődje által létrehozott könyvtár működésének jogi alapját. A könyvtár humán jellege és mérhetetlen kulturális öröksége az évszázadok során számos híres könyvgyűjtemény és kézirat megszerzése révén gazdagodott tovább.

A modern nyomtatott kötetek katalógusa 1985 óta áll online rendszerben rendelkezésre. A mintegy 10 000, képekkel illusztrált feljegyzést tartalmazó nyomtatott katalógus az interneten is elérhető. A könyvtár jelenleg dolgozik a medálok és érmék online katalógusának elkészítésén, valamint a gyűjtemény kéziratainak katalogizálásán.

Néhány szó a HP-ről

A HP a különféle magánfelhasználói és üzleti termékek, technológiák, megoldások és szolgáltatások vezető nemzetközi szállítója. A vállalat kínálata az informatikai infrastruktúra, a személyi számítástechnika, a hozzáférési eszközök, a globális szolgáltatások valamint a képalkotás és a nyomtatás piacait fogja át. A HP 2002. május 3-án fúziót hajtott végre a Compaq Computer Corporationnel. A HP-ről és termékeiről a http://www.hp.com és a http://www.hp.hu címen olvasható bővebb tájékoztatás.