Meghalt két magyar katona Baglánban

2011.05.17. 15:47 Módosítva: 2011.05.17. 18:18

Életét vesztette két magyar katona Afganisztánban, amikor gépjárművük felborult, közölte honlapján a Honvédelmi Minisztérium. A balesetben négy másik társuk megsérült. A tárca tájékoztatása szerint a katonák logisztikai szállítást végeztek, amikor Baglán tartományban Mazar-i-Sariftól körülbelül 15 kilométerre baleset történt.

Fekete zászló a Honvédelmi Minisztérium épületén
Fekete zászló a Honvédelmi Minisztérium épületén

A Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoport (MH PRT) konvojának gépjárműve magyar idő szerint délelőtt negyed tizenegykor borult fel előzés közben.

A jármű lövésztornya és négy kereke is kiszakadt. A balesetben Dálnoki András szakaszvezető, toronylövész, valamint Róth Orsolya őrmester, a jármű parancsnoka vesztette életét. A gépjármű sofőrje, egy magyar szakaszvezető válságos állapotba került a Mazari-Sarif városának katonai kórházába.

A két elhunyt katonát – miután műveleti területen, feladatvégzés közben veszítették életüket – Hende Csaba honvédelmi miniszter hősi halottá nyilvánította.

Dálnoki András szakaszvezető, toronylövész. Róth Orsolya őrmester, a jármű parancsnoka.
Dálnoki András szakaszvezető, toronylövész. Róth Orsolya őrmester, a jármű parancsnoka.

Az M-RAP MaxxPro típusú, speciális, aknák elleni védelemmel ellátott, páncélozott személyszállító gépjárműben összesen hatan utaztak, egy katona a helyszínen, a másik kórházba szállítás után halt bele sérüléseibe. További egy fő súlyos-életveszélyes, egy fő súlyos, de nem életveszélyes, kettő könnyebb sérüléseket szenvedett. Az M-RAP-eknél amúgy hátrányként szokták említeni, hogy borulékonyak, mivel a szélességükhöz lépest nagyon magasak. Azért ilyen keskenyek, hogy minél védettebbek legyenek az aknák ellen.

M-RAP MaxxPro (Fotó: honvedelem.hu)
M-RAP MaxxPro (Fotó: honvedelem.hu)

Az elhunyt és sebesült katonák hozzátartozóit a történtekről a Magyar Honvédség tájékoztatja. A honvédelmi miniszter, a honvéd vezérkar főnöke, valamint a Magyar Honvédség összhaderőnemi parancsnokság parancsnoka részvétét fejezte ki az elhunytak családjainak.

Hende Csaba a történtekről tájékoztatta a Magyar Köztársaság elnökét, a miniszterelnököt, valamint az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának elnökét és a parlamenti pártok frakcióvezetőit.

Hende Csaba honvédelmi miniszter sajtótájékoztatót tart a Honvédelmi Minisztériumban
Hende Csaba honvédelmi miniszter sajtótájékoztatót tart a Honvédelmi Minisztériumban

Ezzel hatra emelkedett az Afganisztánban elhunyt magyar katonák száma. 2008-ban Baglan térségben egy házi készítésű robbanószerkezet hatástalanítása közben vesztette életét a magyar újjáépítési csoport egyik katonája, Kovács Gyula tűzszerész főtörzsőrmester. Egy másik tűzszerész, Nemes Krisztián százados robbanás következtében halt meg a Kunduz városba vezető úton szintén 2008-ban.

Tavaly augusztusban támadás ért egy konvojt, a 32 éves Pappné Ábrahám Judit a helyszínen, a 37 éves Kolozsvári György két héttel később a Honvédkórházban vesztette életét.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport