Kiskarácsony

Szavazás - az év izéi

Az év meleg helyzete

  • Szakállas bácsik  - 954
  • Kristóf vagyok és meleg  - 671

Az év politikai szlogenje

  • Szélkakas  - 4058
  • Luxusbaloldal  - 2038

Az év államfője

  • Sólyom László  - 2409
  • Horn Gyula  - 1001

Az év tőzsdecsúcsa

  • Szeptember 28.  - 1374
  • December 29.  - 363

Ajándék

Tesztek

Velvet Plaza

Az Év Izéi – A nagy visszatérés

Drága Olvasó!

Különleges esztendő volt a 2005-ös, amennyiben az évnek több izéje volt, mint ahány szál bajsza Áder "Temetkezési vállalkozó" Jánosnak. Úgyhogy most folytatjuk is az elmúlt kábé tizenkét hónap meghatározó, mókás és bizarr eseményeinek felidézését. Önök csak olvassanak, nosztalgiázzanak és ringatózzanak a hiperlinkek tengerkék felszínén, aztán ha van véleményük, bökjenek az egérrel valamelyik lehetőség mellé és mutatóujjukkal taszajtsák meg a bal egérgombot.

A mai választékban az élet szinte teljes spektrumát próbáljuk felölelni, a legocsmányabb mélységtől - az év adóváltozása - a legtisztábban humoros magaslatig - az év ember-állat összecsapása. Utóbbi témakörben úgyis a címekben van mind az információtartalom, mind a vicc, úgyhogy felesleges szöveggel nem is terhelnénk Önöket.

Azok kedvéért, akik most kapcsolódnak be a játékba, ez már a második forduló. Az elsőben feltett kérdésekről is szavazhatnak természetesen, méghozzá úgy, hogy rákattintanak a római egyes számra. Jó bulizást!

I. rész | II. rész | III. rész | IV. rész | V. rész | VI. rész

Az év adóváltozása

Csökkennek - mondja a kormány, emelkednek és újak lesznek - mondja az ellenzék, ha az adókról van szó. És mindkettőnek igaza van, részben legalábbis: az áfa és az szja kisebb lesz, de utóbbihoz kevesebb kedvezmény jár; a jövedéki adó emelkedik, új adóként pedig lesz ekho és luxusadó.

50 000 forinttal változó szja-sáv

A kormány nagy, és az Igazságosság az ő prófétája. Az idei adóváltozások igazán nagyvonalúságról tanúskodó eleme, hogy nem kevesebb, mint 50 000 forinttal változott az alsó és felső szja-kulcs közötti sáv. Kár, hogy ez évi, és nem havi 50 000 forint. Így az adóváltozás azt jelenti, hogy immár 129 166 forintos havi fizetésig tartozunk az alsó sávba az eddigi 125 000 forint helyett. Azok, akik 129 166 forintot vagy annál keresnek jövőre, ezzel nem kevesebb, mint havi 750 forint spórolnának meg, ha nem csökkenne a felső adókulcs is.

Jön az ekho

Az új adónem az evás vállalkozások és vállalkozók viszonylagos jólétét akarja lefaragni azzal, hogy az eddig - az áfavisszatérítések miatt - adót alig fizető szektort összesen 35 százalékkal terheli meg. Ebből 20 százalékot a kifizetőnek, 15-öt a megbízottnak kellene fizetnie, de nincs garancia arra, hogy nem az egészet a megbízottal fizettetik majd. A 35 százalékos tehernövekedés szerintünk nem segíti a versenyképesség javulását, persze július 31-ig még moratórium van, az új kormány meg majd visszacsinálhatja a dolgot.

Jön a luxusadó

Megvalljuk, itt megsérül a szavazás egyenlőségének kritériuma, a luxusadó ugyanis úgy a szívünkhöz nőtt, hogy nemcsak itt, hanem az év lépései között is szerepel. De tényleg szeretjük. Hiszen ennek köszönhetően retteghet mindenki, akinek magánszemélyként százmillió forintosnál értékesebb lakáscélú ingatlana van a tulajdonában, és még nem volt annyi esze - vagy lehetősége -, hogy a házat társasházzá nyilvánítsa. A luxusadóból a kormányzat becslései szerint akár egymilliárd forintos bevétel is származhat, ennél szerintük alig háromszor-négyszer többe kerül majd a rendszer kiépítése és működtetése. De legalább a gazdagokat jól megfizettetik, egy 110 milliós villa tulajdonosának jövőre nem kevesebb, mint évi 50 000 forintnyi luxusadót kell fizetniük. Ugyanennyi szjá-t kell fizetni 1 millió forintnyi munkabér után is, bizonyára az igazságosság jegyében.

Az áfa 25-ről 20 százalékra csökken

Sikerült Közép-Európa egyik legnagyobb áfakulcsát egy kicsit lefaragni, ami 4,2 százalékos árcsökkentést okozhat, ha mindenhol érvényesítik. A kormány arra számít, hogy ennek hatására többet vásárolunk itthon, és kevesebbet a határmenti, például felvidéki boltokba. Szép elképzelés, bár emlékeink szerint ott nem 4 százalékkal olcsóbbak az áruk.

Az év adóváltozása

  • 50 000 forinttal változó szja-sáv
  • Jön az ekho
  • Jön a luxusadó
  • Az áfa 25-ről 20 százalékra csökken

Az év ember-állat összecsapása

Kár lenne tagadni: élünk-halunk az állatos hírekért, fél karunkat odaadjuk egy-egy jobb mókustörténetért, vagy macskás horrorért. A szerkesztőségi üveggömb jóslatai szerint ezzel Önök is így vannak, bár sokan nem ismerik be még maguk előtt sem, hogy elsőként a puszta kézzel medvét ölő román paraszt történetére kíváncsiak, amint megnyitják lapunkat. Az alábbi válogatással nem szaporítjuk a szót, a címek önmagukért beszélnek, a linkekre kattintva az ember-állat univerzum apró, de fényes csillagai, vagy inkább fekete lyukai bontakoznak ki.

Az év grafikus kártyája

Nincs új DirectX, jöttek viszont új videokártyák: látványos újításokról nem lehet beszámolni, 2005 az izmosodás éve volt. Sok reménybeli gyártó tűnt fel az utóbbi évben, decemberben azonban még mindig csak ketten versengenek: az Ati és az nVidia.

nVidia Geforce 7800 GTX

Méltó régi nagy híréhez, új király, mondtak már mindenfélét az nVidia új kártyájáról, egy azonban biztos: soha ilyen sok pénzt nem tudtunk még elkölteni arra, hogy jól fusson a Doom 3. Kettő ebből a kártyából, méghozzá az 512 megabájt ramos verzióból, és máris könnyebbek vagyunk 450 ezer forinttal. Ha egyforintosokkal fizetünk, akkor ez kilencszáz kilót jelent.

nVidia Turbocache/ ATI HyperMemory

Hogyan csináljunk eleve alsókategóriás kártyákból olyan szerkezeteket, hogy még a technika iránt érzéketlen első kerületi bölcsészkaros is megkönnyezze szerencsétleneket? Vegyük el a memóriáját! Az ATI és az nVidia egyszerűen lespórolta az X300-ról és a Geforce 6200-ról ezt a kiegészítőt, de legjobb esetben is csak használhatatlan mennyiségű és sebességű modulokat pakolt a kártyára, hogy a grafikus processzor inkább az alaplapi memóriát használja a PCI Express csatolón keresztül. Vesszen a teljesítmény, eljött az olcsó, csonkolt kártyák kora.

Ati Radeon X1800XT

Tudta-e Ön, hogy az Ati kanadai cég? És azt, hogy három hongkongi születésű bevándorló alapította 1985-ben? Arról viszont biztosan hallott, hogy az nVidia székhelyét Kaliforniában érdemes keresni, a gyártót pedig 1993-ban alapította a tajvani Zsen-Szun Huang! A kínai kötődésű befektetők Amerikában estek egymásnak, aminek egyre olcsóbb és gyorsabb videokártyák lettek az eredményei. Most az Ati került hátrányba, az októberben megjelent új csúcskártya legyőzni nem, legfeljebb csak befogni tudta az nVidia Geforce 7800 GTX-et. Viszont valamivel olcsóbb annál.

Az év grafikus kártyája

  • nVidia Turbocache/ ATI HyperMemory
  • nVidia Geforce 7800 GTX
  • Ati Radeon X1800XT

Az év számítógépes játéka

Idén októberig a kiadók az összes jó játékot rejtegették a vásárlók elől, aztán megindult a dömping. Sok új ötlettel nem álltak elő a programozók, ennek megfelelően jelöltjeink többnyire folytatások, de ez kit érdekel: ha át lehet vészelni velük a nyomorúságos telet, már megérte letölteni a szoftvert valamelyik fájlcserélőről. És igen, a mohát most is kihagytuk.

Quake 4 - a szokásos

A különben jó hírnévnek örvendő Quake játékok legbénább második részének folytatása. Egyedül a közhelyzombik ellen = közhelyjáték. A cselekményt néhány ironizáló tréfa és néhány előremutató absztrakt lövöldözés színesíti. Mindenki csodálkozna, ha ez lenne az év játéka. Vagy Ön egyáltalán nem?
Kritikánk: Csavard fel a szörnyeket!

Lego Star Wars

hogy lehet valami egyszerre végtelenül aranyos és iszonytatóan félelmetes? A darabkákból felépített Anakin félköríves keze megremeg, amikor nem mészárolhat kedvére. Szerencsére ebben a játékban mindent cafatokra szaggathatunk anélkül, hogy bármilyen karika megjelenne a bal alsó sarokban. Pusztítson nevetgélve!
Kritikánk: Star Wars - darabokban

Civilization 4

Elégedetlen a világhelyzettel, és legszívesebben újraírná a történelmet egészen a kezdetektől? Szeretne híres népvezérek képében tetszelegni? Még nem próbálja ki a Civilization 4-et? A játékban egy kiválasztott népet kell elirányítani a kőkorszaktól egészen az űrkorszakig, és a végén eldől, hogy ki a virtuális világ legnagyobb stratégája. Vigyázat, a Civilization hosszan tartó függőség okoz - ha már elkapta, egy percig se tétovázzon, inkább szavazzon!
Kritikánk: Csak még egy kört

Need for Speed Most Wanted

Vegyél autót! Vegyél jó gyorsat. Versenyezz, nyerj vegyél gyorsabbat! Tuningolj, vegyél nitrót, nyerj azzal és dönts ki minden utadba eső víztornyot. Törd össze a rendőr autóját, okozz minél több kárt az államnak! Szavazz az esztelen száguldásra!
Kritikánk: Jobb, mint a valóságban

Az év számítógépes játéka

  • Civilization 4
  • Lego Star Wars
  • Quake 4 - a szokásos
  • Need for Speed Most Wanted
hirdetés
N;N;