A legnagyobb szerencsétlenségek idején a webkettő segít

2010.01.15. 21:34 Módosítva: 2010.01.15. 21:34
A telefonvonalak többségét tönkretette a legalább százezer embert elpusztító földrengés Haitin, de az internetes kapcsolat nem mindenütt szakadt meg, így több nagy nemzetközi hírcsatorna a helyi webes felhasználók tudósítására alapozta a tragédiáról szóló beszámolóit. Nem ez az első eset, hogy a Twitter, a Facebook és a YouTube közösségi oldalak katasztrófák, felkelések, sztrájkok és szerencsétlenségek esetén első számú információs forrássá válnak.

A közösségi oldalak nem csupán információközlésre, hanem például
pénzgyűjtésre is alkalmasak lehetnek vészhelyzetben. A Haiti-áldozatok támogatására a Facebookon több százezer ember csatlakozott a segélyoldalakhoz, a Tumblr blogszerkesztő fejlécében hívta fel a felhasználók figyelmét az adakozásra. A legtöbbek számára a támogatás kimerült az online csatlakozásban (ami nem feltétlenül segít a százezer halott családján), de a közösségi oldalakon keresztül eddig ötmillió dollár került a Nemzetközi Vöröskereszthez.

face

A Twitterre szinte a földrengéssel egyidőben kerültek fel a túlélők beszámolói. A Facebookon pedig több mint 160 ezren csatlakoztak a "haiti földrengés" csoporthoz, hogy megosszák egymással információikat. Az elveszett hozzátartozókról, ismerősökről majdnem ötezer fotót töltöttek fel pár nap alatt.

A forradalmi Twitter

A Twitter az utóbbi időszak váratlan helyzetei közül leglátványosabban az iráni elnökválasztást követő utcai harcok közvetítésében kapott szerepet. Amikor a közel-keleti ország kormányzata az elnökválasztás eredményei miatt elégedetlenkedő ellenzéki tüntetők korlátozására blokkolta a Facebookot, a Youtube-ot, a BBC-t, sőt, az sms-szolgáltatást is, a Twitterről elfeledkezett, így ez a csatorna lett az irániak és a külvilág között a legjelentősebb. Sok száz ember tartotta általa a kapcsolatot, és jelentette a nyugati országoknak, hogy mi történik Teherán utcáin.

Az iráni twitek akkora jelentőséget kaptak, hogy miattuk még a Twitter tervezett karbantartását is elhalasztották, sőt, a felkelésre többen Twitter-forradalomként hivatkoztak. Ez a megnevezés talán túlzás, de az biztos, hogy a népszerű webkettes szolgáltatások, közösségi hálózatok azonnali figyelmeztetéseinek nyilvánosságával az elnyomó rezsimek dolga nehezebb az információk kordában tartásában.

Kínának sikerült blokkolnia a netet

Nehezebb, de nem lehetetlen, Kína például nem kockáztatott, amikor a tavaly nyári ürümcsi zavargások idején szinte azonnal a teljes telekommunikációs hálózatot blokkolta. Peking ez esetben nem tett kivételt, és nemhogy az internet működését, de még a nemzetközi telefonhívásokat is ellehetetlenítették. A főleg ujgurok által lakott tartományban a telekommunikációs blokádot napjainkban, illetve az elkövetkezendő hetekben, hónapokban fogják fokozatosan enyhíteni. A kormány ismerve a közösségi hálózatok hatalmát közölte, hogy ha vissza is kapcsol bármilyen kommunikációs csatornát, akkor azok az államilag ellenőrzött közmédiumok lesznek. A Facebookot és társait érintő korlátozás feloldásának időpontját a hatóságok egyelőre nem voltak hajlandóak megnevezni.

Földrengéseknél is fontos

Ahogy a haiti eseményeknél is érzékelhető, a természeti katasztrófák,
földrengések idején is megnő a közösségi oldalak jelentősége. Amikor 2008 júliusában 4-es erősségű földmozgás rázta meg Los Angeles-t, Verdell Wilsont éppen a nőgyógyásza vizsgálta. A nagy erejű rázkódást követően magára kapta a bugyiját és azonnal a telefonjához nyúlt, hogy twittelje élményeit. Esetével kapcsolatban a Cnet netszakértője azt mondta, mivel vészhelyzetek, természeti katasztrófák esetén gyakran sérül a telefonhálózat vagy annyira telített, hogy senki nem tudja használni, felértékelődik a gyorsaság, vagyis a pár száz karakteres üzenetekben kommunikáló mikroblogok haszna.

A twittelőkre egyébként az amerikai földtani intézet is felfigyelt, egy ideje saját fejlesztésű szoftverrel gyűjtik a mikroblogportálon azokat az üzeneteket, amelyekben valamilyen nyelven szerepel a földrengés kifejezés. "Míg a Twitter felhasználói már néhány másodperccel a földrengés kezdete után nekilátnak a posztolásnak, addig húsz percig is eltart, amíg az érzékelők elemzik az összegyűjtött adatokat - magyarázta Michelle Guy, az intézet geográfusa.

A közlekedési tragédiák, sztrájkok esetén is használatos a közösségi média, egy tavalyi kaliforniai, több tucat halálos áldozatot és több száz sebesültet követelő chatsworth-i vonatbaleset után a Los Angeles-i tűzoltóság Twitter-oldalán informálta a mentési munkálatokról a lakosságot. De nem is kell ennyire messzire menni, a mostani BKV-sztrájk idején az egyik legalkalmasabb információs felület a működő járatokról a BKV sajtóosztályának Twitter-oldala volt, és a Facebookon szerveződött a BKV-pótló szolgáltatás, ahol az autósok stopposokat, a stoposok autósokat találhatnak egy fuvarra a tömegközlekedési sztrájk sújtotta Budapesten..

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport