Háárec: Védtelen civileket gyilkolt az izraeli hadsereg

2009.03.19. 13:55 Módosítva: 2009.03.19. 16:35
Indokolatlanul öltek meg palesztin civileket izraeli katonák a gázai övezetben, mondták többek között a hadsereg erkölcsi zülléséről beszélő katonák a Háárec napilapban. A védelmi minisztérium kivizsgálja egy katonai akadémián elhangzott beszámolókban szereplő eseteket.

Izraeli katonák többször védtelen palesztin civilekkel végeztek a gázai övezetben folytatott hadjárat során, derült ki a harcokban részt vevő izraeli katonák beszámolóiból, amelyekből a Háárec izraeli napilap közölt részleteket csütörtöki számában. "Indokolatlanul nyitottak tüzet civilekre, és megrongálták a tulajdonaikat. Ez azt jelzi, hogy a katonák úgy érezték, a palesztinokkal szemben korlátozás nélkül lehet erőszakot alkalmazni" - mondta Dani Zamir, a Jichák Rabin katonai akadémia igazgatója az izraeli közszolgálati rádióban.

A meggyilkolt miniszterelnökről elnevezett katonai akadémián végzett katonák, köztük pilóták és a gyalogság tagjai még február közepén az iskolában beszéltek a visszaélésekről. Zamir, az akadémia igazgatója azt mondta, hogy megdöbbentette őket a felszólaló katonák beszámolója. A Háárec pénteken további beszámolókat hoz majd nyilvánosságra.

Morális züllésről beszélnek

Többezer halott és sebesült

A december 27-én indított, alig több mint háromhetes izraeli offenzíva több mint 1300 palesztin halálos áldozatot követelt. Palesztin orvosi források szerint a halottak között volt 423 gyerek, 110 nő és 123 idős ember. 14 orvos és négy újságíró is meghalt a fegyveres konfliktusban. Ötezer ember - köztük közel kétezer gyerek - sebesült a harcokban.

A zsidó állam hivatalos adatai szerint izraeli részről 10 katona és három civil vesztette életét.

Izrael azzal a céllal indította a sűrűn lakott Gázai övezet elleni hadjáratot, hogy véget vessen a térségből végrehajtott rakétatámadásoknak.

Az újságban közölt beszámolók szerint egy mesterlövész egy alkalommal tévedésből lelőtt egy palesztin nőt és annak két gyermekét, akik az egyik szakaszvezető parancsára éppen elhagyták a házukat. A család nem értette, mit kérnek az izraeli katonák, így a házból kilépve a felszólítás ellenére nem jobbra, hanem véletlenül balra indultak el.

„A tetőn tartózkodó mesterlövésznek azonban elfelejtettek szólni arról, hogy a palesztinokat elengedték" - mondta az eset szemtanújaként az egyik szakaszvezető az akadémián. A lövész csak annyit látott, hogy a nő és a két gyerek átlépte azt a vonalat, amelyen túl a parancsa szerint nem engedhetett senkit. A szakaszvezető szerint a katonát nem nagyon izgatta az eset, mivel a sajátjukhoz képest a palesztinok élete nem sokat ért a többség szemében.

Egy másik esetben egy parancsnok elrendelte, hogy lőjenek le egy idős palesztin asszonyt, aki 100 méterre haladt el egy izraeli katonák által elfoglalt ház mellett. Miután az egyik szakaszvezető felszólalt az eset miatt, több katona is morgolódni kezdett. „Mindenkit meg kellene ölnünk Gáza központjában, hiszen ott mindenki terrorista" - mondták az egyik beszámoló szerint.

„Olyanokat írtak a falakra, hogy 'Halál az arabokra', leköpték a családi fotókat, csak azért, mert megtehették. Azt hiszem, meg kell értenünk, hogy erkölcsi értelemben milyen mélyre süllyedt az izraeli hadsereg" - mondta az egyik felszólaló szakaszvezető az akadémián.

Vizsgálatot rendeltek el

A Háárecben megjelent beszámolókra reagálva csütörtökön az Izraeli Védelmi Erők jelezték, hogy már vizsgálatot rendeltek el az ügyben. Dani Zamir még február 13-án megkereste a vezérkari főnököt, hogy felhívja figyelmét a történtekre. „Nem próbálnak meg kibújni a felelősség alól" - vélte Zamir, aki az elmúlt hetekben már a hadsereg oktatási ügyekért felelős tábornokával is találkozott.

Ehud Barak védelmi miniszter védelmébe vette az izraeli katonákat. „Az izraeli hadsereg a legerkölcsösebb haderő a világon" - szögezte le az izraeli közszolgálati rádiónak adott interjújában. "Tudom, miről beszélek, mert tudom, mi történt a volt Jugoszláviában, Afganisztánban és Irakban. Természetesen előfordulhatnak kivételek, és minden állítást meg fogunk vizsgálni" - tette hozzá.

A rádió által megszólaltatott jogi szakértő szerint a beszámolók azért különösen aggasztóak, mert nem a palesztinoktól, hanem maguktól az izraeli katonáktól származnak, akiknek egyáltalán nem áll érdekükben, hogy rossz fényt vessenek a hadsereg hírnevére.