Három halott Egyiptomban, bármi lehet a tunéziai mintájú tüntetésből

2011.01.25. 18:23 Módosítva: 2011.01.25. 22:47
A demonstrálók szerint már három halottja van a Kairó mellett több egyiptomi városra kiterjedő tüntetéssorozatnak. A tiltakozó akció Facebookon és Twitteren szerveződött, először senki sem vette komolyan, de a várt pár száz helyett sok ezer ember ment ki az utcára. A helyzet zavaros, késő éjjel ezrek voltak az utcákon, és a rendőrség fellépése egyre brutálisabb. A mintakép a tunéziai diktátor napokban történt elűzése.

Az egyiptomi belügyminisztérium az AP-nek megerősítette, hogy két tüntető és egy rendőr halt meg eddig a kedden napközben kezdődött tüntetéssorozatban. A hivatalos szervek szerint a rendőr Kairóban halt meg, fejbe találta egy eldobott kő. A két demonstráló Szuezben esett áldozatul. A hivatalos verzió szerint az egyiküket egy társa által elhajított kő ölte meg, a másikuknak „légzési problémái" támadtak. A tüntetők viszont azt írják, hogy az Almasry Alyoum című lap szerint az első áldozatot, Musztafa Reda Mahmud Abdelfattahot az éles lőszert bevető szuezi rendőrök szíven találták. A másik férfit, Szuliman Szaber Alit ugyanitt és ugyanekkor lőtték le.

A tüntetők Facebook-oldala országos sztrájkra hívja föl az egyiptomiakat. A tüntetők, akik az akciót felkelésnek nevezik, azt szeretnék, ha szerdán és csütörtökön a sztrájkolók tömegei csatlakoznának az utcai demonstrációkhoz. A „We are all Khaled Said" néven publikáló szervező arról számol be, hogy az este négyzer ember csatlakozott a kairói Al Tahrir téren demonstrálókhoz, élelemmel és sátrakkal felszerelkezve. (Khaled Szaid egy alexandriai férfi, akit a tiltakozók szerint a rendőrök tavaly agyonvertek egy netkávézóban.)

Az utca mellett az interneten is folyik a harc. Kora este például elérhetetlenné vált a Twitter egész Egyiptomban. A Vodafone Egypt twit-üzenetben közölte, hogy észlelték a leállást, de ahhoz nekik semmi közük.

Délután kezdték

Mintegy tizenötezer kormányellenes tüntető vonult fel kedden délután Kairóban, hogy a tunéziai eseményeken felbuzdulva az országot csaknem három évtizede vezető Hoszni Mubarak elnök távozását követelje; a tüntetők összetűztek a könnygázt és vízágyút is bevető rohamrendőrökkel. Évek óta ez volt a legnagyobb szabású tüntetés az arab világ vezető hatalmának számító észak-afrikai országban.

A tüntetők létszámára vonatkozó adatot az egyiptomi biztonsági erők egyik, neve elhallgatását kérő munkatársa közölte. Az első hírek még több százas tüntetésről szóltak. A biztonsági szolgálatok szerint a több kerületben zajló tüntetések miatt Kairóban 20-30 ezer rendőrt mozgósítottak.

A tiltakozó megmozdulás békésen indult az egyiptomi legfelsőbb bíróság belvárosi épülete előtti téren, majd a tömeg elkezdett felvonulni egy úton. A rendfenntartó erők először szokatlan önmérsékletet tanúsítottak, a jelek szerint azon összehangolt kormányzati erőfeszítések részeként, hogy ne provokáljanak ki a tunéziai tüntetések mintájára tömeges lázadást.

A Mubarak távozását és a szegénység felszámolását követelő tömeg fokozatosan gyarapodott, a biztonsági erők pedig a jelek szerint taktikát változtattak; mindezek hatására az indulatok erőszakba torkolltak. A tüntetők kövekkel dobálták a rendőröket, s megtámadtak egy rendőrségi vízágyút: feltépték a jármű ajtaját, és kiparancsolták a gépkocsivezetőt. A rendőrök vízágyúk és könnygáz bevetésével igyekeztek megfékezni a tömeget.

Kormányellenes megmozdulások voltak Kairó más kerületeiben, valamint az északi országrészben fekvő Alexandriában, a déli Asszuánban, a Nílus mellett fekvő Aszjútban, a Szuezi-csatorna melletti Iszmáilíjában és a Sínai-félszigeten is.

Az elnökbuktató tunéziai tüntetésekhez hasonlóan az egyiptomi megmozdulások is internetes közösségi oldalakon, a Facebookon és a Twitteren szerveződtek, 90 ezren jelezték előre részvételüket.
Habib al-Adeli egyiptomi belügy- és belbiztonsági miniszter az al-Ahrám című kormánypárti napilapban kedden megjelent nyilatkozatában felelőtlennek nevezte a tüntetések szervezőit, s bár úgy vélte, hogy felhívásuknak „nem lesz hatása", leszögezte: a rendfenntartók nem vesznek félvállról semmilyen törvénysértést, tulajdonnal szembeni fenyegetést.