Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

Minisztereket hallgatnak meg a New York-i terrortámadásról

2004.03.23. 18:47
Hivatalban lévő és egykori minisztereket, nemzetbiztonsági tanácsadókat hallgat meg egy független bizottság az Egyesült Államokban, hogy választ kapjon arra a kérdésre, valóban megtett-e mindent az amerikai elhárítás a szeptember 11-ei merénylet előtt.
Colin Powell jelenlegi és Madeleine Albright, Bill Clinton külügyminiszterének meghallgatásával kezdődött meg a Clinton-, illetve a jelenlegi Bush-kormányzat védelmi és külügyminisztereinek a meghallgatása egy független bizottság előtt.

Hibát hibára?

A tíztagú, kétpárti bizottság jelentése, illetve a miniszterek meghallgatása éppen azután következett, hogy egy, a Fehér Háznak mindkét kormányzat alatt dolgozó terrorelhárítási tanácsadó, Richard Clarke új könyvében azt állította, Bush eljátszotta a szeptember 11-ei terrortámadás megakadályozásának lehetőségét.

A két napon keresztül meghallgatásokat tartó Egyesült Államokat ért terrortámadásokat vizsgáló Nemzeti Bizottság kedden kiadott előzetes jelentésében megállapította, Amerika ugyan nem volt tétlen az al-Kaidával szemben, de korántsem kezelte Oszama bin Ladent és szervezetét súlyának megfelelően - jelentette az AP.

A katonai eszközök helyett - áll a jelentésben - használt diplomáciai próbálkozások sorra kudarcot vallottak, ezért a szeptemberi 11-ei terrortámadás kitervelői kijátszhatták az amerikaiakat.

1995-ben Clintonék megpróbálták az akkor Szudánban tartózkodó Oszama bin Ladent Amerikában bíróság elé állítani, mivel rájöttek, ő finanszírozza a szervezetet, de ez az évek során sem sikerült. A kudarc oka az volt, hogy információk hiányában nem sikerült vádiratot összeállítani, így bin Laden 1996-ben szabadon költözhetett Afganisztánba - írja a jelentés.

Mindent megtettek

Új könyvében Clarke emellett azt állítja, Bushék is elszalasztották az alkalmat az al-Kaida elleni határozottabb fellépésre. Bush tisztviselői nem hallgattak rá, amikor 2001 elején figyelmeztette őket az al-Kaida jelentette növekvő veszélyről, sőt - idézi fel Clarke a pillanatot - "Condoleezza Rice nemzetbiztonsági tanácsadó olyan benyomást tett rám, mintha életében először hallotta volna az al-Kaida nevét." Clarke-ot egyébként szerdán hallgatja meg a bizottság.

Powell, hivatalban lévő külügyminiszter meghallgatása során cáfolta Clarke állításait, és elmondta, a kinevezését követő első hétben már az al-Kaida megsemmisítésén kezdtek dolgozni. A külügyminiszter elmondta, az addiginál keményebb eszközökkel vették fel a harcot. Powell előtt elődjét, Madelaine Albrightot hallgatta meg a bizottság, aki elmondta, mindent megtettek - számol be a CNN.

Rice korábban kijelentette, nem hajlandó megjelenni a bizottság előtt, csak az elnökkel, Thomas Keannel hajlandó egyeztetni. A bizottság előtt megjelenik még Donald Rumsfeld, jelenlegi és William Cohen, egykori védelmi miniszter, George Tenet CIA-igazgató, illetve Sandy Berger, Clinton nemzetbiztonsági tanácsadója.