Vendel
5 °C
20 °C

Zenei kóstoló Zemplénből

2005.06.01. 14:05
A megújult Zempléni Fesztivál programjainak 2004-ben több mint tízezer látogatója volt, ami a művészeti rendezvény sikerét mutatja. Az idén a szervezők és a főtámogató Antenna Hungária Rt. a bemutatkozóhoz hasonló folytatatást ígér augusztus 12. és 19. között. A budapestiek június 5-én kaphatnak ízelítőt a Zempléni Fesztivál sokszínű és izgalmas programjából, amikor a Művészetek Palotája Nemzeti Hangversenytermében Liszt II. Magyar rapszódiája, Csajkovszkij IV. szimfóniája és Tolcsvay László Testamentuma lesz hallható. Az esten a fesztiválon részt vevő zenei együttesek közül a Honvéd Férfikar, a Rajkó Zenekar és a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar lép fel. Az Antenna Hungária Rt. - amely hosszú évek óta igyekszik hozzájárulni a térség kulturális és gazdasági fejlődéséhez - a tavaszi zempléni árvíz károsultjainak megsegítésére 1 millió forint kezdő tőkével bankszámlát nyitott, amelyre várják a segítőkész adakozók felajánlásait is. A Társaság a beharangozó koncert helyszínén postai csekkeket helyez el, így a koncertlátogatók is hozzájárulhatnak a zempléni újjáépítéshez.

2004-ben a Zempléni Fesztivál rendezője a Hollerung Gábor vezette Interkultur Hungaria Kht. lett, s egyben átalakult a program szerkezete is. Bár továbbra is a komolyzene áll a középpontban, a fesztivál gazdagabbá, nyitottabbá vált, s ma már számos, a rendezvényhez illő helyi előadás, koncert színesíti a programot. A tavalyi régi-új művészeti napok sikere egyaránt köszönhető az új szervezőknek, akik tudatosan törekedtek a sokféle közönségigény kielégítésére, és a főszponzor Antenna Hungáriának, amely mindvégig támogatta törekvéseiket.

A Zempléni Fesztivál nemcsak színvonalával, hanem a régióban betöltött szerepével is kiemelkedik a hazai kulturális rendezvények közül, hiszen a térség számára óriási jelentősége van mind turisztikai, mind gazdasági szempontból. A művészeti napokat a kezdetektől támogató Antenna Hungária Rt. 1992-ben éppen ezeknek a szempontoknak a figyelembevételével állt az ügy mellé, s ezért tart ki mellette immár tizennegyedik éve. A főtámogató jelenleg azzal is szeretne hozzájárulni a program fennmaradásához, hogy segíti átalakítani a finanszírozási szerkezetét. Ennek megfelelően igyekszik bevonni minél több helyi erőt, hogy a fesztivál elsősorban a helyi forrásokra tudjon támaszkodni. Az elmúlt év tapasztalatai azt mutatják, hogy a főtámogató optimizmusa nem alaptalan, s az összefogás hosszú távon biztosíthatja a rendezvény jövőjét.

Az újjászületett fesztivál sikeréhez elengedhetetlen volt a helyi szervezők kiváló munkája, valamint annak az öttagú testületnek a felállítása és részvétele, amely a fesztivál művészeti koncepciójáért is felelős. A grémiumot, amely tevékenyen részt vesz a rendezvény szervezésében, a hazai zenei élet kiválóságai alkotják: Gőz László, Batta András, Héja Domonkos, Turjányi Miklós és Hollerung Gábor.

A tavalyi sikerek hatására ebben az évben nem módosul lényegesen a fesztivál szerkezete. A változást csupán az jelenti, hogy az idén nem műfajok, hanem kultúrkörök alapján szerveződnek a tematikus napok, s ennek megfelelően lesz szláv nap, skandináv, magyar, mediterrán, latin és afrikai nap. A négy központi helyszín továbbra is Sárospatak, Tokaj, Sátoraljaújhely és Szerencs képezi, de természetesen számos olyan kis település is várja a vendégeket, mint Taktabáj, Erdőbénye, Tállya vagy Mád.

Az immár hagyományossá váló budapesti beharangozó koncert - melyre idén június 5-én este fél nyolckor a budapesti Művészetek Palotája Nemzeti Hangversenytermében kerül sor - tükrözi a fesztivál programjának színességét és a szervezők újító szándékát. A koncerten Liszt II. Magyar rapszódiája és Csajkovszkij IV. szimfóniája mellett Tolcsvay László Testamentuma is hallható lesz. Az esten a Zempléni Fesztiválon részt vevő zenei együttesek közül a Honvéd Férfikar, a Rajkó Zenekar és a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar lépnek fel. A zempléni táj és a tokaji borvidék hangulatát megidézendő a hangverseny vendégeit a neves tokaj-hegyaljai Disznókő Szőlőbirtok borkóstolóval várja.

Az Antenna Hungária Rt. májusban bankszámlát nyitott az özönvízszerű esőzés által sújtott Mád és a környékbeli települések megsegítésére. A műsorszóró cég 1 millió forintot helyezett el a 10918001 00000003 30340007-es számú számlán, amelyre várják mindazok pénzügyi adományait is, akik segíteni szeretnének a bajba jutott embereken. Az AH hosszú évek óta igyekszik hozzájárulni a zempléni térség kulturális és gazdasági fejlődéséhez, és így kötelességének érzi, hogy ebben a súlyos helyzetben a régióban élő emberek mellé álljon, és felhívja a figyelmet az árvízkárosultak megsegítésére. Mád - a korábbi évekhez hasonlóan - idén augusztusban is fontos helyszíne lesz a Zempléni Fesztiválnak. Dr. László Géza, az Antenna Hungária Rt. vezérigazgatója a mádi zsinagógában szervezett koncert előtt fogja átadni a számlára beérkező összeget dr. Szabó György országgyűlési képviselőnek, a megyei közgyűlés alelnökének. A Zempléni Fesztivál szervezői a rendezvény budapesti, június 5-i beharangozó koncertjén - a Művészetek Palotájának aulájában - postai csekkeket helyeznek el, így a koncertlátogatók is hozzájárulhatnak a zempléni újjáépítéshez.