Nándor
8 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Életét vesztette egy Irakban szolgáló magyar

2004.06.17. 19:23
Életét vesztette egy Irakban szolgáló magyar szakaszvezető csütörtök délelőtt, amikor a egy vízszállító konvoj ellen pokolgépes merényletet követtek el. A detonációban egy másik szakaszvezető is megsérült. Az eset kivizsgálására a honvédelmi tárca pénteken bizottságot küld Irakba. A családnak a tárca gyorssegélyt küldött, a magyar katonák pénteken rendezik soraikat Irakban.
Belehalt sérüléseibe a Magyar Honvédség egy szerződéses szakaszvezetője, Nagy Richárd, amikor járműve mellett bomba robbant. A magyar szállítókontingens ivóvizet szállított csütörtök délelőtt, amikor a robbanás történt. A támadásban egy másik szakaszvezető is könnyebb sérüléseket szenvedett.

Február végén érkezett Irakba
a hősi halált halt szakaszvezető
#alt#
A csütörtökön hősi halált halt Nagy Richárd szakaszvezető 1977. február 18-án született Szolnokon. Sorkatonaként a 88. számú gyorsreagálású zászlóaljnál szolgált, szerződéses katonaként a zászlóalj jogutódjánál, az 1. számú könnyű vegyes ezrednél szolgált. Tartalékként részt vett 2003. nyarán a katonai rendfenntartó kontingens váltóállományának felkészítésén, majd 2004 januárjában jelentkezett az iraki misszióra. A felkészítés követelményeit kiemelkedően tejesítette. 2004. február 23-án helyezték ki műveleti területre, ahol feladatát nagy szakmai hozzáértéssel és fegyelmezetten végezte, katonai pályafutása során több alkalommal részesült dícséretben. forrás: HM
A felrobbantott páncélos
#alt#
A BTR-80A a Magyar Honvédségben rendszeresített páncélozott szállító harcjármű. Páncélozottsága feladatának megfelelően nem jelentős, jellemzően csak a kézi lőfegyverek ellen véd. Fegyverzete egy darab 2A72 típusú 30 mm-es gépágyú. A tizennégy és fél tonnás járművet 10 850 köbcentis, kétszázhatvan lóerős motor hajtja. A gumikerekes BTR-80A terepen gyengébben teljesít, mint a honvédségnél szintén rendszeresített BMP-1-es, a békefenntartó feladatok során azonban gyakoribb a műúton történő szállítás. Ez utóbbi követelménynek a BTR felel meg igazán.
A robbanás a kontingens hillai bázisától mintegy hetven kilométerre északkeletre történt, helyi idő szerint fél tizenegykor.

A távirányítású pokolgépet a tampai főút egyik kereszteződésétől két kilométerre helyezték el. A kiserejű robbanás a tizennégy járműből álló kocsioszlop második kocsija mellett történt, a gyengén páncélozott BTR-80 szállítójárművet irányító szakaszvezető ugyan előírásszerűen viselte golyóálló mellényét, mégis életveszélyes tüdősérüléseket szenvedett. A detonáció betörte az oszlopban harmadikként haladó teherautó szélvédőjét, a gépkocsit vezető szakaszvezető hámsérüléseket szenvedett a szemén. Az alakulat a szállításban részt vevő többi negyvenöt katonája sértetlenül élte túl a támadást.

Bejárták az utat

A sérülteket a helyszínen a szállítóalakulat orvosi stábja látta el, majd amerikai helikopterekkel a bagdadi tábori kórházba szállították őket. Az életveszélyesen sérült szakaszvezető életét azonban a gyors orvosi beavatkozás sem menthette meg - áll a Honvédelmi Minisztérium közleményében. A szakaszvezetőt a HM hősi halottjának tekinti. A huszonhét éves szakaszvezető hét éve szolgált a Hovédségnél, tapasztalt, több külföldi missziót is teljesítő profi katona volt.

Délután Juhász Ferenc videotelefon segítségével újságírók társaságában beszélt a magyar zászlóalj parancsnokával, Makkai István mérnök alezredessel, aki elmondta, nagy a csend a táborban, a katonák társuk elvesztését próbálják feldolgozni. Makkai elmondta, nem töröltették a holnapi feladatokat, és 'rendezik soraikat'. Az alezredes részvétét fejezte ki Nagy Richárd családjának.

Hősi halott

"Minden biztonsági intézkedést megtettünk, de ezt az aljas emberi tettet nem tudtuk kivédeni" - jelentette ki Juhász Ferenc honvédelmi miniszter. Mint mondta, az eset körülményeinek kivizsgálására a minisztérium pénteken vizsgálóbizottságot küld Irakba.

#alt#
Juhász Ferenc miniszter a videokonferencián
fotó: Index
A csoportot Forgó József dandártábornok vezeti majd, és a bizottság tagja lesz a jó helyismerettel rendelkező, Irakból épp hazatért Isaszegi János dandártábornok, a koalíciós erők főparancsnokságának hadműveleti főnöke. Juhász és Szenes Zoltán tábornok, a honvédvezérkar főnöke a jövő héten látogat Irakba, ha a biztonsági helyzet engedi.

A tárca tájékoztatása szerint a honvédelmi miniszter 400 000 forintos gyorssegélyben részesíti az elhunyt családját, valamint gondoskodik az elhunyt hazaszállításáról és katonai tiszteletadással történő temetéséről. Az elhunyt földi maradványait hétfőre virradó vasárnap szállítják haza. A szemén sérült szakaszvezetőt egy németországi katonai kórházba szállítják, majd onnan érkezik Magyarországra.

Eddig egy magyar civil áldozata volt az iraki háborúnak

Irakban eddig egy magyar vesztette életét. Varga-Balázs Péter a Toi-For mobil vécéket üzemeltető cég alkalmazottja volt, halálát repeszdarab okozta, járművére amerikai katonák lőttek rá. Varga-Balázs autóját vezetve nem vett észre egy amerikai útblokádot és a figyelmeztető lövésekre sem reagált. Magyar katonai veszteségek külföldön - kronológia >>>

A háromszáz fős magyar szállítózászlóalj Irak biztonságosabbnak számító középső részén, Bagdadtól délre teljesít szolgálatot a lengyel irányítású nemzetközi hadosztályban. A kontingens állományát nemrégiben cserélték le, az alakulat mandátuma 2004 december 31-ig szól.

A szállítókontingensen kívül öt magyar belügyi kommandóst is Irakba küldene a kormány, a bagdadi magyar követség védelmére.

Az európai parlamenti választásokat megelőzően belpolitikai vita robbant ki az ellenzék és a kormánypártok között az alakulat hazahívásáról. A vitában egyedül az MDF érvelt a magyarok azonnali visszahívása mellett, a Fidesz, Orbán Viktor pártelnök útmutatásai alapján az ENSZ határozataihoz kötötte volna a kontingens működését. A hazahívás gondolata nem a magyarokat fenyegető veszélyek, hanem az iraki foglyok kínzásáról megjelent fotók kapcsán merült fel a legnagyobb ellenzéki pártban.
Bővebben>>

A katonák hazahívása érdekében az MDF aláírásgyűjtést fontolgatott, a pártot megelőzve azonban két állampolgár népi kezdeményezést indított.

A tábor mellett az al-Kaida robbantott
Az iraki magyar kontingens elleni legsúlyosabb támadást február tizennyolcadikán követték el öngyilkos merénylők. A többnemzetiségű hadosztály táborának külső falába két, robbanóanyaggal megrakott jármű hajtott. A detonáció kitörte a tábor ablakait, a harmicnyolc magyar sérült többsége apró sérüléseket szenvedett, kórházi ellátásra csak egy, a nyakán sérült százados és egy szemsérülést szenvedő örmester szorult.

A robbanást követő vizsgálatok feltételezése sezrint a merényletet az al-Kaidával szövetséges terroristák követték el. A nagyobb katasztrófát a mongol tábori őrség ébersége akadályozta meg, a merényletkísérletet észlelve azonnal tüzet nyitottak a nagyobb mennyiségű bombát szállító teherautóra, megölve annak vezetőjét. A tábor kerítését átszakítani próbáló autó sikerrel járt, de magában a táborban nem okozott nagyobb károkat.