Összedőlt az ír kormánykoalíció

2011.01.23. 18:29
A Zöld Párt bizalomvesztésre hivatkozva felmondta a koalíciós megállapodást. Az eredetileg március 11-re kiírt választást várhatóan előbbre hozzák.

Az ír Zöld Párt vasárnap felmondta koalíciós megállapodását a kormányfővel. "Türelmünknek vége szakadt, a bizalom (koalíciós partnerünk iránt) teljesen összeomlott" – nyilatkozta a Zöldek pártelnöke, John Gormley vasárnap. Ez a konzervatív kormány végét jelenti. Valószínű, hogy előbbre hozzák a Brian Cowen miniszterelnök által korábban március 11-ére kiírt választás időpontját. A válság bizonytalanná teszi, hogy sikerül-e Cowennek elfogadtatnia a takarékra állított költségvetést, bár Gormley azt is bejelentette, hogy a parlament feloszlatásáig minden párttal együtt akar működni a költségvetés elfogadása érdekében.

Cowen múlt vasárnap bizalmi szavazást kért saját maga ellen, mert pártján belül többen bírálták amiatt, ahogy Írország államháztartási deficitjét kezeli. A párton belüli bizalmi szavazást a miniszterelnök kedd késő este megnyerte. Ezután távozott a kormányából az a négy miniszter, akik megbuktatását szervezték: Mary Harney egészségügyi, Dermot Ahern igazságügyi, Noel Dempsey  közlekedési és Tony Killeen védelmi miniszter.

Cowen szombaton bejelentette, hogy lemond pártja vezetéséről, ám továbbra is miniszterelnök marad. Még nem volt példa Írországban arra, hogy a kormányt a Fianna Fáil színeiben irányító miniszterelnök ne legyen egyben a párt vezetője is. Cowent szombaton saját párttársai is bírálták amiatt, hogy nem mondott le egyidejűleg a kormányfői posztról is.

Cowen utódlására a pártelnöki székben többen is pályáznak. A legesélyesebbek: a múlt héten lemondott eddigi külügyminiszter, Michael Martin és Brian Lenihan pénzügyminiszter. Egy, még Cowen lemondása előtt készült közvélemény-kutatás szerint az évtizedeken keresztül meghatározó Fianna Fáil népszerűsége mélyponton, csupán nyolc százalékon áll.