A norvég ámokfutó állítja, egyedül mészárolt

2011.07.24. 12:02 Módosítva: 2011.07.24. 12:35

A norvégiai támadások elkövetésével gyanúsított férfi beismerte, hogy ő követte el az oslói robbantást, majd mészárlást rendezett Utoya szigetén, de nem ismeri el büntetőjogi felelősségét, jelentette be Sveinung Sponheim norvég rendőrfőnök.

Anders Behring Breivik azt állította, hogy egyedül követte el tettét, de a rendőrség még vizsgálódik. A rendőrfőnök szerint a a szigeten a lövöldözést túlélő szemtanúk vallomásai alapján még mindig vizsgálják, hogy egy vagy több lövöldöző végzett-e a fiatalokkal. Sponheim megerősítette, hogy nincs másik gyanúsítottjuk az ügyben, de nem zárták ki, hogy a férfinak lehettek segítői.

A robbantásnak és a lövöldözésnek 92 áldozata van, 97-en megsérültek. Legalább négy embert még mindig keresnek a lövöldözés után, mivel sokan a vízbe menekültek az ámokfutó elől a szigeten, ezért a Sponheim szerint elképzelhető, hogy vízbe fulladtak. Egy mini tengeralattjárót is bevetettek felkutatásukhoz.

Breiviket terrorcselekmények elkövetésével vádolják, hétfőn fog először megjelenni a bíróság előtt. Ügyvédje szerint könyörtelennek, de szükségesnek nevezte tettét.

Geir Lippestad, a gyanúsított ügyvédje azt mondta, hogy védence a norvég társadalom ellen akart támadást intézni, mert szerinte gyökeres változtatásokra van szükség. "A társadalomra, struktúráira és irányítási rendszerére akart csapást mérni. Véleménye szerint ez csak forradalom segítségével lehetséges" - mondta az ügyvéd az NRK közszolgálati televíziónak.