Nem kell bepánikolni az 5-ös vírusriadótól sem

2009.04.29. 19:56 Módosítva: 2009.04.29. 22:05
Nem kell, hogy pánikot keltsen az, ha az Egészségügyi Világszervezet 5-ös fokozatú riadót rendel el, ha Mexikón kívül a járvány egy másik gócpontjára is bukkanna - nyilatkozta Sylvie Briand, a szervezet influenza járványügyi programjának megbízott igazgatója. A WHO szakembere szerint a közlekedés felgyorsulása gyengítheti a járványok leküzdését, de a másik oldalon ott vannak az antibiotikumok, az antivirális szerek és a vakcinák.

A vírus Mexikóban bukkant fel egy váratlan szezonális influenza második tetőzése után március közepén. A laboratóriumi vizsgálatok arra mutattak, hogy ez a vírustípus teljesen új, ami meglepte a mexikói szakembereket.

A mexikóiak a nemzetközi egészségügyi rendelkezéseknek megfelelően értesítették a WHO-t. Ugyanebben az időben az Egyesült Államokban is erre a következtetésre jutottak, és az amerikaiak is jelezték ezt a WHO-nak.

Ami aggasztó ebben a vírusban az az, hogy újdonsága feltételezi, hogy a világ népessége nem immunis ellene. Ráadásul a vírus továbbfejlődhet, és ennek mértéke előre nem látható.

Ahhoz, hogy a WHO a 5-ös fokozatú riadó bevezetését rendelje el, Mexikón kívül a járvány egy másik gócpontjára kell bukkanni - folytatta Sylvie Briand. Jó lenne tudni, hogy a vírus terjedése ki tud-e törni az egymáshoz közel élő közösségek köréből.

A szakember elmondta: jelenleg az Egyesült Államokban és Kanadában zajló vizsgálatok eredményeit várják, és ha ezek arra mutatnak, hogy a megfertőződéses esetek egy iskolán, vagy a tanulók családjain kívülre kerülnek, az már azt jelenti: a járvány kilépett keletkezésének szűkebb értelemben vett területéről.

Ennek felmérése nagy pontosságot igényel - mutatott rá Sylvie Briand, aki úgy tartja, az 5-ös fokozat bevezetése még nem kell, hogy pánikot keltsen. Arra viszont figyelmeztetett: fel kell készülni a helyzet súlyosbodására, még ha mindent meg is tesznek azért, hogy ez ne következzen be.

Arra a kérdésre, hogy az emberiség felkészülten várja-e az állati eredetű járványok világméretű terjedését, a WHO szakembere kifejtette: minden kornak megvannak a gyengébb és az erősebb oldalai is. A mi korunkban a közlekedés felgyorsulása és a légi szállítás gyengítheti a járványok terjedésével való küzdelmet.

A másik oldalon viszont ott vannak az antibiotikumok, az antivirális szerek és a vakcinák. Azt követően, hogy kitört a madárinfluenza, az országok gyakorlatilag kidolgozták a világméretű járvány kialakulása elleni terveket, sokat merítettek a tapasztalatokból, és jelenleg felkészültebbek, mint 2003-ban voltak - emlékeztetett rá Briand.