Zelma, Rajmund
-10 °C
-3 °C

Hatástalan eszközökkel a terror ellen

2004.08.27. 23:09
Kapcsolódó cikkek (1)
Az ENSZ által felkért szakértők hatástalannak tartják az al-Kaida ellen alkalmazott nemzetközi szankciókat, és megkérdőjelezik a terrorizmus elleni háború gyors sikerének esélyét is. Eközben az FBI kórházak elleni terrorakciók veszélyére figyelmeztetett.
Azok az intézkedések, amelyek a nemzetközi terrorhálózat pénzutánpótlását lennének hivatottak elvágni, nem érik el céljukat, áll abban a független szakértők által készített jelentésben, amelyet az ENSZ New York-i székhelyén hoztak nyilvánosságra csütörtök este.

Ennek oka az, hogy az al-Kaida legtöbb akciója kevés pénzből is megvalósítható, kivéve talán az olyan látványos merényleteket, mint amilyen a 2001. szeptember 11-i, Amerika elleni terrortámadás volt.

Az Oszama bin Laden vezette hálózat ugyanakkor megtanult élni a média adta lehetőségekkel, és képes kihasználni az iraki háború keltette indulatokat az iszlám világ támogatásának megszerzésére, áll a jelentésben.

A szerzők szerint a terrorhálózat folytatja azon törekvését is, hogy vegyi vagy biológiai tömegpusztító fegyverre tegyen szert. Az általa jelentett fenyegetés ily módon nagyobb mint valaha, és jellegében is változik.

A jelentéstevők mindebből arra a következtetésre jutnak, hogy nincs esély az al-Kaida és a vele kapcsolatban álló terrorizmus gyors felszámolására. Ezzel szemben a terroristák képesek arra is, hogy egy nemzetközi válság kialakulásának benyomását keltsék.

Veteránkórházakra lesne az al-Kaida?

Eközben pénteken azt közölték amerikai biztonsági illetékesek, hogy háborús veteránok kórházait veheti célba az Egyesült Államokban az al-Kaida terrorszervezet és más iszlám fegyveres csoportok. Az FBI és a belbiztonsági minisztérium két, veteránokat kezelő kórház körül észlelt gyanús tevékenységre hivatkozott.

A biztonsági ügynökségek ugyanakkor arról számoltak be, hogy nincs hiteles értesülésük bármilyen készülő támadásról. Szakértők szerint a terroristák azért szemelhették ki a veteránokat kezelő kórházakat, mert azokat kevésbé őrzik, mint a hagyományos katonai létesítményeket.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.