2024. július 5. 18:00 ÉLŐ
Spanyolország 1
Németország 1
StuttgartArena Negyeddöntő
2024. július 5. 21:00 ÉLŐ
Portugália
Franciaország

Háborúval fenyegetőzik Észak-Korea

2010.12.17. 21:20 Módosítva: 2010.12.17. 21:30
Dél-Korea hadgyakorlatra készül, amit Észak-Korea minden eddiginél súlyosabb válaszcsapással torolna meg. Oroszország, Kína és az Egyesült Államok igyekszik enyhíteni a feszültséget

Észak-Korea óva intette Dél-Koreát attól, hogy tüzérségi gyakorlatot tartson azon a szigetén, amelyre november végén az északiak tüzérségi csapást mértek.

A pénteki phenjani figyelmeztetés szerint, ha Szöul megtartja a gyakorlatot, azzal kell számolni, hogy az északiak hadserege a novemberinél is intenzívebb megtorló csapást mér Jonpjong szigetére.

A tervezett egynapos gyakorlat, amelyet az időjárási és egyéb viszonyoktól függően szombat és kedd között tartanak majd, azoknak a rutin műveleteknek a részét képezik, amelyeket Dél-Korea rendszeresen végrehajt nyugati parti szigeteinek védelme érdekében.

Észak-Korea - amely igényt tart a szigetet környező tengerszakaszra - az ilyen gyakorlatokat területe megsértésének tartja. A novemberi incidenst is az váltotta ki, hogy Szöul hasonló hadgyakorlatot tartott a térségben, és akkor Észak-Korea válaszul ágyúzni kezdte a partjaitól mindössze 11 kilométerre fekvő Jonpjong szigetét, a támadásban két dél-koreai katona és két építőmunkás meghalt.

Phenjanban hangsúlyozzák: ha Dél-Koreai továbbra hadgyakorlatokat is tart a két Korea vitatott tengeri határának a körzetében, az Észak nem habozik, és "önvédelmi válaszcsapásokat" mér. A dél-koreai hadvezetésnek küldött jegyzékében az északiak kilátásba helyezték, hogy területi vizeik védelme érekében egy újabb dél-koreai hadgyakorlatra a november 23-án végrehajtott ágyúzásnál is intenzívebb és nagyobb terültere kiterjedő csapásméréssel válaszolnak.

Oroszország Dél-Koreát kérleli

Moszkvában a külügyminisztériumba kérették Dél-Korea és az Egyesült Államok nagykövetét - amerikai katonatisztek megfigyelőként vesznek részt a lőgyakorlaton -, akikkel Alekszej Borodavkin külügyminiszter-helyettes közölte, hogy Oroszországot rendkívül aggasztja a lőgyakorlat, mivel az tovább növeli a feszültséget a Koreai-félszigeten. Rendkívül fontos, hogy ez a feszültség csökkenjen, helyreálljon a párbeszéd és minden vitát erőszak alkalmazása nélkül oldjanak meg - tette hozzá.

Kína is közvetít

A feszültség mielőbbi enyhítését szorgalmazta a Koreai-félszigeten Taj Ping-kuo (Dai Bingguo) államtanácsos, amikor találkozott James Steinberg amerikai külügyminiszter-helyettessel - számolt be a kínai média pénteken.

A Koreai-félsziget nukleáris leszerelését célzó hatoldalú tárgyalások folytatásához szükséges egyeztetéseket és az együttműködést mielőbb meg kell kezdeni - húzta alá a kínai politikus, újra hangsúlyozva a félszigeti és a térségbeli béke és stabilitás fontosságát. 
Steinberg - a kínai sajtó szerint - egyebek mellett leszögezte: a félsziget atommentessé tétele Kínának és az Egyesült Államoknak közös érdeke; közölte: a koreai helyzet alakulását Washington kiemelt figyelemmel kíséri.

Amerika Kínát aktivizálná

A nyugati hírügynökségek tudni vélik: Steinberg pénteken zárult három napos látogatásával nyomatékosítani kívánta Washington kívánságát: Peking segítsen Phenjan megregulázásában.

Sajtójelentések szerint a találkozókon a kínai-amerikai kapcsolatok is terítékre kerültek, s egyeztetésekre került sor Hu Csin-tao (Hu Jintao) kínai államelnök jövő hónapban esedékes egyesült államokbeli látogatásával kapcsolatban is.

Phenjani keltezésű hírek arról számolnak be, hogy csütörtökön az észak-koreai fővárosba érkezett Bill Richardson az amerikai Új Mexikó állam jelenlegi kormányzója, a Clinton-kormány egykori aktív közvetítő politikusa. Mint a Reuters televíziónak nyilatkozta: nem az Obama-kormányt képviseli, de találkozói során arról kíván meggyőződni, hogy mi módon segíthető elő a feszültség csökkentése a Koreai-félszigeten.