Ferenc, Olívia
-4 °C
4 °C

Beerősítettek a radikálisok a baszk választásokon

2005.04.17. 22:16
Véget értek a baszk regionális választások, amelyen nem sikerült a bravúr a függetlenségpárti baszk mérsékelt nacionalistáknak, mivel nem tudtak abszolút többséget szerezni az exit pollok szerint. A Batasuna szavazói viszont várhatóan nyolc helyet szereztek a parlamentben.

Spanyol Baszkföld mérsékelt nacionalistái nyertek a vasárnap tartott regionális választásokon, abszolút többséget azonban nem szereztek a helyi parlamentben, derült ki a spanyol tv- és rádióállomások megbízásából elvégzett közvélemény-kutatásokból, amelyek a szavazatukat leadott választók kikérdezése alapján készültek.


Juan José Ibarretxe szavaz (EPA)
Az exit pollok szerint Juan José Ibarretxe baszk miniszterelnök vezette mérsékelt nacionalista koalíció 30-33 mandátumra számíthat a regionális parlamentben.

A baszk parlament 75 tagú, a Baszk Nacionalista Párt (PNV) és szövetségesei 33 mandátummal bírtak a leköszönő parlamentben. Vasárnap 1,8 millióan adták le voksukat, az első eredményeket késő este kezdik közölni.

A kisebbségben kormányzó Juan José Ibarretxe az abszolút többség, legalább 38 mandátum, megszerzését tűzte ki célul, hogy annak birtokában ismét tárgyalásokat kezdjen a központi spanyol kormánnyal a Baszkföld számára széles körű autonómiát biztosító, valójában szinte teljes önállóságot előirányzó és az elszakadás jogát is deklaráló "függetlenségi tervéről".

Várakozáson felül teljesítettek a radikálisok

A várakozásoknak megfelelően a radikális nacionalista szavazók tömegesen támogatták a mindössze három éve megalakult baszkföldi kommunista pártot (PCVT-EHAK), amely az előrejelzések szerint akár hét-nyolc képviselőt is delegálhat az újjáalakuló parlamentbe.

A 2003. márciusában Spanyolországban betiltott Batasuna (Egység) párt, amelyet húsz éve a függetlenségpárti baszk baloldal fő erejeként és a Baszk Haza és Szabadság (ETA) szakadár fegyveres szervezet politikai szárnyaként tartanak nyilván, nem indíthatott jelölteket a választásokon. Híveit azonban arra szólította fel, hogy szavazataikkal a radikálisan nacionalista kommunista pártot támogassa.


Spanyol fasiszták
tiltakoznak Madridban (EPA)
Nem jött össze Ibarretxének

Ibarretxének így valószínűleg nem lesz módja keresztülvinnie a gyakorlatilag teljesen független Baszkföld létrehozásáról szóló terveit, amit a madridi parlamentben a spanyol pártok az alkotmánnyal ellenesnek ítéltek korábban. A leggazdagabb spanyolországi tartomány, Baszkföld 1978-ban 16 másik régióval együtt szerezte meg széleskörű autonómiáját.

A spanyol miniszterelnök Jose Luis Rodriguez Zapatero a választások előtt megígérte Ibarretxének, hogy kész Baszkföld autónimáját tovább szélesíteni, ha a baszk vezető megszerzi az abszolút többséget.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.