Kolozsváron nem lehet Dsida Jenő utca

2009.07.21. 13:12 Módosítva: 2009.07.21. 15:46
Egy RMDSZ-es képviselő a bíróságon támadta meg a kolozsvári önkormányzat döntését, amely szerint a Dsida Jenő utcát Pablo Picasso utcára változtatnák. Az utcában lakó románok ezt azért kérték, mert a SIDA románul AIDS-et jelent, és a Dsida szerintük már majdnem SIDA.

Botrány lett Kolozsváron abból, hogy a kevés megmaradt magyar nevű utcák egyikét az önkormányzat át akarja keresztelni. A múlt század elején élt erdélyi költőről, Dsida Jenőről elnevezett utca román lakói kezdeményezték a névváltoztatást. Kellemetlennek érezték ugyanis, hogy a Dsida szó hasonlít a SIDA mozaikszóra, ami az AIDS román megfelelője. Arra is panaszkodtak, hogy nem tudják kimondani a bonyolult hangzású nevet. Az utca 2004 óta viseli az 1938-ban elhunyt költő nevét.

A város magyar képviselői belementek volna, hogy megváltozzon az utca neve, ha továbbra is magyar hírességről kaphatja nevét. Javasolták is, hogy egy másik erdélyi költő, Szabédi László legyen a névadó. Ezt Kolozsvár román polgármestere először elfogadta, majd a testülettel mégis a spanyol festő, Pablo Picasso nevét szavaztatta meg. Ezt az RMDSZ-esek egy része azzal magyarázza, hogy korábban ígéretük ellenére ők sem szavaztak meg egy polgármesteri előterjesztést, erre lehetett válasz Sorin Apostu polgármester pálfordulása.

A Picasso utcanevet Molnos Lajos RMDSZ-es önkormányzati képviselő bíróságon támadta meg, formai hibát talált ugyanis a módosítás megszavazásakor, hiányzott egy szakbizottság hivatalos véleménye. Molnos azért kötött bele az eljárásba, mert szerinte vészesen fogynak a magyar nevű utcák a városban. Az elmúlt években például a Móricz Zsigmond utcából Bukarest út, a Petőfi Sándor utcából pedig Avram Iancu utca lett. Utóbbi különösen durva fordulat, hiszen Avram Iancu az 1848-as forradalom idején a Habsburgokkal szövetségben szervezett román csapatokat, amellyel magyar falvakat támadtak.