Miklós
-7 °C
2 °C

Az évtized legsúlyosabb magyar katonai incidense

2004.06.17. 13:55
A kilencvenes évek második felében, amióta magyar katonák külföldön is látnak el békefenntartó feladatot, minden évben előfordult kisebb-nagyobb, sokszor nem is feladatteljesítés közben szerzett sérülés. Az afganisztáni misszió óta azonban magyar katonák is célpontjaivá váltak merényleteknek, legutóbb egy robbanószerrel megrakott teherautóval követtek el támadást Irakban, az al-hillai tábor ellen.
Az utóbbi évtized legsúlyosabb katonai incidensének számít, az Irakban életét vesztő szerződéses magyar katona esete, akinek járműve mellett csütörtökön kora délelőtt robbanás történt, amikor a Magyar Honvédség zászlóalja ivóvizet szállított egy ukrán táborba.

1973. április 9. DÉL-VIETNAM
Szolgálatteljesítés közben lezuhant a Vietnami Nemzetközi Ellenőrző és Felügyelő Bizottság helikoptere. A balesetben a Bizottság magyar tagozatának két tisztje, Dylski Aurél határőrszázados és Cziboly Csaba főhadnagy, valamint további hét - indonéz, kanadai, vietnami és amerikai - katona életét vesztette.

1995. október 13. CSECSENFÖLD
Groznij közelében közlekedési baleset következtében megsebesült Mészáros Sándor, a csecsenföldi EBESZ-misszió vezetője, amikor kocsija felborult, miközben megpróbált kikerülni egy vele szembejövő kamiont.

1996. március 9. ABHÁZIA
Aknára futott egy ENSZ-megfigyelő járőr gépkocsija. A robbanás következtében egy bangladesi alezredes életét vesztette, a járőr magyar őrnagy-parancsnoka és a grúz tolmács súlyosan megsebesült.

1996. március 28. HORVÁTORSZÁG
Az Okucani mellett táborozó magyar műszaki alakulat egyik 22 éves katonája a magyar IFOR-bázis gépjárműjavító műhelyében életveszélyes sérülést szenvedett, amikor a mögötte javított Kamaz teherautó ismeretlen okokból elindult, őt pedig a munkapadhoz nyomta.

1996. augusztus 11. CIPRUS
Tizenkét békefenntartó, köztük egy magyar is megsebesült az ütközőzónában lezajlott incidensben, amikor a katonák a görög és török polgári személyek összecsapását próbálták megakadályozni.

1997. október 23. CSECSENFÖLD
Dunajszky Gábort és Oláh Istvánt, a Magyar Ökumenikus Szeretetszolgálat két munkatársát csecsen fegyveresek túszul ejtették a szeretetszolgálat grozniji irodájában. Kilenc hónapon át túszként tartották fogva őket, végül 1998. július 25-én a csecsen nemzetbiztonsági szolgálat és a terroristaellenes központ egységei szabadították ki őket.

1998. február 18. KÖZEL-KELET
A Sínai-félszigeten egy közúti balesetben két magyar békefenntartó katona életét vesztette, egy harmadik könnyebb sérülést szenvedett. A Multinacionális Erők és Megfigyelők Békefenntartó Missziójának (MFO) vizsgálata szerint a tragédia oka gyorshajtás volt.

2001. október 8. ABHÁZIA
Az abház főváros, Szuhumi közelében - feltételezhetően csecsen szakadárok vagy grúz partizánok - lelőttek egy járőröző Mi-8-as helikoptert. A balesetben életét vesztette Török László ezredes, az ENSZ grúziai megfigyelő missziójának parancsnokhelyettese.

2003. március 30. AFGANISZTÁN
Rakétatámadás érte Kabulban a magyar békefenntartók szálláshelyét. Személyi sérülés nem történt.

2003. december 6. IRAK
Támadás érte a magyar szállítóalakulat egyik humanitárius szállítmányát. A támadók gépkarabéllyal lőttek a konvoj tagjaira, akik viszonozták a tüzet. Senki nem sebesült meg közülük. A magyar katonák 2003. augusztusi Irakba érkezése óta ekkor már több incidens is történt, de eddig senki sem sérült meg.

2004. február 18. IRAK
Az iraki Hillában a többnemzetiségű hadosztály magyar katonáknak is helyet adó Camp Charlie támaszpontja ellen öngyilkos merényletet hajtottak végre: a merénylők két gépkocsival akartak betörni a tábor területére. A detonáció következtében a magyar szállítózászlóalj épületeinek ablakai kitörtek, és a szétrepülő ablakszilánkok több embert megsebesítettek. A robbanás következtében több lakóház is összeomlott. A támadásban tíz magyar katona sérült meg - közülük kettő súlyosan-, hat lengyel és egy amerikai katona is megsebesült, tizenegy iraki polgári személy pedig életét vesztette.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!