Életfogytiglanira ítélhetik az iraki rabokat gyilkoló amerikait

2009.04.16. 08:29
Négy gyilkosságban mondta ki bűnösnek a katonai bíróság John E. Hatley zászlóst, aki négy iraki fogollyal végzett tarkólövéssel még 2007-ben. Ő eddig a legmagasabb rangú katonatiszt, akit ilyen ügyben elítéltek. Életfogytiglani börtönt kaphat.

Bűnösnek találta az amerikai katonai bíróság John E. Hatley zászlóst négy iraki rab kivégzésében. Hatley zászlós és két alacsonyabb rangú társa a vád szerint öt iraki fogollyal végzett, a bíróság azonban csak négy esetben látta igazoltnak a vádat.

Hatley az eddigi legmagasabb rangú amerikai katona, akit iraki foglyok megöléséért elítéltek. Két társa korábban beismerte, hogy a bekötött szemű rabokat tarkólövéssel végezték ki. Ők 35 évet illetve életfogytiglani börtönt kaptak a kegyelem lehetőségével, amely Hatley-nak valószínűleg nem jár majd.

A gyilkosság pontos helye és ideje nem derült ki. Annyit tudni, hogy valamikor 2007 márciusában vagy áprilisában történhetett, az iraki fővárosban vagy annak közelében. A holttesteket szemtanúk állítása szerint egy kanálisba dobták, azonban azóta sem kerültek elő.

Az ötödik halálesettel kapcsolatban a bíróság megállapította, hogy a fogoly már börtönbe kerülése előtt életveszélyesen megsérült.

A szerdai bírósági tárgyalást a Németország délkeleti részén lévő Vilseck közelében tartották, mert Hatley alakulatát német földre vezényelték át.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport