Greenpeace-aktivisták a tetőkön

2009.10.12. 11:15 Módosítva: 2009.10.12. 11:15
Csehországban a kormány székházának, Londonban a parlament a tetejét foglalták el Greenpeace-aktivisták. Prágában az észak-csehországi barnaszénmedence esetleges kiszélesítése ellen tüntettek, Londonban a klímaváltozás elleni harcra akarták így felhívni a figyelmet.

Greenpeace-aktivisták foglalták el hétfőn reggel a cseh kormány székházának tetejét, hogy tiltakozzanak az észak-csehországi barnaszénmedence esetleges kiszélesítése ellen. A környezetvédők konkrétan azt szeretnék megakadályozni, hogy a szénmedence kiszélesítése miatt eltűnjön a föld színéről Horní Jiretín falucska, amely a bányaipari és energetikai cégek terveinek útjában áll.

Az aktivistáknak sikerült az épület homlokzatára kitűzniük a "Fischer, hagyjátok nyugton Horní Jiretínt!" szövegű óriásplakátot. Horní Jiretín úgy menekült meg a lerombolástól, hogy a cseh kormány a kilencvenes évek elején konkrétan meghatározta a szénmedence területét, s az azon túli fejtést megtiltotta. A régióban érdekelt energetikai cégek évek óta azon munkálkodnak, hogy a kormány feloldja ezt a korlátozást, Horní Jiretín lakosainak kártérítést, új házakat ígérnek.

A cseh politikusok megosztottak ebben az ügyben, az energetikai problémák súlyosbodása miatt nő azok tábora, akik kiszélesítenék a szénmedencét. A cseh kormány hétfői ülésének egyik pontja Vladimír Tosovsky ipari és kereskedelmi miniszter jelentése arról, hogyan lehetne a jövőben megakadályozni olyan gázválságok kialakulását, mint amilyen az idei év elején következett be. A környezetvédők szerint ha az anyagot elfogadják, a jövőben lehetővé válik az észak-csehországi szénmedence kibővítése, illetve egy új uránbánya megnyitása is. "A terveket elutasítjuk, s elfogadhatatlannak tartjuk" - mondta újságíróknak Jan Rovensky zöld aktivista.

Sárga zászlót tűztek a parlament tetejére

A londoni rendőrség hétfőn letartóztatta Greenpeace környezetvédelmi szervezet húsz aktivistáját, akik a londoni parlament tetejét megmászva hívták fel a figyelmet a klímaváltozás elleni harcra. A tetőre nagyjából negyven aktivista mászott fel még vasárnap este, de közülük huszan már lemásztak, és letartóztatták őket. A tetőn maradt tiltakozók a terv szerint addig nem jönnek le, amíg meg nem érkeznek a brit képviselők a nyári szünet utáni első parlamenti ülésre. Az aktivistákat védett területre való behatolás gyanújával tartóztatták le, és egy London belvárosában lévő rendőrőrsre szállították.

000T TRPar2829956

A tiltakozók sárga zászlókat tűztek ki az épületre, "Változtass politikát, mentsd meg a klímát!" felirattal.