A pakisztáni rendőröket is legyűrte volna a bin Laden elleni kommandó

2011.05.10. 19:14 Módosítva: 2011.05.11. 08:38
Újabb részletek derültek ki az Oszama bin Laden elleni akcióról, a New York Times forrásai szerint Barack Obama személyesen kérte az egység megerősítését, hogy akár a pakisztáni rendőrök ellenállását leküzdve is kijuthassanak az országból.

Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) értesítette két szenátusi bizottság tagjait, hogy megtekinthetik a halott Oszama bin Ladenről készült felvételeket. A CIA az amerikai felsőház hírszerzési és a fegyveres testületeket felügyelő bizottságának tagjait invitálta meg, hogy egyeztessenek időpontot a fotók megtekintéről.

Barack Obama amerikai elnök az előző héten úgy döntött, hogy a képeket nem tárják a nyilvánosság elé, mert azok újabb erőszakra sarkallhatnak és az al-Kaida terrorszervezet propagandaeszközéül szolgálhatnak.

Viszonozhatták volna a tüzet

A bin Laden likvidálásról kiderült újabb részletek alapján Obama ragaszkodott hozzá, hogy az Oszama bin Ladent likvidáló amerikai kommandó elég erős legyen ahhoz, hogy ha kell, akár a pakisztáni rendőrök ellenállása mellett is kijusson a dél-ázsiai országból, állította amerikai kormányzati és katonai forrásokra hivatkozva a New York Times.

Pakisztáni katonák őrzik bin Laden rejtekhelyét
Pakisztáni katonák őrzik bin Laden rejtekhelyét

"Az utasítás úgy szólt, hogy kerüljék el a konfrontációt, amennyire csak lehetséges. Ám megkapták a felhatalmazást arra is, hogy viszonozzák a tüzet, ha arra szükség lesz" - jelentette ki a lapnak egy névtelenül nyilatkozó, vezető amerikai kormánytisztviselő.

Az amerikai lap szerint az egység eredeti létszámának megerősítésére vonatkozó elnöki utasítás arra utal, hogy Obama kész lett volna megkockáztatni egy fegyveres konfliktust is Pakisztánnal, hogy elfogja vagy megölesse az al-Kaida vezetőjét.

Az eredeti terv szerint két harci helikopter várakozott volna a határ afgán oldalán, hogy szükség esetén beavatkozzanak. Ez viszont 90 percnyi repülőutat jelentett volna bin Laden rejtekhelyéig. A lap szerint Obama tíz nappal az akció előtt felülvizsgálta a forgatókönyvet.

A források szerint az eddigi hírekkel ellentétben két újabb, kommandósokat szállító helikopter csatlakozott a rajtaütést végrehajtó erőket szállító két Black Hawkhoz. A pakisztániakkal ugyan nem alakult ki összecsapás, de a két támogató járműre mégis szükség volt, amikor az egyik támadó helikopter a leszállás közben üzemképtelenné vált.

A lezuhant katonai helikopter
A lezuhant katonai helikopter

A küldetés közben amerikai felderítő gépek figyelték és hallgatták le, hogy a pakisztáni rendőrség és hadsereg miként reagált a rajtaütésre. Ez határozta meg, hogy mennyi ideig tartózkodhatnak az abbotábádi rejtekhelyen a kommandósok, adathordozók után kutatva.

Az amerikai kommandósoknak megtiltották, hogy kapcsolatba lépjenek a bin Laden rejtekhelye körüli lövöldözésre kivonuló pakisztáni egységekkel. Az összecsapás elkerüléséhez szükség esetén az amerikai vezetőknek - köztük Mike Mullen vezérkari főnöknek - kellett volna felhívniuk pakisztáni kollégáikat.

Élőben követték az akciót
Élőben követték az akciót

Őrizetbe vették volna

A Times szerint az amerikai hatóságok azzal is számoltak, hogy őrizetbe vehetik bin Ladent, ezért készenlétben állt egy kihallgató tisztekből, tolmácsokból és ügyvédekből álló csapat. A szakemberek az amerikai haditengerészet egyik hajóján, feltehetően a Carl Vinson repülőgép-hordozó fedélzetén várakoztak, amely az Arab-tengeren, a pakisztáni partok közelében vetett horgonyt.

Bin Laden első kihallgatásain az amerikaiak azt szerették volna megtudni, hogy van-e előkészületben valamilyen terrortámadás és hogy hol rejtőzködik az al-Kaida többi vezetője. Mivel azonban a terroristavezér életét vesztette, az erre az eshetőségre felkészített másik csapat lépett akcióba, amely elvégezte a holttest kriminalisztikai vizsgálatát, aztán lefürdette és a tengerbe temette bin Ladent.

A kormányzati illetékesek ugyanakkor elismerték, hogy az akció mindig is inkább a likvidálás felé hajlott, már csak azért is, mert azzal számoltak, hogy bin Laden fegyvert vagy robbanómellényt viselhet.

Eltűnt bin Laden egyik fia?

Oszama bin Laden egyik fiának nyoma veszett az akció óta, állították pakisztáni biztonsági tisztségviselők az ABC News-nak. A névtelenül nyilatkozó informátorok bin Laden pakisztáni őrizetben lévő három özvegyének vallomására hivatkozva állították, hogy az al-Kaida vezetőjének egyik, mindeddig beazonosítatlan fia eltűnt az akcióban.

A korábbi híradásokból az derült ki, hogy a rajtaütés közben az amerikaiak lelőtték a terroristavezér Kálid nevű fiát és a halott bin Ladenen kívül senkit sem hoztak el a helyszínről. A pakisztáni nyomozók állítása szerint valaki eltűnt a megostromlott épületegyüttesből. Az ABC News szerint nem tudni, hogy bin Laden Hamza nevű fia - akinek anyja pakisztáni őrizetben van - a helyszínen tartózkodott-e.

Oszama bin Laden ötször házasodott, legalább 18 gyereke van. Több fia elfogadhatatlannak és megalázónak nevezte apjuk tengerbe temetését, és perrel fenyegette meg a bin Laden haláláért felelősnek tartott Barack Obama amerikai elnököt, írta az iszlamista honlapokat figyelő amerikai szervezet, a SITE.