A semmiből törtek elő az álarcosok

2011.08.09. 16:57
Számos olvasónk látta saját szemével a londoni zavargásokat és fosztogatásokat. Van, aki látta, hogy nők mennek babakocsival lopni, mások szerint a boltosok már felfegyverkeztek a fosztogatók ellen. Egy hete tart a nyári szünet, azóta lófráltak ezek a fiatalok az utcán, és nem jöttek rá, mit kellene csinálni. Olvasóink beszámolói.

Maszkos kisfiúk támadtak baseballütőkkel, írja D. Peckham városrészből:

"A semmiből (azaz a szomszédos önkormányzati panelházakból) csapatokban törtek elő az álarcos - maszkos kisfiúk baseballütőkkel meg vasrudakkal a kezükben. Az út közepén felsorakoztak, elzárva az utat a buszoktól, majd telefonfülkéket és postaládákat halmoztak fel. Motorosokat es bicajosokat ütöttek le a járgányukért, megfélemlítették a buszon ülőket, és a pár áthaladó kamikaze autóst megpróbálták kirángatni az ülésről. Később kisbuszokat és teherautókat is loptak, láttam. Pár perc múlva már kb. 2 - 300 maszkos állta el a főutcát. Velük szemben idős helyi lakosok álltak karöltve, megpróbálván megvédeni a kisboltjukat, vagy ékszerüzletüket. Mondanom sem kell, a huligánok hozzá sem mertek érni a 70 éves török bácsikhoz.

A tömeg egyre nőtt, át - átfolyva a mellékutcákra. Sokan jöttek le nézelődni, de ők sem voltak ám szívbajosak elemelni, amit csak tudtak. Nők babakocsival mentek lopni.

Az egésznek körülbelül este 10-kor lett vége, amikor nagy, páncélozott rendőrautók és egy teherautónyi rendőrkutya a helyszínre ért.

Ma reggel rengeteg üzlet még mindig el volt kerítve rendőrségi szalaggal és járőrök vigyáztak a megmaradt árukra. A körülbelül egy mérföld hosszú főutca (Walworth Road) szomorú képet mutat, minden betörve, szétzúzva. Sok kisbolt, ami egy család egyetlen bevételi forrása volt eddig, teljesen kifosztva. Mindenestre jó látni, hogy a közösség nem vette magára, hogy helyi, itt felnőtt emberek tették tönkre a főutcát - minden eltakarítva, az emberek segítenek egymásnak."

Kijátszották a rendőröket, írja Ádám Southwarkból:

"Én Southwarkban lakom, ez London délkelet 1-es körzete. Tegnap este itt is szétkaptak egy boltot a feketék, az ablakból lehetett látni, ahogy húzkodták haza a tévéket. Baromira nincsen szó itt semmiféle felháborodásról a lelőtt díler miatt, egyszerűen tudták, hogy a rendőrök Tottenhamben vannak, és nem tudnak idejönni. A nagyobb üzletek ablakai már be vannak deszkázva mellettünk."

Sokan megunták a tengődést, írja Hegedűs Erika Tottenhamből:

"Kétségtelenül igaz hogy fosztogatásról és rablásról van szó, amit a képek alapján fekete bőrszinű, aggresszív fiatalok követnek el, akik vérmérsékletük miatt a hétköznapokban is sokkal ingerlékenyebbek. Nyilvános adatok szerint Nagy Britanniában a mindenkori legalacsonyabb (reál érték) munkanélküli segélyt fizetik, ami 120 font/hét, ami valljuk be, több mint M.o.n, viszont az alapvető életszükséglethez elegendő( lakbér + élelmiszer). Valószinűleg sokan megunták minimál szinten tengetni életüket, bár a Kormány több jóléti juttatást is osztogat családosoknak, gyerekeseknek a járadékon felül. Nem vagyok a témának szakértője, itt a fekete, arab,török, pakisztáni, indiai - elllentétes világnézetűek és vallásúak - egymás mellett élnek, úgyhogy elegendő egy szikra, és a szénakazal meggyullad."

Késekkel szerelkeztek fel a boltosok, írja Szusin Alex Haringeyből:

"North Londonban lakunk, tegnap éjjel féltettük a kis boltunkat, londoni paprika store-magyar bolt, pékség és cukrászda.

A bolt Haringey negyedben van, Turnpike Lane es Monor House között. A környékről azért érdemes tudni, hogy kurdok es törökök lakta környék, akik összefogtak a suhancok ellen, félretéve az évszázadok óta  tartó gyűlöletet. A rendőrök is jobban figyelik a Haringey környékét, mivel tudják, ha a suhancok betévednek a környekre, akkor valószínűleg vérontasra fog sor kerülni. Nyugalom volt egész éjjel, pedig csak pár kilométerre van Tottenhamtől. A helyi bolttulajdonosok baseballütőkkel és késekkel felszerelkezve mindenre elszántak - és ezt kell tenni a többi környéken is."

Veszélyes folyamat indulhat el, írja Ádám a Sloane Square-től:

"A Sloane Square és környéke a nyugalom szigete London központjaban, ahol a felső tízezer él a követségek szomszédságában. Reggelre egy Hugo Boss es egy pénzváltó kirakatát is betörték. Az emberek arcáról a metróállomásra menet a döbbenetet lehetett leolvasni,
hiszen ez a környék egyfajta buborék Londonban... Senki sem gondolta volna, hogy idáig is begyűrűzhetnek az események, amelyek teljesen értelmetlenek.

Igen veszélyes folyamatot indíthat el a mostani eseménysorozat egy olyan mulitkulturális városban, mint London. A felszín alatt a közép- és felsőosztály körében az angoloknál tapasztalhatóak bizonyos nemű fenntartások a bevándorlókkal szemben, és feltételezhetően ezekkel az akciókkal igazolva látják az eddig is meglévő félelmeiket."

Gabriella a Warren Streetről:  A nyugalmas környék sem volt menedék

"A Warren Streeten lakom, teljesen nyugalmas rendes környék, nem is számítottunk semmi zavagásra itt. Tegnap este mégis egy 15 fős részeg kölyökbanda jelent meg az utcánkban és minden ablakot, amit tudtak, betörtek. Azt hittük, jönnek többen is, hál istennek, pár perc alatt végigvonultak az utcán. Tizenakárhány évesek, tanulaltlanok, szüleik ugyanígy csak züllenek, mit is várhatnánk tőlük, ez rég nem a megölt férfiről szól. Unatkozó kölykök, akik így nagyon erősnek érzik magukat."

Balázs írja NW Londonból: Egyszerűen lop, aki tud

"Északnyugat-Londonban élünk, nyugodt részen, de délutanra, kora estére bezárt minden, az utcák kihaltak, csak rendőrök voltak.

Reggel a munkahelyemen ez volt a téma, érdekes, hogy ki mit gondol, akik kemény országokban nőttek fel (Lengyel, Dél-Afrika, Ulster) szerint be kéne vetni a katonákat es min. gumilövedékkel, de inkább élessel lőni kell.

Ami ennél is durvább, hogy rengeteg embertől hallom, amit az Indexen másoktól is olvastam, hogy ők nem hagyják majd magukat. Már megszervezték a szomszédokkal, hogy felfegyverkeznek ők is és megvédik a házaikat, boltokat stb. Tegnap már előfordult, hogy házakba is betörtek. A másik fontos dolog, hogy a rendőrség kb. szart se csinál, be vannak fosva, hogy nem PC a viselkedésük és nem mernek erőszakosan fellépni (főleg az őszi diáktüntetések után).

Egyébként szó sincs itt arról, ami a 80-as években volt, itt most egyszerűen lop, aki tud, amit tud. Nem frusztráció szülte tiltakozás zajlik, konkrétan szervezett lopás, fosztogatás van. Tegnap a BBC szerint több helyen szervezetten furgonokkal hordták el az árut az elektronikai boltokból (aki éhezik, az ugye tévét lop és nem ennivalót). A fosztogató/randalírozó csapatokat pedig rádión, hangosbemondón vezényelték.

Nem etnikai feszültség az oka ennek az egésznek, sokkal inkább az, hogy pl. Északkelet-Londonban már nem is járőröznek a rendőrök, ott a bandák, bandatagok (főleg feketék) már ingyen használják a buszt, metrót, akármit, senki nem mer szólni egy szót sem. Ez van most is csak szervezetten, nagyobb volumenben."

A jóléti társadalom elhibázott ifjúságkezelését látjuk, írja M. Hackneyből:

"Vicces, hogy ennyi látnok képességű ember él itt, akik mar látták, hogy hónapok óta "pattanásig" feszült a helyzet. Túrót. A probléma sokkal mélyebben gyökerezik, csakúgy mint otthon a roma helyzetben, az integráció hiányában rejlik, valamint az oktatás silány színvonalában.

Hatalmas fekete közösségek élnek önkormányzati tömblakásokban, jellemzően ott, ahol ma gombostűket látsz a térképen a múlt éjjel után. A mai tinédzserek Londonban mindent megkaptak, a segélyekből vígan meg lehet élni, - még mindig - és semmit sem kell tenni érte. Generációk nőnek fel úgy, hogy soha a büdös életben nem kellett elmenni dolgozniuk. Felnőni látszik egy no control generáció. Szó nincs kilátástalanság miatt felkelő fiatalokról, nagy valószínűséggel nem is ismerik a kilátastalanság szót. Unatkozó, jövőkép nélküli emberekről van szó, akik nem számolnak a tetteik következményeivel. Egy hete kezdődött a nyári szünet, az utcák egy hete tele vannak gyerekekkel, de eddig nem nagyon jöttek rá, mit kezdjenek magukkal. A morális alapok teljes hiánya vezetett ide, és ettől igazán szomorú Anglia jövője, az új generáció a szuper szociális védőhálóban felnőve, azt csinál, amit akar. Néha úgy fest, a bevándorlók változtatják meg az angol fiatalokat és nem fordítva. A gyerekek a szüleik és az iskola helyett egymással "szocializálódnak", ami teljesen hibás értékrendszerhez vezet. A gettó rapen és játékkonzolokon felnövő generációnak nincsenek morális értékei, amiket követni érdemes, nem volt, aki megtanítsa őket.

A jóléti nyugati társadalom elhibázott ifjúságkezelési problémája, ez tetézve az elmaradt integrációval. Ja és nem, nem csak bevándorló gyerekek buliznak, vannak velük fehér angol gyerkőcök is szép számmal."

Lopott dolgokkal tömött sporttáskákat látott Edina Clapham Junction mellett:

"Amikor hazaértünk, láttuk, hogy a tottenhami zavargások már máshol is kitörtek, és a Clapham Junction vonatállomást is lezárták. Senki se ki, se be (mákunk volt). Aztán hallottuk, hogy elkezdték a tőlünk gyalog kb. 5 percre lévő Northcote Road-ot kifosztogatni. Késő este pedig Dél-London egyik legnagyobb party boltját Clapham Junction-nál (tele héliumos palackokkal lufiknak) meg papír cuccok, felgyújtották, a felette és környékén lévő lakásokat kiürítették. Rendőrhelikopter egész éjjel (kb. 11 utántól) körözött, de azt mondták, hogy rendőr nem igen volt kb. este 9-10-ig (akkor húzott el a házunk előtt kb. 15 szirénázó kommandós autó/kisbusz), szóval a kölköknek volt úgy 1-1,5 órájuk azt csinálni, amit akarnak.

Aztán 11 után láttuk sétálni a kisebb-nagyobb csoportokat a házunk előtt (barátaink bermondsey-ban konkrétan azt látták az ablakukból, hogy a lopott tévékkel pakolják meg az autóikat a fosztogatók). Nálunk a csoportok megtömött sporttáskákkal sétáltak haza vagy a következő helyszínhez."