Zalán
6 °C
19 °C

Rice mégis tanúvallomást tesz a 9/11 bizottság előtt

2004.03.30. 19:07
George Bush amerikai elnök korábbi álláspontját megváltoztatva úgy döntött, hogy Condoleezza Rice nemzetbiztonsági főtanácsadó mégis tegyen eskü alatt nyilvános tanúvallomást a 2001. szeptember 11-i terrortámadások előzményeit és körülményeit kivizsgáló bizottság előtt.
A Fehér Ház egy ideig olyan kompromisszumra törekedett, hogy a tíztagú testület két vezetője ismét a nyilvánosság kizárásával találkozzon a főtanácsadóval, amint azt korábban egyszer már megtette, de ezúttal a beszélgetés jegyzőkönyvét utána hozzák nyilvánosságra. A demokrata párti ellenzék erősödő bírálatának és a sajtó fokozódó nyomásának a hatására az elnök a politikai kármentés jegyében mégis engedni kényszerült.

Az egész ügynek különleges politikai töltetet adott Richard Clarke volt fehér házi terrorizmusszakértő minap tett tanúvallomása, amelyben azt rótta fel a jelenlegi kormánynak, hogy 2001. januári hivatalba lépése után elhanyagolta a terrorizmus elleni harcot, alábecsülte az al-Kaida terrorhálózat veszélyességét, mivel az iraki rezsim volt a vesszőparipája.

Condoleezza Rice televíziós interjúk sorozatában védelmezte önmagát és az elnököt. Az ellenzék, köztük a Fehér Ház elhódítására készülő John Kerry szenátor felrótták neki, hogy ha ennyi ideje van a tévében szerepelni, miért nem tud időt szakítani a bizottsági meghallgatásra is. A Fehér Ház a végrehajtó hatalom jogaira hivatkozva utasította el az eskü alatti nyilvános meghallgatást. Az érvelés szerint az elnöki tanácsadókat nem a szenátus erősíti meg hivatalukban, így nyilvános meghallgatásra sem kötelezhetők.

A kormány túl sokáig próbálkozott a kompromisszummal, amivel csak azt érte el, hogy a sajtó továbbra is Richard Clarke vádjaival foglalkozik. Clarke könyvet is írt a témában, amely egy nappal tanúvallomása előtt jelent meg. A négy elnököt is kiszolgáló, a Fehér Házból tavaly távozott szakértő könyvében egyebek között azt írta, hogy a nemzetbiztonsági főtanácsadó 2001 elején, hivatalba lépésekor benyomása szerint még csak nem is hallott az al-Kaida terrorhálózatról.

A Fehér Ház főjogásza azt is közölte, hogy Bush elnök és Dick Cheney alelnök a nyilvánosság kizárásával kész a testület egésze előtt megjelenni és válaszolni kérdéseikre.

Tervezi már nyaralását?

Segítünk! Válasszon célpontot nyárra útjaink közül! Tengerparti apartmanok előfoglalási kedvezménnyel!

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!